Да се изселят ли ромите от Асеновград? 53% против, но всеки трети "За"

"Галъп": 71% вярват на Радев за изтребителите, 9% - на Цветанов
95
Да се изселят ли ромите от Асеновград? 53% против, но всеки трети "За"
Снимка: Галъп

32% от българите са били преки свидетели на агресивни действия или са били участници в тях в последната една година. Това показват данните от експресен сондаж на "Галъп интернешънъл" сред 800 души, проведен от 4 до 6 юли. Сондажът е независим от външно финансиране и е част от изследователската програма на агенцията.

Въпреки всичко по казуса в Асеновград, където роми биха деца от отбора по кану каяк, българите не стигат до крайности. Съзнателно е било проверено екстремно твърдение - да се изселят всички роми от града, което не среща преобладаваща подкрепа – 53% се изказват негативно по тази идея, макар да има и 36%, които се съгласяват.

Тези 36% са доказателство за наболял обществен проблем, който съдържа сериозен потенциал за негативно развитие, смятат анализаторите.

Данните ясно сочат, че важните теми напоследък не събуждат безспорни нагласи, а има "битки на състезаващи се интерпретации". Надделява онази, която съдържа по-добро обяснение. Например идеята за катализаторите на колите среща подкрепа (85%), ако бъде обяснена с цялостни мерки за запазване на въздуха.

Обществото е предразположено към много от идеите, които напоследък се обсъждат – те се възприемат с почти автоматично одобрение или без замисляне. Създаването на комисия за случая НДК се подкрепя от  мнозинство от 76%, даването на паметника на Бузлуджа на БСП – от мнозинство от 64%. 75% пък одобряват закупуването на нови самолети за армията.

Протестите на полицаите също се подкрепят - две трети застават зад тях, а 26% не ги одобряват.

Според данните хората вярват и на сигналите за различно качество на "западни" и "източни" варианти на една и съща марка хранителен продукт. Цели 51% твърдят, че са се натъквали на различия в качеството на храни. Хората явно преувеличават в отговорите си, но това показва колко значителен е проблемът за качеството на храните в очите на българите, изтъкват от "Галъп". 

По отношение на политическите теми, данните показват, че мнозинство от 71% вярва на президента Радев в текущите спорове за покупката на нови изтребители, а 9% вярват на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Очевидно е, че тук се проектира личното доверие към двамата – което остава високо при Радев, а при Цветанов е отминало пиковата се фаза, която беше достигнало през 2010 г., например, според социолозите. 

Инициативата на Бойко Борисов за присъединяване на страните от Западните Балкани към Европейския съюз среща широка подкрепа. Вътрешнополитическите дела на властта обаче не изглеждат безпроблемно – мнозинството не одобрява ограничаването на плащания в брой, а повдигнатите от опозицията въпроси, като комисията за НДК например, срещат одобрение.

Данните са от независим от външно финансиране телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“ сред 800 души на възраст над 18 години. Използваната методика е телефонно интервю в панел, стратифициран по различни демографски признаци за постигане на национална представителност. Изследването е възложено, финансирано и проведено от "Галъп интернешънъл".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
18
 
8
 
! Отговори
Джон българина преди 6 години
Да се били изселили...Къде???Май ще ги накарате да изкат автономия...продължавайте да си създавате проблеми...:-) :-) :-)
5
1
 
13
 
! Отговори
овчар от БХК преди 6 години
Да бе, и като стане това на нас как ще ни изсипват милиони всяка година за антибългарска дейност?
4
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се изселят не от Асеновград, а от цяла България! А БХК най-опред пред тях!
3
1
 
40
 
! Отговори
Честност преди 6 години
Е точно такова проучване не бях виждал :)Изнесете ги от БГ не от Асеновград :)
2
0
 
45
 
! Отговори
бб преди 6 години
Галъп интернашънъл да се изнася от България!
1
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Запитването е правено в ромската махала, нали?