Срещу боя над медици - присъди, полиция... Борисов: Простащина!

Премиерът подкрепи лекарите, иска справедливост по случая в "Шейново"
89
Срещу боя над медици - присъди, полиция... Борисов: Простащина!
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов настоя да се търси общо решение срещу насилието над медици.

Повод за думите му на днешното правителствено заседание е поредният случай на агресия над лекар - д-р Албена Гагова от болница "Шейново" бе пребита от баща заради отказ да му даде плацентата на новороденото.

Още по темата
Борисов изразява подкрепа за лекарите в болницата на здравния министър Николай Петров.

"И помислете, да видим какъв е механизмът да ги защитим, макар че срещу простащината не знам как да ги защитим… Родило му се бебе – вместо да се радва, да е празник – пребива докторката”, коментира премиерът, според стенограмата от заседанието. По данни на министъра на здравеопазването средногодишно нападенията над медицински лица са над 50.

Вицепремиерът Валери Симеонов коментира размера на наказанията за такива прояви.

"С господин Каракачанов направихме едно предложение, през 2015 г. направихме промяна в Наказателния кодекс, направихме от 5 до 12 години, от това повече какво криминализиране?! Това, че в момента съдебната система не работи – отчитат се смекчаващи вината обстоятелства, дават се условни…, това вече е друг въпрос. Но от това повече не знам – то ще отиде към убийство вече! От 5 до 12 години въобще не е малко", смята Симеонов.

Борисов казва, че има пълна подкрепа от правителството за каквото е необходимо. Той се надява на справедлива присъда за насилника, защото според него това ще е превенция. "Ако трябва, помогнете и в завеждане на дела", заявява премиерът.

"Паник бутоните, господин Петров? Защо мълчите, кажете го, нали пари искате? Ето, Горанов е готов", отново се включва Симеонов.

Здравният министър обаче отговаря, че такива има, както и законодателни промени и регламенти. Единствените места, където все още няма паник бутони на 100% са самите линейки, които ходят на място, на терен.

"Подготвил съм справка, ще кандидатстваме за някакви малки средства, за да може, локализирайки ги през GPS система и ползвайки паник бутон, да могат да ползват услуга за защита на място, защото това е много голям проблем. А за случая в Шейново, за който сте абсолютно прав, всичко каквото трябва да се направи като охранителна система на болницата, като законодателни промени, всичко това е факт. Срещу животинското борбата е много трудна, господин премиер, бих казал дори невъзможна", казва проф. Петров.

"Действително разчитаме тук и на съдебната система да си понесе… Още повече това не му е първо престъпление! От това поне, което слушах сутринта – едно за грабеж, едно за нападение. То си е рецидив.
Моля те, иди, предай им нашата подкрепа и съжаление за това, което се е случило", отговаря Борисов.

Според премиера обаче паник бутон в линейките няма да реши проблема, а в по-рискови места може би трябва да се ходи с полиция.

"Защото, допускаме, че натискаш паник бутона – докато дойде полицейската кола ще минат пет-десет минути. През това време какво ще се случи? Това трябва да помислим с колегите от полицията – рисково ли е, патрулът да отива с тях.

Тук и самите данъкоплатци, обществото трябва да сме много нетърпими, защото всичко това, за което говорим, са допълнителни разходи на данъкоплатците, допълнителни ресурси и от хора, и от горива, и от всичко останало. Лекарят отива да го спасява, да му помогне да живее, а той го бие! Тук превенцията, според мен, е повече тежки присъди. Да не се месим на съдебната власт, но това би трябвало да бъде. Само със съжаление не става явно, защото това насилие над медици става често срещано", коментира Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен до 52 преди 6 години
Вижте до къде стигнаха ГЕРБ, и колко са жалки като това нищожестово по долу.Когато им кажеш че освен да крадат за нищо друго не стават, и когато им казаха че царят е гол, думи от една приказка на Андерсен и тези не можаха да повярват, че им се говори в очите.Адмирации на президента Радев истински Българин, Бойко ще бере много ядове от сега нататък.Може би г- н Радев ще даде тласък за пробуждането на Българите, време е да изметем *** ГЕРБ, БСП, ОБ, ДПС, и всички НПО и тай вече БХК.
49
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе защитавам бияча - поне както го представят медиите си е виновен. Имах случай дете на 2 месеца, водя го при едно светило след като 5 различни лекари ме пренасочваха към друг вид специалист. Понеже разбра, че сме ходили при колега за друг проблем - няма нищо общо и по това време не съм и подозирал, че ни трябва такъв лекар - каза ходете си при него - въобще не му пукаше, че сме запазили час с 300 зора, 1 час път. Прегледа е 1 минута - на 50см е от детето. Как се удържах - не знам.
48
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Простака говори за простащина
47
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов-ПРЕМИЕР НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ !Благодарим за ЕС и всичко добро,което прави Европа за нас !!!
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И колко му е да приемат в парламента примерно ,,от 3 до 8 години без право но обжалване ,,за побой на лекар ,медицински кадър .А дано , *** нада ли ? Такива Червеногерберски циркове ги гледаме години .
45
0
 
