МОСВ потвърди: Новият план за Пирин не предвижда сеч

Министър Димов се срещна с природозащитни организации
5 юли 2017 22:08, Анисия Иванова
7
МОСВ потвърди: Новият план за Пирин не предвижда сеч
Архив: Булфото

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна с представители на природозащитни организации във връзка с внесената петиция по плана за управление на Национален парк "Пирин", съобщиха от МОСВ.

Представителите на WWF са уведомили министъра за кампанията им, с която изразяват опасения, че проектът за нов план за управление на Националния парк "Пирин" "дава възможност за стопански сечи върху 60 процента от територията му при нула досега и за 12,5 пъти по-голямо застрояване". Те са настояли документът да бъде върнат и преработен, като бъдат отразени внесените забележки от природозащитните организации.

По-късно министър Димов се е срещнал и с представители на компанията "Пролес инженеринг", изработила новия план, и на дирекцията на парка. Те са изразили мнението, че да се твърди за огромна сеч в парка е "груба манипулация върху общественото мнение".

Планът е разработен според всички законови изисквания и процедури. В него не се допуска и строителство, е обяснил Антоний Стефанов от "Пролес инженеринг". Над 96 процента от забележките от общественото му обсъждане, изпратени от WWF и останалите неправителствени организации, са отразени и взети предвид.

Планът се съобразява със Закона за защитените територии в чл. 21, т. 2, а именно "Забрана за производствена дейност, с изключение на поддържащи и възстановителни дейности в горите, земите и водните площи". Изпълнителят е въвел допълнително ограничение за такива дейности в горите на възраст над 100 години. Според Антоний Стефанов този план за управление на НП "Пирин" е изцяло съобразен със строгите изисквания на ЮНЕСКО.

Експертите на МОСВ, наблюдавали процеса, са потвърдили, че в плана няма предвидени сечи и не може да се говори за такива върху 60 процента от територията на парка. Те са опровергали твърдение на WWF, че в досегашния план е имало нулеви сечи.

През изтеклите 10 години от действието на План '2004, поддържащи и възстановителни дейности /санитарни и по-малко отгледни сечи/ са извършвани година за година след проверка на терена и утвърждаване на списъка с насажденията от "Национална служба за защита на природата" и МОСВ. Общо за периода от 10 години са били отсечени средно по 2380 куб.м годишно, което е твърде малко в сравнение с прираста на гората, който е 72640 куб.м годишно, се отбелязва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Дони преди 6 години
Тия от WWF са или луди, или неграмотни. Колко пъти и как да ги убедят, че никой няма да им бара дърветата.
6
0
 
1
 
! Отговори
Силвър преди 6 години
Становището на МОСВ много ясно потвърждава, че няма не се предвижда сеч в Пирин. Надявам се, че това ще сложи край на спекулациите на платените зелени организацийки.
5
0
 
0
 
! Отговори
Антоанета Михайлова преди 6 години
Над 96 процента от забележките от общественото му обсъждане, изпратени от WWF и останалите неправителствени организации, са отразени и взети предвид. Е от какво пак са недоволни тия?
4
0
 
0
 
! Отговори
Todor R преди 6 години
Големи мизерници са тези т. нар. еколози. За едните пари са готови и майка си да продадат и да плюят срещу нея.
3
1
 
2
 
! Отговори
Миско преди 6 години
Значи какво се оказа, че НПО то na Soros WWF грубо манипулира общественото мнение. И ще има ли наказани за тези манипулации и лъжи, с цел да се разедини и да е самоизяде българското общество. И чакай, и за пари става дума...абе Тома Белев, зеления барон, жена му не бепе ли шеф за България на WWF?
2
4
 
2
 
! Отговори
Георги Иванов преди 6 години
Зелените са зелени заради доларите на Сорос!!!!!!
1
3
 
2
 
! Отговори
Ники преди 6 години
Аман от пишман еколози купени или подкупени от конкуренти в туризма!!!