Повече, по-малко? 6-7 млн. българи живеят зад граница

Шефът на ДАБЧ иска децата в чужбина да могат да полагат матура по БЕЛ
5 юли 2017 19:21,
64
Повече, по-малко? 6-7 млн. българи живеят зад граница
Снимка: Архив, Булфото

Около 6-7 млн. българи живеят извън границите на България. Това стана ясно от думите на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/ Петър Харалампиев.

"Има над 3 млн. българи, които живеят извън границите на България, извън историческите ни общности, в САЩ, Великобритания, Франция и целия останал свят. Плюс още около 3 млн. българи, които са в традиционните ни общности. Това прави около 6-7 млн. българи", пресметна Харалампиев на заседание на Комисията по политиките за българите в чужбина.

По думите му в един момент може да се окаже, че най-вероятно доста повече българи живеят извън границите на нашата родина, отколкото в България.

"Наш приоритет ще бъде задълбочаване и засилване на работата с организации на българите, които са в държавите, където нямаме исторически общности“, допълни председателят на ДАБЧ, цитиран от "Фокус".

Той коментира, че все повече българи в чужбина искат техните деца да учат български. Затова и ще се работи за това българските деца да могат да се явяват на матура по български език и тя да бъде призната.

"Да дадем на активните деца възможност да запазят българския си език, да изкарат матурите там. По този начин им се дава самочувствие и сила", посочи Харалампиев.

Той обеща и да се продължи подкрепата за образователните звена на българите по света. Има над 300 български училища и още около 500-700, които са по-скоро частни училища, където учат по 3-5 деца, уточни шефът на агенцията.

Харалампиев отчете и че институциите са се противопоставили на намесата на чужди лица от Сърбия в кандидатстудентската кампания в Босилеград.

"Напоследък това ескалира с кандидатстудентската кампани в Сърбия. Тя беше много тежка, остра и саботирана от страна на частни лица и на представители от общинската администрация, представители на гимназията в Босилеград", обясни той.

България е независима държава и ще се държи като такава. Нейните органи твърдо ще защитават българите, независимо дали живеят в България или извън нея, отсече председателят на ДАБЧ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трудно е да се каже колко живеят в чужбина но тук пребиваващите бедни кротко очакваме краят си.
50
9
 
3
 
! Отговори
Българин от БГ преди 6 години
Хората щели да се върнат когато се оправим ние тук.. ми не мерси. В трудните моменти се преценя един човек. Който си е бил шута от тука когато беше най-тежко да си стои където е. Бихте си шута, а ние да се оправяме. Ми ще се оправим. Без ваша помощ. Родоотстъпници, национални предатели и слабаци. Ето такива са българите в чужбина. Германия след двете войни е била в катастрофално положение, но са си налегнали парцалите и са си оправили държавата. Както и ние ще го направим.
49
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-забавните са ми българите, които се махат от тук защото е ужасно и българите са зли хейтери и където и да отидат, познават само българи, сядат вечер с купнената онлайн ракия и салата и гледат българска телевизия! Голяма промяна, единствено че взимат малко повече кинти и могат лятото да се покажат колко са постигнали! Смях
48
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продължение Аз се върнах в България с идеята за добро бъдеще, след 10 г. мина всякакви граници търпението ми и сега пак съм в чужбина. Всеки да е там където се чувства добре. Жалко за България, такава красива държава и толкова много простотия и деградация.
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може и да е вярно, само в Германия са 250 000, около 19 000 българката годишно се раждат в чужбина, като добавим абсурдната процедура за вадене на акт за раж. и това че по света са 2, а в България с 3 имена, много се отказват да вадят. Живея в немско село и тук знам за 5 български семейства вече. Все повече идват и без език, някак си се оправят, но работа в България няма особено в малки населени места. Айде сега не почвайте квалификациите и езикът по възможност скандинавски и има работа.
46
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 6 години
Брееей, може, ама друг път!
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ехеееее...7 милиона тука, още 6-7 милиона навън...Че то ние сме бая повече, отколкото преди 1989 г. :D
44
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Измислици са това, 6-7 млн, друг път. Е, може и да са толкова, ако брои осетинци, татарстанци и пр. оногондури, припознаващи се за "българи".
43
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МАЛКО Е ПОПРЕКАЛИЛ СЪС СМЕТКАТА :DДО КОМУНИСТИЧЕСКОТО УПРАВЛЕНИЕ 1990-ТА НАДАЛИ ХОРАТА СА БЯГАЛИ МАСОВО ОТ БЪЛГАРИЯ!!!ТЕЗИ КОИТО СА БИЛИ БЪЛГАРИ ОТ ПРЕДИ ТОВА И СА БИЛИ ЗАД ГРАНИЦА СА СЕ ПРИМЕСИЛИ С ДРУГИТЕ И ВЕЧЕ НЕ СА ЧИСТИ БЪЛГАРИ !!!-----------МАКСИМУМ 2 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ДА СА СЕ ПРАЖДОСАЛИ ОТ БЪЛГАРИЯ СЛЕД 1990-ТА ГОДИНА
42
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам какво се оплаквате, все едно някой друг е стигнал до тоя хал. Вината е в обществото, че търпи, не знам защо сме такива, къде са ни протестите, стачките, исканията??? Другите балкански народи протестират като луди за какво ли не, а тука всеки се е скрил някъде и не си мърда *** да промени нещо - вариантът му е да си хване шапката и в чужбина, което не е за хвалене също.
41
1
 
