Протестиращи бранят паметника - незаконна ограда, вандализъм...

Творци и червени общинари против демонтажа на "1300 години България"
Обновена: 4 юли 2017 21:30 | 4 юли 2017 21:24,
153

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Художници, архитекти и общински съветници от БСП излязоха на протест пред НДК в защита на паметника "1300 години България".
Още по темата


Те направиха жива верига около оградата на паметника, за да поискат неговото възстановяване и запазване.

Демонстрантите обвиниха общината, че демонтажът на паметника е "вандализъм", а оградата "незаконна".

Въпреки недоволството им обаче демонтирането на паметника е в разгара си. Пластиките от него ще бъдат внимателно свалени, транспортирани, съхранени и изложени в Националния исторически музей.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
4
 
2
 
! Отговори
Симо преди 6 години
Според мен всичко се руши, за да изчезне паметта на глупавия ни народ - вековната ни история и величие от далечното минало. Не случайно се започва с паметника 1300гИ аз не го харесвам, но това е историята ни. Политиците ни издигнаха паметник на американците, бомбардирали България, а на създателите на тази най-стара държава в Европа забвениеТова е политика за обезличаване на българите.
132
3
 
5
 
! Отговори
Калин преди 6 години
Да го махат! А тези, които протестират, очевидно не са израстнали наоколо. Посочете ми един истински софиянец, който иска това изчадие на социалистическото изкуство да остане на мястото си!
131
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 138Сериозно - 20 години и един монумент вече е "грозен и опасен"? Как тогава ще обясниш ФАКТА, че само 3 години след откриването си, коментираният монумент вече е ограден, за да се предпазят хората от вече започналите да падат облицовки? Има ли друг паметник подобна съдба?
130
3
 
13
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Паметници, като този железобетонен скрап пред НДК, които уж символизират нашата 1300 годишна история, както и катастрофиралия космически кораб, на връх Хаджи Димитър /припознат от едни другари-като Бузлуджа/, са ярък пример за социалистически сюрреализъм, т.е. изкуство което трябваше да служи, на един бутафорен строй и на неговата несъстоятелност. Така че тези монументи трябва да бъдат наринати с някоя Фадрома, и да бъдат положени в някой "музей", съхраняващ отпадъчни продукти от нашата история
129
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако някой погледне герба на България от комунистическо време ще разбере кога тя е просъществувала - от 681 до 1944.По паметниците ще познаете !
128
1
 
10
 
! Отговори
DreamTheater преди 6 години
Това "6К-5Х" "произведение на изкуството" много отдавна трябваше да бъде в музея на соц. недоразуменията.
127
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Калеко Алеко приличаш на току що слязал от магистралата на знанието.
126
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки паметник, неподдържан 20 години става грозен и опасен. Най-голямата опасност обаче е , когато случайни хора дават оценка кое е естчетично и кое не.Това напомня на едни отминали времена, когато ни казваха какво да гледаме и какво да мисли. Постепенно "умните и красивите", които ни учеха на демокрация се превърнаха в професионални "антикомунистически партийни секретари". Сигурно и воинишките паметни плочи са разрушени с аргумента, че нямат художествена стойност и са исторически маловажни.
125
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само в България събарят собствените си паметници, а се кланят на съветските !
124
4
 
11
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Стига с тези СОЦ-извращоци бре, другари и товарищи, за какво изкуство ще ми говорите, всичко което сътворихте по време на пословичната-българо-съвеЦка дружба е мъртвородено и от него останаха само грозни железобетонни скелети на една отминала епоха. И какво ще завещаете на децата и внуците си, паметниците на Альоша и съвеЦката Армия ли .. Докато Вие творихте подобни "шедьоври", едни комшии ни откраднаха историята, и сега ще трябва да ходим до Скопие, за видим паметниците на нашите царе и светини
123
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не си и трамвай, защото в тебе няма мисъл. Огромните каменни блокове от древността, върху които са изписани с йероглифи исторически факти също нямат художествена стойност, но са част от миналото на земята и много от тях са исторически забележителности.
122
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, ако е паметник, аз съм трамвай. Изключително грозна и без каквато и да е художествена стойност купчина желязо и бетон.
121
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега обвиняват комунистите за избиването на много интелектуалци веднага след 9 септември 44-та. Това е било едно огромно престъпление срещу нацията. Но същите тия обвиняващи интересували ли са се как е станало това? Имам роднини, които са ми разказвали, а и в пресата от онези години е документирано. Цяла София е била залята от огромни митинги, които са искали смъртта на същите, за които сега демократите плачат. Викове "Смърт!" са ехтели по софийските улици с часове. На тия многохилядни митинги са били обикновени хора, комунистите са били много малко, после станаха много.Тъжна и жалка картинк
120
7
 
8
 
! Отговори
Либералист преди 6 години
кремълските фашисти в действие ... жалки продажници! Продължете с всички паметници изградени по съветско робство! Комунистите дойдоха с обезличаване на нацията и ще си тръгнат САМО по същия начин! ДЕРЗАЙТЕ свободни европейци на свободна от азиатските тумори и техните метазтаци България!
119
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така става като нагли и прости хора вземат властта. Тези, които са против паметника защо не скочиха срещу тъмночервената по.мия, която вече трети мандат съсипва България? Но не точно тези най-отявлени комунисти, които ни докараха до дъното не само не им пречат, ами продължават да си ги избират. Същите, с червени книжки по джобовете, дето сеха обърнаха палачинката и станаха най-големите демократи. Псметникът си имаше своята стойност, но може ли дивакът да го разбере. Той поне нямаше нищо общо с всякакъв комунизъм.
118
6
 
25
 
! Отговори
Азъ преди 6 години
Вандализъм е драги Комунисти и БСП-ри и други подобни да рушите паметните плочи на загиналите войни. На вашите бащи, дядовци, да затривате паметта на Народа. Това е Червен Вандализъм. Вие сте по-страшна напаст от скакалците. Да се маха това Чудовище и да се възстановят паметните плочи. За да се знае за какво са умирали нашите деди. Да видят "Европейците" несправедливите си заговори срещу народите в Европа и последствията от разделянето на семейства. Българската памет е над комунистите.
117
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 121Абе човек, а когато това недоразумение е построено, старият паметник е развален. Тогава обаче никой не е протестирал. Сега просто трябва стария паметник да си дойде на мястото. Не мога да разбера глупавите протести за запазването. Та това е една бутафория. Какъв паметник, какви 5 лева? Направен е толкова нескопосано и некадърно, а пък сега при това е в толкова лоша форма, че отдавна трябваше да бъде махнат. Който иска да бъде запазен просто не е с всичкия си.
116
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора, престанете с тази глупост! Никой не разрушава историята на България, а само това чудовищно грозилище. Ако то трябва да представлява историята на страната - направо сме закъснели с махането му. Толкова хубави паметници има, никой не ги маха и не иска да ги маха. Просто този е ГРОЗЕН, че и опасен. Хайде стига с тия конспиративни теории, че и евроатлантизма намесихте!
115
8
 
19
 
! Отговори
Дени Каменов преди 6 години
Писна ми от този паметник Да го махат како толкова се туткат
114
5
 
22
 
! Отговори
JIS преди 6 години
Абе какъв протест беше това не знам.... Вчера минах и три, явно не много нормални момичета, блъскаха по оградата... Попитах ги какво правят, а те ми отговориха, че протестират против събарянето на паметника... Какъв протест само ... Естествено, че този паметник няма място в центъра на София... Поне не и в този си вид! За 10 години не се намери кой да го реставрира... Е като няма кой... това е най-разумният избор, просто да го няма....Поздрави