Билка, листа... Навлизат нови наркотици, пазете вашите деца!

На мода е канабиноидна дрога – синтетична, за пушене
6 юли 2017 19:48,
30
Билка, листа... Навлизат нови наркотици, пазете вашите деца!
Снимка: архив, Reuters

15 вида непознати за българския пазар наркотици са регистрирани през миналата година от Националния център по наркомании. Новите дроги са в пъти по-силни от познати до този момент, а част от случаите на агресия сред младите се дължат именно на системната им употреба, твърдят специалистите.

В Европа новите видове дроги са над 300.

Д-р Пламен Попов, директор на центъра по наркомании, заяви, че възрастта на младежите, употребяващи тези наркотици, пада на моменти до 12-13 години. По думите му причина за това е и експериментаторската природа на децата, но и непремереното говорене по медиите.

Новите дроги са най-често синтетични канабиноиди - имитират канабис и се предлага във форма за пушене.

Петьо Петков от СДВР добави, че цената им е ниска - от 2 до 10 лв. 

Подобни наркотици водят до отключване на параноични, шизофренни и агресивни прояви.

В САЩ преди две години китайският метаамфетамин флака доведе до десетки потресаващи случаи, припомня bTV. Проблемът доби размер на епидемия, докато хора халюцинираха по улиците, блъскаха се в коли и стъкла.

Хората, употребили флака, първоначално смятат, че получават свръхсили. Поведението им е неадекватно, понякога животинско. Проявите на надрусани с новата дрога попаднаха в интернет, а експертите определиха случващото се като епидемия. Само за месец в щата Флорида има 18 смъртни случая от този наркотик.

Близо 300 нови дроги са се появили в Европа в периода 2013 г. - 2015 г., сочи последният доклад по темата.

Най-голям дял са канабиноидите - психотропни вещества, произведени от човека, които се впръскват в изсушена листна маса. Действието им е  в пъти по-силно от познатата марихуана, може да се стигне и до смърт, посочват и от Американския институт за злоупотреби с наркотици.

Сред най-опасните нови дроги е и т.нар. "Билка" - комбинация от синтетични наркотици, която води до остро токсично състояние с припадъци, епилептични състояния, а понякога и смърт. Новите наркотици имат канцерогенно влияние и са все по-увреждащи. Като най-страшна последица експертите отчитат факта, че влияят на мозъка и на психиката.

Психиатърът Катерина Кабалиева е категорична, че новите наркотици отключват агресивни епизоди и психотични разстройства.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: моданаркотицидрога
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 14Как какво прави? Прибира по около 40% от доходите от всяка наркосделка в страната.Исус превръщал водата във вино, българските "управници" превръщат престъпността в мерцедеси. Алхимия от най-високо ниво.
21
1
 
15
 
! Отговори
gogo преди 6 години
Ако разрешаваха легалното отглеждане на 1-2 стръка марихуана, младите нямаше да търсят услугите на наркодилъри и да купуват тези ***.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
новите наркотици отключват агресивни епизоди и психотични разстройства.-----------------------------------Ето защо се млатят софиянци по кръстовищата. Так и в другите големи градове всички са наркомани. И татенцето и маминката шмъркат, как да пазят детенцето си? И ето че това детенце постепенно се идио тизира.
19
0
 
1
 
! Отговори
Доньо Пънт преди 6 години
Ислямска държава се дрогират с качествен амфетамин от най -модерни лаболатории .За самоубийците се дава една друга дрога дето името и е толкова дълго ,че да няма запомняне....
18
1
 
1
 
! Отговори
Ти преди 6 години
До азпреди 89г се друсаха с лепило и бронз,алкохолиците ги затваряха в лагери....
17
1
 
11
 
! Отговори
Холандеца от склада преди 6 години
А тая синтетика дето я правят в китайски заводи за миша отрова са си чисто самоубийство.Едно девойче от една дръпка стана като желенчук за цял живот с ниво на развитие на мозъка на 4 годишно,а учеше в елитно училище и добри родители и красавица.Кой подлец и дал да си дръпне...Синтетика никога освен ако не са ви опрели нож в гърлото или пистолет в главата.!!!!!!
16
2
 
5
 
! Отговори
Холандеца от склада преди 6 години
Дрогата е хубаво нещо веднъж месечно ,но стига да е натурална чисата и скъпа.Сингъл малт,манастирска отлежала,вино според джоба и вкуса(не мога да дам 10 000Е за едно шише аз нале ама други могът.Може и една линийка чиста кока да зарадваме жената и после ено конопче за разпускане....
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До азХахахаха Ти нормален ли си?
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано никога не ми се случи да пуша синтетичен канабис.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми прави, квото тряя! Отчита се на шефа!
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напишете,ако знаете,какво прави полицията,ДАНС,прокуратурата по въпроса?
11
0
 
24
 
! Отговори
Родител преди 6 години
Вместо да пишете колко струва новата гадост, напишете до какво води. Какви са последиците! А колкото до това да пазим децата, звучи абсурдно на фона на това, че зад всеки дилър стои някой, който му пази гърба... Сбъркана държава!
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами като приследвате като диви едно растение, какво очаквате...
9
0
 
2
 
! Отговори
PD преди 6 години
Нещо ме сбърка с бюро жалби. Имаш проблем, сбирай си дружина, мислете и действайте.И умната, системно и последователно. Иначе казва мъдрия народ Български, може да се оплакваш на арменски поп. И да мрънкаш пред клавиатурата в коментари. може и да удовлетворява интелигентната ти личност, но лозе не ще молитва, а мотика. Пак от същия народ.
8
4
 
8
 
! Отговори
Не пипайте канабиса преди 6 години
Естествено, нека стресираме хората още повече и да ги обърнем срещу отровния канабис... пропаганда..
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До PDА кръчмите кога ще изкорените ?В сградата където живея има кръчма нямаш си представа какви тиняци се смазват от алкохол всяка вечер и какви отпадъци произвеждат.Наркоманите са лесни-поне умират бързо.А тия ще пият повръщат 60-70 години.
6
12
 
20
 
! Отговори
аз преди 6 години
Преди 89та дрога нямаше. Сега дрогата е част от геноцида срещу българите.
5
0
 
8
 
! Отговори
общински съветник :) преди 6 години
заглавието на темата е реклама :) предназначено за най младите :) такава е цената на новата дрога :) понижения социален стандарт , принуждава анализаторите на определена държавна структура да търси евтин синоним на такава за да не изпусне пазара :)
4
2
 
17
 
! Отговори
PD преди 6 години
Подкрепям мненията, че вместо да си пазим децата, трябва да изкореним продажбата на наркотици. И вместо, да седим и чакаме органите, които заедно с ромеоподобните са в играта, тука по друг начин трябва да се действа.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В САЩ се събират няколко *** вземат си няколко каси водка или уиски и почват да пушат китайският шит като разпрани от нещо средно между бонг и наргиле.Тва нещо продължава няколко дни докато всички не припаднат.След като се върнат в съзнание продължават докато не им свършат или парите,къркочя или небет шекера който палят в наргилето.В болницата казват"ние само помирисахме за първи път и вижте кво стана"