2
 
! Отговори
Велислава Дърев преди 6 години
До Г. Сомов, първо ти научи езикА, тогава давай акъл!
40
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 44 , никога никой няма да се върне в тазк жалка територия.
39
1
 
31
 
! Отговори
кристина преди 6 години
и в другите страни се краде, но аз не съм виждала тук на 62градуса асфалта да се разтопи.. пенсионерите са щастливи, и ходят по ексурзии и страдат само ако са отхвърлени от светския живот по някакъв начин..цената на електричеството се намалява зимата, за да се облекчат хората и телефоните нямат вече роуминг, имам безлимитни разговори за 30евро навсякъде в ЕС. В България се е вкопчил един октопод на корупция, алчност и омраза..и докато не се отреже и последното пипало, няма оправяне..
38
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се работи за възраждане на България. Хората ще се върнат не когато се оправим а веднага след като видят, че се върви по поравилния път.
37
3
 
20
 
! Отговори
EU преди 6 години
Дайте на още 1млн. македонци бг паспорти и ще станат 8 млн.
36
9
 
37
 
! Отговори
Г. Сомов преди 6 години
Давам един акъл от собствен опит на всички Бълари които искат да живеят в чужбина. Ако искате да успеете : първо "Учете Езикът", второ" Приемайте Локалната Култура", трето "Колкото По Малко Контакти с други Българи Толкоз по Добре за Вас". Good Luck !
35
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не искам да давам съвети на никой, аз лично направих своя избор, възпитах сина си да обича България, завърши университет в Англия.....И знаете ли какво стана?Върна се там, няма мтърсене по неговата специалност /дигитални ефекти в кинопроизводството и филмова постпродукция/ А тук му предлагаха работа в Пайнууд, най-голямото студио в Европа.И виждам как почва да гледа пак насам... и както казва, в България като гледам, перспективно е да се учи Ромски.....Май е прав младежа
34
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм един от тях, и ще си остана един от тях!
33
2
 
36
 
! Отговори
Valentin преди 6 години
България може да се оправи дори за няколко години, но там е работата че управлението не иска или са толкова некадърни. Но ако се замислим кой читав и кадърен човек ще се на гърби с тази работа като знае колко е ***. За сега светлина в тунела не се види, само надеждата остава
32
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали се връщали масово се тръби навсякъде?