От безпомощност ли: Институциите неглижират домашното насилие

Къде са полиция и социални служби, пита жертва
9 юли 2017 11:25, Петя Славова
47
От безпомощност ли: Институциите неглижират домашното насилие
Снимка: Flickr.com

Жертва на продължително домашно насилие заяви, че институциите са безпомощни да спрат тормоза, на който е подложена и да защитят нея и децата й.

Клавдия Дали посочи, че е изчерпала всички възможности, а полиция, социални служби, закрила на детето и прокуратура неглижират случая и риска, на който са изложени. "Изводите бяха, че това са семейни проблеми, а след бракоразводното дело социалните служби представяха доклади, които са написани формално без среща с децата”, коментира Дали.

Още по темата

Адвокатът на майката Елена Кръстева добави, че социалните са констатирали, че бащата е агресивен и упражнява насилие спрямо детето и майката, но не са класифицирали децата като такива в риск. Също така пишат и че бащата има добър родителски капацитет, добави тя пред bTV.

Клавдия сподели и за отношенията им. Двамата имат момиченце на 2 годинки, а всеки поотделно има по едно дете от предишна връзка. Клавдия има дъщеря на 7 към момента на срещата им през 2013 година, а Радослав син на 11.

Първият сигнал, че нещо не е наред Клавдия получила когато Радослав  поискал двамата да имат общо дете, заявявайки, че децата им от предишните връзка са „некачествени” и "за нищо не стават".

"Забременях и тогава видяхме първият потресващ случай спрямо сина му. Той беше взел играчка от дъщеря ми, което са нормални детски неща. И Радослав го повали на земята и започна да го рита. Той плачеше и молеше да бъде спасен. И моята дъщеря е удрял, налагал й е унизителни наказания. Не й даваше да спи до мен, искаше да спи със сина му в една стая и едно легло, макар да са деца от различен пол и без родствена връзка", разказва за преживяното Клавдия.

Ужасът продължава – по думите й е била пребивана по време на бременността, а Радослав е отсъствал от работа под претекст, че тя има нужда от помощ с децата, за да изчака да й минат нараняванията и да няма възможност да си извади медицинско.

Клавдия е била заключена в апартамент в Русе три седмици, отново пребита. Тогава е била на очни занятия в университета, а Радослав е пристигнал да иска да си оттегли молбата за развод. По думите й той й е взел телефона, а докато е спял, тя успяла да си направи няколко снимки на отоците и синините.

Клавдия е категорична - съдът цени само експертизи и свидетели. "В България институциите не могат да реагират на домашно насилие, законът е нов, а социалните работници не могат да разпознаят домашното насилие".

Радослав отрече всички обвинения. По телефона той коментира, че нищо от думите й не е истина, а насилието е упражнявано върху него от нейна страна. "Насилие имало упражнявано от нея към мен благодарение на патологичната й ревност. Не знам каква сензация се търси", заяви той.

Той посочи, че Клавдия има проблеми с психиката, минала е през няколко психиатъра и има предписани медикаменти.

Радослав обвини бащата на Клавдия в опит за убийство пред полицейски патрул. "Тогава той ме причака пред блока на майка ми. Беше пиян, влезе и започна да дърпа дъщеря ни. Тя се разплака и когато я взех от ръцете му той ни блъсна. Моят приятел, с когото бях, го блъсна и после Радослав го преби", описа ситуацията Клавдия.

Адвокатът й добави, че тъй като тя има заповед, полицаите, извикани на мястото, е трябвало да го арестуват. Но не са го направили, въпреки че при нарушаване на заповед за защита извършителят се задържа и предава на прокуратурата.


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С жена ми не сме агресивни уж, но има случаи веднъж на година, когато се напива и тръгва да ме бие. Ритници, юмруци, викове. В такива моменти се чудя какво да правя. Общо взето да се чуди човек откъде толкова сила в едни 50кг. Не съм удрял, просто я туширам, два пъти по тежък съм. Знам какво е да ударя човек и не си го позволявам, ще я нараня. На другия ден не си спомня нищо. Не знам кой крив, кой прав, но има агресивни мъже, има и агресивни жени.
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Под всяка такава статия или дори за убийство на една млада жена наскоро има стотици коментари одобряващи това и твърдящи, че си го е заслужила. Е какво да очакваме тогава излиза, че критична маса от хора одобряват домашното насилие.
42
4
 
