Администрацията на СУ - с допълнителни пари за милиони

Ректорът: Това не са бонуси, дадени са за работа
4 юли 2017 10:58, Анисия Иванова
20
Администрацията на СУ - с допълнителни пари за милиони
Снимка: bTV

6,5 млн. лв. са получили под формата на допълнителни възнаграждения служители от администрацията на Софийския университет в периода 2011-2016 г. Близо една трета от парите са били раздадени само през миналата година. Това показват данни, които двама студенти от Алма матер, членове на административния съвет, са поискали по Закона за достъп до обществена информация.

Симеон Георгиев и Стефан Радов обясниха пред bTV, че са поискали справките, след като са получили много обща информация, дадена първоначално от ръководството. Те поискали подробна справка за администрацията, а не за служителите. По техен сигнал полицията и Агенцията за държавна финансова инспекция са започнали проверка на учебното заведение.

Радов, отбеляза, че през годините има доста голям ръст на средствата по това перо – от 500 000 лв. през 2010 г. до почти 2 млн. лв. през 2016 г.

Другият от подателите на сигнал – Симеон Георгиев, даде конкретен пример за такова възнаграждение, което най-превишава и заплатата. "През 2010 г. главният финансист на университета получава 7400 лв., а през 2016 г. – 35 000 лв.”, каза той и уточни, че става дума за човек, който не извършва преподавателска дейност.

"Никога не сме търсили сметка за допълнителните възнаграждения на нашите преподаватели”, подчерта Георгиев.

Ректорът проф. Анастас Герджиков обясни пред телевизията, че става дума за законни възнаграждения.

"Това са възнаграждения за докторска степен, за трудов стаж, за изпълняване на административна длъжност – да кажем ректор или декан, за допълнителен труд, за извънреден труд, десетки правни основания има за това и ще бъде нарушение да не ги изпълняваме”, подчерта проф. Герджиков.

По думите му парите са раздадени на 3000 души, като средно на месец сред администрацията са се разпределяли по 100 000 лв.

"В нито един от случаите не става дума за бонус, в нито един от случаите не става дума за 13 заплата. Тези хора са получили по 1000 лева на месец допълнително за каквото са извършили, допълнителен труд и проекти, които не се финансират от университета и т.н.", категоричен беше ректорът, който отбеляза, че двамата студенти са искали десетки хиляди страници информация.

Позицията на МОН е, че Софийският университет е автономен и сам разпределя бюджета, с който разполага.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Бивш преди 6 години
Ще замажат всичко и ще назначат дори още административни фръцли да се пречкат една на друга. Младите преподаватели - ряпа да ядат или да ходят в чужбина "ако са умни".
19
0
 
3
 
! Отговори
№19 до №12 (123) преди 6 години
Подкрепям те.Моят коментар се отнася до качествените преподаватели.Далавераджиите са нещо съвсем друго. Има ги навсякъде, но еталон за тази дейност е БАН - тих пристан за връзкари, които намират всевъзможни начини да припечелват допълнително, докато се водят на заплата в БАН (тя им е нещо като джобни пари, осигурени от покровителя им). Затова беше разумно да се разпръснат по ВУЗ-овете, а БАН да остане с такива функции и начини на спонсориране, каквито са били преди 09.09.1944 г.
18
1
 
3
 
! Отговори
Халал да са им! преди 6 години
Хората преподават, няма как да фалшифицираш броя на учебните часове, през които си чел лекции, водил си упражнения или кръжочна и друга извънучебна дейност със студенти. А пък който иска, реализира и научно-изследователски приноси!Така че, и още пари да им дадат - заслужили са си ги.Относно нивото на студентите - ами, който иска, той учи! Друг се е записал студент само за да се шляе из София на готова издръжка, вината не е на преподавателите, а на наивните родители!
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
цял етаж от кабинети на русофили.
16
0
 
1
 
! Отговори
Stefko 88 преди 6 години
Идете вижте минно-гоеложкия ... същия резил.
15
1
 
1
 
! Отговори
Jojo преди 6 години
Значи за кучета и котки (преподаватели) може, а за прасета не може, така излиза според студентите. Без администрация не става, мили студенти. И много обичам когато някой дава оценка за работата на друг, без да се е занимав с такава.
14
0
 
