Срещу боя над медици - присъди, полиция... Борисов: Простащина!

Премиерът подкрепи лекарите, иска справедливост по случая в "Шейново"
89
Срещу боя над медици - присъди, полиция... Борисов: Простащина!
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов настоя да се търси общо решение срещу насилието над медици.

Повод за думите му на днешното правителствено заседание е поредният случай на агресия над лекар - д-р Албена Гагова от болница "Шейново" бе пребита от баща заради отказ да му даде плацентата на новороденото.

Още по темата
Борисов изразява подкрепа за лекарите в болницата на здравния министър Николай Петров.

"И помислете, да видим какъв е механизмът да ги защитим, макар че срещу простащината не знам как да ги защитим… Родило му се бебе – вместо да се радва, да е празник – пребива докторката”, коментира премиерът, според стенограмата от заседанието. По данни на министъра на здравеопазването средногодишно нападенията над медицински лица са над 50.

Вицепремиерът Валери Симеонов коментира размера на наказанията за такива прояви.

"С господин Каракачанов направихме едно предложение, през 2015 г. направихме промяна в Наказателния кодекс, направихме от 5 до 12 години, от това повече какво криминализиране?! Това, че в момента съдебната система не работи – отчитат се смекчаващи вината обстоятелства, дават се условни…, това вече е друг въпрос. Но от това повече не знам – то ще отиде към убийство вече! От 5 до 12 години въобще не е малко", смята Симеонов.

Борисов казва, че има пълна подкрепа от правителството за каквото е необходимо. Той се надява на справедлива присъда за насилника, защото според него това ще е превенция. "Ако трябва, помогнете и в завеждане на дела", заявява премиерът.

"Паник бутоните, господин Петров? Защо мълчите, кажете го, нали пари искате? Ето, Горанов е готов", отново се включва Симеонов.

Здравният министър обаче отговаря, че такива има, както и законодателни промени и регламенти. Единствените места, където все още няма паник бутони на 100% са самите линейки, които ходят на място, на терен.

"Подготвил съм справка, ще кандидатстваме за някакви малки средства, за да може, локализирайки ги през GPS система и ползвайки паник бутон, да могат да ползват услуга за защита на място, защото това е много голям проблем. А за случая в Шейново, за който сте абсолютно прав, всичко каквото трябва да се направи като охранителна система на болницата, като законодателни промени, всичко това е факт. Срещу животинското борбата е много трудна, господин премиер, бих казал дори невъзможна", казва проф. Петров.

"Действително разчитаме тук и на съдебната система да си понесе… Още повече това не му е първо престъпление! От това поне, което слушах сутринта – едно за грабеж, едно за нападение. То си е рецидив.
Моля те, иди, предай им нашата подкрепа и съжаление за това, което се е случило", отговаря Борисов.

Според премиера обаче паник бутон в линейките няма да реши проблема, а в по-рискови места може би трябва да се ходи с полиция.

"Защото, допускаме, че натискаш паник бутона – докато дойде полицейската кола ще минат пет-десет минути. През това време какво ще се случи? Това трябва да помислим с колегите от полицията – рисково ли е, патрулът да отива с тях.

Тук и самите данъкоплатци, обществото трябва да сме много нетърпими, защото всичко това, за което говорим, са допълнителни разходи на данъкоплатците, допълнителни ресурси и от хора, и от горива, и от всичко останало. Лекарят отива да го спасява, да му помогне да живее, а той го бие! Тук превенцията, според мен, е повече тежки присъди. Да не се месим на съдебната власт, но това би трябвало да бъде. Само със съжаление не става явно, защото това насилие над медици става често срещано", коментира Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
ха ха ха,тъка прокурорите който прикриват престъпления го заявяват,престъпника използва приомите на мръсниците.
69
1
 
6
 
! Отговори
Честен преди 6 години
Честно, не съм очаквал такава искреност от Яне Янев!Потресаващо, Яне Янев охарактеризира Бойко Методиев Борисов като:" Бойко Борисов Убиец Български Премиер "П.П.За НЕ вярващите - под същото определение в youtube!УВЕРЕТЕ СЕ!
68
2
 
17
 
! Отговори
Партиен член преди 6 години
Еми така ще е.Досега едни други "българи" редовно пребиваха и пребиват доктори но такава реакция от борисов нямаше. А сега понеже тоя илигофрен не е от ония всички скочиха.И тоя и ония по тъмните са за затвора но ония имат агенции за защита БХК и тем подобни.Колко ТВ отразиха и как протеста в Асеновград?
67
1
 
18
 
! Отговори
naco преди 6 години
А,какво ли ще става,ако за ЧЕТВЪРТИ път,"изберем" Бойко? НАРОДЕ???? Време е за ИЗБОРИ,а НЕ за "избори"!!!
66
2
 
