Внимание: Обява на улицата за много пари - трудова експлоатация

Искайте договор преди да се съгласите на работа в чужбина
Обновена: 4 юли 2017 12:10 | 4 юли 2017 12:05, Камелия Цветанова
3
Внимание: Обява на улицата за много пари - трудова експлоатация
Снимка: Reuters, архив

От началото на годината в администрацията на Националната комисия за борба с трафика на хора са получени 17 сигнала за жертви на трудова експлоатация  в Чехия, Великобритания, Австрия и Холандия.

Така че оттам предупредих преди старта на кампанията по наемането на сезонна работа за рисковете при решението да заминете за чужбина.

Още по темата

Търсещите работа в чужбина трябва да бъдат предпазливи към обяви, разлепени на улицата, в които фигурира единствено мобилен телефон, малко име и примамливо високо заплащане.

Интернет и социалните мрежи все повече се ползват като канали на въвличане, както и контрол над потърпевшите.

Все повече фирми в по-малките градове наемат хора на работа, с обещание да ги командироват дългосрочно в чужбина за сезонна или временна работа. Така нелоялните работодатели прескачат регулаторните механизми в страната, които защитават наетите сезонно работници и успяват да убедят хората търсещи работа, че за тях няма рискове.

Предложенията на фирмите са на пръв поглед много добри - висока надница, особено спрямо българските условия, осигурена храна и настаняване, 8 часов работен ден и почивни дни. Но на новото работно място хората се оказват принудени да работят и живеят в мизерни условия, без никакво заплащане или минимално спрямо обещаното.

В повечето случаи работодателите взимат документите им за самоличност под някакъв претекст и ги задържат при себе си.

Следват заплахи, че ще обявят пред полицията, че са нелегално пребиваващи и нелегално работещи. Друг начин експлоататорите да задържат работниците е като им дават малка сума от изработеното от тях и им обещават издължаване през следваща седмица или следващия месец. Ситуацията, разбира се, се повтаря и следващата седмица и следващия месец, и така работодателят става "длъжник" на работника с хиляди евро и той не може си тръгне без да ги получи.

От Националната комисия за борба с трафика на хора съветват преди да започнете работа в чужбина предварително да подпишете договор, който да регламентира условията на работа и времето, за което сте наети.

Задължително трябва да получите копие на договора на български език, както и на официалния език за страната на работодателя.

Не предоставяйте документите си за самоличност на никого, под никакъв предлог. Преди да заминете, свържете се с някоя от институциите и организациите, които предоставят повече информация относно възможностите за безопасно пътуване и работа в чужбина, за да се информирате, посъветвате или проверите фирмата посредник.

Намерете контакти на посолства, институции и организации в съответната страна, с които бихте могли да се свържете, в случай че имате съмнения и притеснения относно работата си.

Ако сте в чужбина и сте в беда, незабавно се свържете с българското представителство в страната, в която се намирате.

Потърсете помощ от полицията дори да нямате документи.

Вие сте жертва на сериозно престъпление и полицията ще Ви окаже помощ.

Проучете агенцията, чрез която заминавате, както и фирмата, университета или работодателя, при когото отивате. Това можете да направите със съдействието на Агенцията по заетостта, синдикатите в България или чрез изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". Можете да намерите списък с лицензираните трудови посредници на сайта на Агенцията по заетостта: https://www.az.government.bg/intermediaries/

Предварително се информирайте за законодателството, режимът на пребиваване и работа за български граждани в страната, в която заминавате. Можете да получите повече информация относно трудовата миграция от Службите по трудовите и социалните въпроси (СТСВ) на МТСП към дипломатическите представителства на Република България в европейските страни с най-големи български общности: http://www.mlsp.government.bg/index.php?section=POLICIESI&I=266

Един характерен пример за подобна ситуация е  добивът на горски плодове в Кралство Швеция. В няколко последователни години, редица фактори довеждат до кризисна ситуация, когато стотици българи се оказаха без препитание и средства да се завърнат в страната, в следствие на слабата реколта на боровинки и късното узряване на плодовете.

Всички българи, които планират да берат горски плодове в Швеция трябва да знаят, че част от прекупвачите на боровинки, които са и шведи, и българи, извършват нелегитимно изкупуване на боровинки, като изкупните цени са трикратно по-ниски от реалните. Така много хора стават неусетно жертва на измама, а  в последствие стават и жертви на трудова експлоатация.

Отивайки да берат боровинки в Швеция, хората често нямат предварително подсигурени условия на живот в регионите, в които се добиват плодовете.

Често те пребивават в мизерия, спят на открито и не разполагат с минималното от първа необходимост.

Животът им зависи от атмосферните условия и резултатите от реколтата на плодове, която всяка година може да бъде различна. Тази несигурност по отношение на добива и доходите, както и новите изисквания към прекупвачите на горски плодове в Швеция, които трябва да изкупуват плодовете единствено от лицензирани фирми, могат да поставят много български граждани в безизходица, извън дома си, без средства да се приберат.

В много от случаите посредниците, които набират работници и организират пътуването им в България, предлагат разходите за транспорт и комисионната за намирането на работа да бъдат възстановени от продажбата на горските плодове в Швеция. В случаите, в които реколтата е слаба и работниците не могат да възстановят тези средства, те често пъти биват принуждавани да просят, а документите им за самоличност биват отнети, така че те да бъдат поставени в пълна зависимост.

Ако планирате да работите в тази сфера, трябва да имате предвид, че тази година, в резултат на лошите метеорологични условия се очертава сезонът за бране на горски плодове да закъснее значително, а реколтата да бъде слаба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
DA RABOTISH V CUGBINA OZNACAVA CE SI LUD.NE NAPUSKAITE RODINATA SI.
2
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно не мога да разбера , къде са тръгнали тези хора към някаква дивашка северна страна, да берат горски плодове. Това са сигурно организирани групи от мазохисти. Българската индустрия изпитва недостиг на работна ръка, постоянно се откриват нови индустриялни зони. Пред българските посолства в чужбина се тълпят трудови емигранти в искане на работна виза. Тези моля ти се са сигурно някакви луди, екскурзия при диваците да берат горски плодове.
1
3
 
8
 
! Отговори
ЦК на Либерастите преди 6 години
От Националната комисия за борба с трафика на хора съветват________Добива на човешки ресурс с любезното съдействие на държавата износител е висша форма на прогресивна либерастия до шия!