1
 
! Отговори
масова корупция преди 6 години
Липсва закон за таван за заплатите според длъжността и началниците си раздават на себе си на око.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СУ има дефицит около 12 милиона лева + още 3 милиона са заложени за тази година.П*р*з*тите в Ректората са около 1000 човека (от 1250 общо).Те единствено вредят, измисляйки нови и нови бумащини.Ректорът, Анастас Герджиков (почти нулев учен, виж CV-то му), освен че беше зам.- ректор в предишното ръководство, завлече държавата с финансиране на безумни проекти за стотици милиони в качеството си на шеф на НФНИ (виж книгата на Емил Хорозов "Проектният бизнес и ограбването на науката").
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СУ има дефицит около 12 милиона лева + още 3 милиона са заложени за тази година.*** в Ректората са около 1000 човека (от 1250 общо).Те единствено вредят, измисляйки нови и нови бумащини.Ректорът, Анастас Герджиков (почти нулев учен, виж CV-то му), освен че беше зам.- ректор в предишното ръководство, завлече държавата с финансиране на безумни проекти за стотици милиони в качеството си на шеф на НФНИ (виж книгата на Емил Хорозов "Проектният бизнес и ограбването на науката").
11
0
 
11
 
! Отговори
123 преди 6 години
Каква автономия? Това т.нар. "ръководство" да не са феодални владетели на Университета? Да не са собственици? Субсидията е дадена за да се извършва НАУЧНА и УЧЕБНА работа, не да се раздава за неосновни дейности!!! Трябва да има държавно регулиране как се харчи тази субсидия, до каква част от имуществото да може да се отдава под наем, както и съотношението преподавателски/непреподавателски персонал.
10
2
 
3
 
! Отговори
sTUDENT преди 6 години
Университетските администратори да не са по-глупави от другите държавни служители, които харчат милиарди като допълнително заплащане бонуси, награди, служебми командировки,и още, както казват по btv. Няма какво да се чудим това е Българиа.Безконтролие и корупция . Харчене на народни пари на "корем".Когато д.служ.са доволни - правителството е спокойно от критики, забележки. A да знаете как работят митничарите, просто си кефят да накарат хората да чакат на опашки. Хей гиди Демокрация и ЕС.
9
5
 
5
 
! Отговори
ЦК на Либерастите преди 6 години
Който е професор реализиран със соросова стипендия и в лекциите му има неолиберален плам в очите е нормално да получава повече пари какъв е проблема???
8
0
 
26
 
! Отговори
Преподавател преди 6 години
Платени били извънаредни часове на Адмминистрацията. Коя администрация бре Ректоре, тая дето не може да я намериш по 2 часа на обяд ли, да не говорим след 13:30 часа. Тази ли дето обзавеждането и техниката вв кабинетите им се сменя на 2 гидини а преподавателите седят в неремонтирани от 30 години кабинети и на бюра от основаването на СУ? ПЛАТЕТЕ МИ ИЗВЪНАРЕДНИТЕ ЧАСОВЕ ЗА ГОДИНИ НАРЕД!
7
0
 
19
 
! Отговори
Вътрешен преди 6 години
Пряк свидетел съм на ужасяващо ниския контрол на разходите на публичните средства в СУ. Стотици хиляди се радават като месечни бонуси, най-вече по време на канддидатстудентската камапания. Няколко "лелки", които приемат документите им бива раздаван бонус за "добрите резултати на КСК" - кви добри резултати като има хиляди незаети места в специалностите на СУ! Стана дълъг поста, простете...
6
1
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Имам информация,че положението във Великотърновсия университе,също...държавен е коренно различно.От години не са плащани допълнителните часове преподавателски на асистентите,забавят се заплатите,като тези за миналият месец вече десетина дена,още не са преведени.Въпреки честите пиар...акции на лидери на ГЕРБ в университета,не е долюбван от власта.Гледат в София да са...наядени,че да не ги...насметат.
5
0
 
9
 
! Отговори
куче влачи преди 6 години
До ттСъщото става и в Съдебната система,автономия/независима е равно на черна дупка...
4
0
 
18
 
! Отговори
факт преди 6 години
СУ е автономен но бюджета идва от държавата тоест от данъците на хората.
3
2
 
13
 
! Отговори
тт преди 6 години
ясно е - крадат!!! Автономни, т.е. без контрол!
2
1
 
5
 
! Отговори
един друг преди 6 години
Мдааа, много са ниски заплатите, хората умират от глад, само по кофите ровят.... думата, която търсите е сърказъм...
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ректорът на СУ да каже какво точно свършиха да подпомогнат научните кадри. Всеки много работи, но малко вземат справедливо възнаграждение у нас, а и при положение че постоянно имат недостиг на средства е смешно да се дават такива бонуси!