15
 
! Отговори
. преди 6 години
За пръв път извършителя на подобно деяние срещу лекари е българин (етнически, каквито са единствено българите) и мутрата-премиер веднага се възмути, за своеволията на пещерните хора пред болница в Асеновград, още си трае... ГРОБ до гроб, пак си го изберете.
65
1
 
14
 
! Отговори
ПРОСТАКЪТ БОЙКО преди 6 години
СЪЩИЯ!
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Акушерката която преби бебето, ще й се размине ли?
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тоя бияч на жени няма да му се размине
62
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тикво, знаем те, че си на всяко гърне меродия!Върши си твоята работа, ***!Институцията тяхната ще я свършат и без натиска от тебе, мишок!
61
1
 
17
 
! Отговори
ДЕЙСТВАЙ БОКО, А НЕ преди 6 години
АБЕ НАВСЯКЪДЕ САМО НОВИ С КОИТО ЦЕЛЯТ ДА ОТВЛИЧАТ ВНИМАНИЕТО ОТ ВАЖНИТЕ, ЕЖЕДНЕВНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА НАРОДА.ЗАЩО СЛЕД КАТО ЦЯЛАТА ВЛАСТ ОТНОВО Е В ТВОИТЕ РЪЦЕ НЕ РЕШАВАШ ПРОБЛЕМИТЕ: ПРАВОСЪДНАТА С-***, ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ,СОЦИАЛНА С-*** ОБРАЗУВАНИЕ,ДАНЪЧНА С-***,СИВА ИКОНОМИКА , А НЕ САМО БЛА, БЛА, БЛА ......Прочети още на: dnes.bg/obshtestvo/2017/07/04/sreshtu-boia-nad-medici-prisydi-policiia-borisov-prostashtina.346318
60
3
 
5
 
! Отговори
Zdravna bankkarta преди 6 години
Dnes bili doktoriata, utre - bankerite, pa v drugi den ke besim premiera, ministrite i debutatite...
59
3
 
22
 
! Отговори
Марко преди 6 години
Не те харесвам не съм и от червените но никаде не каза защо дигнахме тока за последните 3 месеца дори от 1 юли със 3%.Докато всички гледаме,пишем и слушаме за Асеновград дигнаха тока и газта и то не със малко.Никаде не се пише и говори за това само някакви кратки новини.Как се прекриват проблемите пред хората от маси със фалшиви сигнали ....
58
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен до 61 преди 6 години
Ти си поредния олиго.френ, опитваш се да спаси потъващия кораб ГЕРБ.Президентът Радев доказа че не само е въздушен ас, но и изтреля точно в целта своите ракети към Цвъ цвъ, апартаментния беше като изтукан, не знаеше и не очакваше такива думи.Не случайно за г-н Радев са гласували над 2 000 000 Българи.Само се чудя как ГЕРБ спечелиха изборите, като гледам сайтовете повечето не одобряват ГЕРБ, а и нямам нито един познат да ги харесва.Значи г-н Радев отваря очите на заспалия Българин.
57
2
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Отдавна е изобретена самобръсначката,ама от къде да знае нашият премиер..........
56
5
 
5
 
! Отговори
Цвъ 2 преди 6 години
Ще скъсат държава от дела в европейският съд по правата на човека.
55
23
 
2
 
! Отговори
Жалко… преди 6 години
Пак не случихме с президент. Боко пак опитоми поредния президент. Жалко...
54
4
 
22
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 6 години
Тоя "велик мислител" и ментор пар екселанц защо не коментира, когато шведските братя пребият някой доктор, а сега? И все говори с един наставнически тон, все дава указания, "решава проблеми", щеше да е смешно ако не е на наш гръб...
53
3
 
17
 
! Отговори
за какво говорим преди 6 години
От статията разбрах ,че Бойко Борисов заповядва на независимите съдии да издават строги присъди за назидание както в Африка което си е тотална гавра с правосъдната система
52
1
 
7
 
! Отговори
Я, преди 6 години
Кой го казва. Да се чуди човек.
51
5
 
1
 
! Отговори
СПрете бирата преди 6 години
ПОлзва се оръжие з а обемно обсебване вероятно холограмно с режещи честоти.за подобно има официални съобщения от 2011 година.Ако има снимки от камери или фотоапарати атакуващата система с е вижда като жълт обем около нападнатите.подобни ползват от години з а убииства пред дискотеки..Ползват бира з а отравяне с озверяващо зомбиращи съставки на милиони от тази година..проверете бират а по магазините вкл с вносни марки..В Киев отровиха милиони с зомбиращо затъпяваща бира.тука с озверяващо агресивна