2
 
! Отговори
до 45 преди 6 години
Защото ако някой й я скъса няма как да изкарат дубликат ;) Също, като на татко й :)
44
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе Винету, досега имаше стотици случаи на побои над лекари, от роми от твоя електорат, но ти си затваряше очите.Сега ли констатира че лекарите ги бият, а този е Българин и това е много лошо, да този който е пребил акушерката трябва да си понесе вината и присъдата за съответното нападение.И съм сигурен че това ще стане а за стотиците случаи където действащи лица са роми нищо.Бойко лятото ще свърши, а токът водата газта отиват нагоре, ромите безчинстват, последен мандат ти се очертава.
43
0
 
17
 
! Отговори
Ъъъ преди 6 години
"Простаци!" - провикнал се баш простакът.
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко е изучил теорията за положителното мислене. "Радвай се на детето си, к'во си тръгнал да търсиш някаква плацента" . Тъй ми, все едно да чакаш от умрял писмо. Излишни проблеми.
41
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изтриха от целия интернет новината за дипломирането на щерката на Цветанов.. Няма я новината претърсих целия сайт и интернет
40
0
 
8
 
! Отговори
ретро преди 6 години
Когато въшката излезе на челото значи е време за... "КУПРОЛ" - (ефикасен препарат срещу въшки от не толкова далечното минало)
39
0
 
7
 
! Отговори
ponti до 31 преди 6 години
За повечето ти констатации не мога да противореча, но едно ще кажа - един Народ, една Нация не може да заличи следите на историята си. Такива каквито са, такива ще са. Това е нашата история - добра или лоша, жалка или горда. Ние сме оцелели над 1300г. и то далеч не винаги по най-достойния и горд начин, но сме оцелели. Да се крием зад последните 20-30г. от "демократичния ни преход" и да рушим символите на историята си (каквато е била), е още по-жалко от самата ни история.
38
1
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
А, за боя на деца спортисти от *** избиратели на ГЕРБ нещо ще каже ли Баце ????
37
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
те и заплатите на лекарите са простащина, простащина е, че ви търпим, въпреки, че сте некадърни, народа е беден, а вие не можете да промените това!
36
8
 
4
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До31Какви е деца раждала българска майка юнашка....недостойни да тъпчат земята ниЮнако като те е срам ходи на м...та сиСъдебната система е независима.В случая Боце може само да говори.Вместо него вземете да плюете по съдийте които за два сребърника ще продадат и майките си
35
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама то простащастината тръгва първо от парламента,правителството и управляващите.Дайте да видим как ще се справим с това явление.А и защо Бойко забрави за побойщата на роми над лекари от спешната помощ!
34
0
 
13
 
! Отговори
до 37 преди 6 години
Е, той по стар стил ще изчака да падне пушилката и ще излезе с изказване, в което основния акцент/лично местоимение ще е "АЗ"...само да не засвирят куршуми, че тогава "АЗ" ще изчезне като ЙЕТИ. А нещата са на РБ..
33
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквито управляващите такава и държавата, БГ стана най-просташката държава, защото ни упраллява най-големия п р о с т а к на света.
32
0
 
18
 
! Отговори
- преди 6 години
ами махнете в такива случаи условните присъди и смекчаващите вината обстоятелсва,още повече на рецидивисти. Такива закони сте гласували, това отсъждат съдиите
31
2
 
19
 
! Отговори
ponti преди 6 години
Prostaka, govori za prostashtina.. shlushaite go, zashtoto toj razbira ot tozi janr!