Срещу боя над медици - присъди, полиция... Борисов: Простащина!

Премиерът подкрепи лекарите, иска справедливост по случая в "Шейново"
89
Срещу боя над медици - присъди, полиция... Борисов: Простащина!
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов настоя да се търси общо решение срещу насилието над медици.

Повод за думите му на днешното правителствено заседание е поредният случай на агресия над лекар - д-р Албена Гагова от болница "Шейново" бе пребита от баща заради отказ да му даде плацентата на новороденото.

Още по темата
Борисов изразява подкрепа за лекарите в болницата на здравния министър Николай Петров.

"И помислете, да видим какъв е механизмът да ги защитим, макар че срещу простащината не знам как да ги защитим… Родило му се бебе – вместо да се радва, да е празник – пребива докторката”, коментира премиерът, според стенограмата от заседанието. По данни на министъра на здравеопазването средногодишно нападенията над медицински лица са над 50.

Вицепремиерът Валери Симеонов коментира размера на наказанията за такива прояви.

"С господин Каракачанов направихме едно предложение, през 2015 г. направихме промяна в Наказателния кодекс, направихме от 5 до 12 години, от това повече какво криминализиране?! Това, че в момента съдебната система не работи – отчитат се смекчаващи вината обстоятелства, дават се условни…, това вече е друг въпрос. Но от това повече не знам – то ще отиде към убийство вече! От 5 до 12 години въобще не е малко", смята Симеонов.

Борисов казва, че има пълна подкрепа от правителството за каквото е необходимо. Той се надява на справедлива присъда за насилника, защото според него това ще е превенция. "Ако трябва, помогнете и в завеждане на дела", заявява премиерът.

"Паник бутоните, господин Петров? Защо мълчите, кажете го, нали пари искате? Ето, Горанов е готов", отново се включва Симеонов.

Здравният министър обаче отговаря, че такива има, както и законодателни промени и регламенти. Единствените места, където все още няма паник бутони на 100% са самите линейки, които ходят на място, на терен.

"Подготвил съм справка, ще кандидатстваме за някакви малки средства, за да може, локализирайки ги през GPS система и ползвайки паник бутон, да могат да ползват услуга за защита на място, защото това е много голям проблем. А за случая в Шейново, за който сте абсолютно прав, всичко каквото трябва да се направи като охранителна система на болницата, като законодателни промени, всичко това е факт. Срещу животинското борбата е много трудна, господин премиер, бих казал дори невъзможна", казва проф. Петров.

"Действително разчитаме тук и на съдебната система да си понесе… Още повече това не му е първо престъпление! От това поне, което слушах сутринта – едно за грабеж, едно за нападение. То си е рецидив.
Моля те, иди, предай им нашата подкрепа и съжаление за това, което се е случило", отговаря Борисов.

Според премиера обаче паник бутон в линейките няма да реши проблема, а в по-рискови места може би трябва да се ходи с полиция.

"Защото, допускаме, че натискаш паник бутона – докато дойде полицейската кола ще минат пет-десет минути. През това време какво ще се случи? Това трябва да помислим с колегите от полицията – рисково ли е, патрулът да отива с тях.

Тук и самите данъкоплатци, обществото трябва да сме много нетърпими, защото всичко това, за което говорим, са допълнителни разходи на данъкоплатците, допълнителни ресурси и от хора, и от горива, и от всичко останало. Лекарят отива да го спасява, да му помогне да живее, а той го бие! Тук превенцията, според мен, е повече тежки присъди. Да не се месим на съдебната власт, но това би трябвало да бъде. Само със съжаление не става явно, защото това насилие над медици става често срещано", коментира Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Простакът квалифицира простащината... Ако не беше жалко щеше да е смешно!
9
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
" Родило му се бебе вместо да се радва, да е празник пребива докторката (С МАЗНИЯТ ГЛАС НА БОЙКА) А като ти пребиваше хора за Красимир и Николай Маргините за протекция? *** , забрави от къде тръгна, къофте долно .
8
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този го съдят защото е бял и учен а * кога Тиквата е расист и слуга на л*е.
7
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов е голям патриот.Да е жив и здрав.
6
8
 
30
 
! Отговори
The Citien преди 6 години
Тоя да е нaясно, че времето на лекарския и полицейския и политическия произвол свърши. Имаха 3 мандата да изградят читава здравна и съдебна реформа скоро ще има бити и онодени куки и лекари нека тогава да се оплакват на арменския поп. Търпението ни се изчерпа. Банкянския зеленчук е виновен за целия хаос на всички нива.
5
2
 
15
 
! Отговори
PD преди 6 години
И бащицата се изказа по темата. Така е в наше село. Като ти излезе име че сестра ти е лека жена, ходи доказвай, че нямаш сестра. Ударил, бил, набил, пребил са все думи, с различно значение. А утре, когато единствените, по закон, имащи право да квалифицират действията му, доказателствено, не намерят основание за хиперболизираните квалификации по медиите, понеже вече сме обработени и като цяло живеем в несправедливо общество, как ще се почустваме? Точно в този миг, ви манипулират СМИ тата.
4
4
 
24
 
! Отговори
Въпрос преди 6 години
Борисов,я кажи за далаверата за обществена поръчка осъществена чрез фирма от Ботуша,близка да Ралица Радова Москова и джуджето Москов,по една случайност нейн мъж?Те така си отиват междудругото-и двамата са ниски като джуджета и дебели.
3
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо отказва да му предаде и върне органа нали е собственост на жена му.
2
3
 
29
 
! Отговори
Съдебната РЕФОРМА преди 6 години
Пука му на Бочко за медиците. 7 години има пълната власт. Ако искаше, досега да се е оправил. Прави си ПР-че човекът и гимнастика на устата. Днес набързо реши проблемите в образованието, сега и проблема с насилието над медици и готово. Лошото е, че утре даже няма да си спомня какво е лъгал.
1
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо досега, когато роми пребиваха лекари, си траеше, бе Борисов? Защото сега този е българин ли?