Идея: Да се закрие МВР, да се направи ново ведомство

Системата е пренаселена, смятат експерти
7 юли 2017 09:20, Мария Захариева
71
Идея: Да се закрие МВР, да се направи ново ведомство
Снимка: кадър, Bulgaria ON AIR

Идеята да се закрие МВР и да се открие ново ведомство набира все по-голяма подкрепа, заяви в студиото на Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Бизнесът поиска да се намали бюджетът за сигурност и да се извършат съкращения в МВР. Според Васил Велев България е на второ място в ЕС в отделянето на средства от БВП за сектор "Сигурност".

"Средствата от бюджета за образование и наука са под средноевропейските", настоя той и добави, че това води до опростачване на населението.

"България е на осмо място в света по полицаи на глава от населението и на трето място в ЕС. Системата е пренаселена, има нужда от сериозни съкращения. Има твърде много чиновници в тази система, които си пречат и работят много бавно", категоричен бе председателят на АИКБ.

Бившият директор на ЦСБОП ген. Тихомир Стойчев е на мнение, че финансите, които се рапределят към МВР, се пресмятат твърде механично. Той подчерта, че системата за сигурност у нас е започнала да се раздържавява още от Прехода.

"Много от асоциациите, които се появиха през последните години, защитават корпоративен интерес. И НАТО, и САЩ поставиха като потребност да усилваме сектор "Сигурност", обясни той в "България сутрин".

"Не защитаваме корпоративен интерес. Защитаваме интереса на данъкоплатците, които издържат скъпоструваща система, срещу което получават нулев резултат", репликира Васил Велев своя събеседник.
 


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
1
 
! Отговори
поплавски преди 1 година
като ги гледам тиа кой от кой по-умен и все акъли дават ше закриват министерство
ами дайте да закрием държавата,и после кой къде му видат очите да бега то за това и бизнеса у българия е на таково мижаво ниво с такивадамакълии като тиа двамата
68
0
 
1
 
! Отговори
SHAGRATH преди 1 година
Вие от бизнеса(най-долните и експлоатиращи същества) си мълчете.Никой не ви иска факаното мнение.
67
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей старче,хайде на бас,че България не е на 3то място в EU по брой на полицаи на глава от населението и на 8мо в света.Защо не кажеш,че в Мвр са:гражданска защита,пожарна,дато,гранич. полиц. и куп други служби , а старче
66
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те частниците са на 100% идеални към държавата и най-вече към работниците си? Нали всички частници плащат на ръка на работниците си, нали във всяка фирма се води двойно счетоводство и по този начин се крият доходи! От къде са всички луксозни имоти и коли и яхти? От криене на доходи! Стига хора, които имат милиони и които може би не са внасяли 100% данъците си да не дават акъл, а НАП, когато правят ревизии да гледат и др. неща. Не може да има милиарди на влогове, а за здраве, образов -не!
65
1
 
4
 
! Отговори
гражданин преди 1 година
Напълно поддържам и подържам коментара на 62 Навярно има нужда прилагане модела Грузия и що дане и тоз в Румъния .Напълни се МВР с пенсионери на заплата и пенсия че това в коя Европейска държава го има заприлича на държавна охранителна фирма която набира кадри до 6о години и им плада осигуровки и застраховки .
В също време няма пари за пенсии . а те протестират за 20 процентно увеличение
64
3
 
7
 
! Отговори
мм преди 1 година
До вакарел
650лв.-от тях се удържат осигуровки и още 120лв за храна.Това е.Като се удържат осигуровките нямат и 700лв.Срам е за нацията ни.В Румъния полицаите вземат пет пъти по-големи заплати.И не е вярно това,че полицаите ни са много.Умишлено ни се натрапва тази лъжа.17140 са полицаите на терен.Затова няма желаещи за конкурсите,които са обявени,а тези които се явяват отпадат още на физическата подготовка или на психотеста или на теста за интелигентност.Трябва да се замислим сериозно за проблем
63
1
 
1
 
! Отговори
ггггггг преди 1 година
и кой е новия набор
62
4
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Основният "?" който трябва да се задава постоянно на всички политици управлявали страната е: Защо вече почти 30 години се ослушват и нереформират този типично социалистически мастодонт - финансова черна дпка на страната? Няма по-многобройна полиция на 100 000 души и по-неефективна в ЕС!
61
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има пресен, работещ модел-Грузия!И почти мигновен ефект! Старите кокали да се трансформират в тенекеджии, фаянсаджии и т.н, новия набор -в истински полицаи!
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направо закривайте държавата.
59
3
 
3
 
! Отговори
Недялко преди 1 година
Мхого добра идея МВР да се закрие. Паспортна служба и охраната да са към общините. КЪМ към Министерство на транспорта и т.н. Инач едно закоревяло ведомство само пари харчи. Иначе си има ЖАНДАРМЕРИЯ, БОЙСКА, ЧАСТНИ ОНРАНИТЕЛИ....
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МВР действително иска спешна реформа. Имат щатове които формално отчитат дейност без действителна такава , полицията е ниско ефективна. Основно се набляга на глобите за отчитане на дейност. Дублиране на дейности от граничната полиция и другата полиция. Подбора на полицаи под всякаква критика, ниска куртура, заядливост, демонстративно поведение и пр., излишна администрация.Полицаи занимаващи се с какво ли не - каналджии, нарко, земеделци и пр.
57
0
 
5
 
! Отговори
антиструктурист преди 1 година
При тази"дисциплина" и финансиране, каквато и нова структура да се въведе , резултата ще е. същият.
56
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То МВР, че е за закриване отдавна е ясно, като трябва първо да се започне с КАТ.
Лошото е, че ще трябва да се създадат нови структури, а ГЕРБ това ще го направи като с асфалта - новите структури ще са много по-зле от старата структура, сегашното МВР.
55
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали им пука, "на сдруженията на бизнесмените" , за дънакоплатците?
54
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха. Ми дайте освен мвр да закрием мо, мон, здравното министерство, кметствата, в това число и министерствата, и всички длъжности. Предлагам всички спестени пари да се дадат на българските бизнесмени, индустриалци, олигарси, приватизатори и както там се наричат. Защо ли? Много са бедни горките.Даже заплата от 460 лв, според тях е много да се дава на работниците. Те са толкова успешни бизнесмени, че не могат да си позволят и тази сума. Но преди това да им се направи ревизия на всеки лев.
53
7
 
6
 
! Отговори
Меня преди 1 година
Гласувам с четири вдигнати ръце!
52
5
 
4
 
! Отговори
ДОБРО УТРО ! преди 1 година
СПРАВКА - ГРУЗИЯ ! НО ТУК НЯМА ДА СТАНЕ !
51
0
 
2
 
! Отговори
ПЪРВО ! преди 1 година
Да се потърси сметка и отговорност от създателя и !! Да види какво е направил като не е описал на какво няма право институцията . Каква да не бъде !
50
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цитат: "Не защитаваме корпоративен интерес. Защитаваме интереса на данъкоплатците, които издържат скъпоструваща система, срещу което получават нулев резултат", репликира Васил Велев своя събеседник.
*
Всъщност резултатът не е нулев, а отрицателен. Мафиотските кланове в България работят заедно със служители на МВР.