3
 
! Отговори
n; преди 3 години
Много комплексари, много нещо..
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Психиатриите са пълни с деца, чиито бащи са пребивали майкети им пред тях.
40
3
 
7
 
! Отговори
Феликс преди 3 години
Разбира се ,не е редно една жена да бъде избивана от мъжа си, но много често жените го провокират директно, посредством постоянно мрънкане, дребни подлости и обиди.
Понякой път даже посредством насилие, тъй като никой мъж няма да се оплаче , че жена му го е ударила - ще му се подиграват.
Важно е при решаване на такива проблеми, да не се създаде още по голям проблем, а именно жени като "лъжливото овчарче" да почнат да си унищожават семействата за да си отмъстят , че не са им купили нови обувки.
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Елемнтарно - ако жена ми прави за бой, просто я изритвам и си намирам друга.
38
4
 
8
 
! Отговори
РРР преди 3 години
ДОКАТО ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ Е В ГРАЖДАНСКИЯ, А НЕ В НАКАЗАТЕЛНИЯ ПРОЦЕС, ЩЕ Е ТАКА. ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ НЕ СЕ КРИМИНАЛИЗИРА. БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ДАЛИ СЕ УПРАЖНЯВА ОТ МЪЖ ИЛИ ЖЕНА. ДА, МЪЖЕТЕ СА ПО-АГРЕСИВНИ И ЛЪЖАТ ПО-УМЕЛО.
37
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И моята дъщеря е удрял, налагал й е унизителни наказания. Не й даваше да спи до мен, искаше да спи със сина му в една стая и едно легло, макар да са деца от различен пол и без родствена връзка",
---------------------------

Тоя е за затвор
36
3
 
3
 
! Отговори
ДО 35 АНОНИМКА преди 3 години
РАЗБИРАМ ,ЧЕ САМО С ВИБРАТОРИ И ЖЕНСКИ ЛАСКИ ВЕЧЕ НЕ МОЖЕШ ДА ИЗДЪРЖАШ,ЗА ЦЕЛТА Е НУЖНО САМО ДА СИ ОБРЪСНЕШ МУСТАЦИТЕ И КРАКАТА И ДА СЕ ОТВОРИШ ЗА МЪЖКИЯ СВЯТ...
35
0
 
2
 
! Отговори
Цецо Враждебеца преди 3 години
Къв Майкъл Суанго бре. Прочети за Андрей Чикатило
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Майкъл Суанго: Докторът с лиценз за убийство
Признава за 1 500 убити негови пациенти в периода 1983 - 1997 година. Доказани са 60 убийства в САЩ и Зимбабве.
Най-смразяващото доказателство е собственият дневник на Майкъл Суанго, в който той заявява, че убива за удоволствие. Той обичал „сладкия, дрезгав аромат от убийството на закрито“. Суанго твърдял, че тези убийства са „единственият начин, чрез който мога да усетя, че съм все още жив“.
33
3
 
2
 
! Отговори
до 33 Анонимен преди 3 години
/относно коментара до 30 Анонимен/
Тед Бънди, ти ли си ? Нали уж те екзекутираха ?!
32
9
 
11
 
! Отговори
Цецо Враждебеца преди 3 години
Жените също се движат от сексуалните импулси, но са по прикрити заради по- малкото тестостерон. Те искат секс точно толкова колкото и мъжете, че даже и повече, повече от колкото мъжа може да им осигури. Жените са провокатори. Не одобрявам побоя над жена, никога не съм си служил със сила за да си разрешавам проблемите с жена, но правилото е следното: когато една жена е напердашена в 100% от случаите си е напълно заслужено!!! Да не говорим, че жените сте мазохисти, ядете бой и пак стоите при мъжа!
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до феминистката под номер 30 Пълно е с жени серийни убийци,но явно не ти е изгодно да погледнеш в Интернет,което показва ,че или си слабообразована, или заслепена субективна злобна феминистка...Още по-лошото е че чалнатите жени -масови убийци, избиват в повечето случаи новородени бебета и малки деца...
30
1
 
3
 
! Отговори
:) преди 3 години
Я пак си провери инфото за серийните убийци.
29
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жените са научени, че "жена и с цвете не се удря", т.е. Тя може да се държи с мъжа като с ***, но Той няма право да и посяга. В повечето случаи е така. Но се случва да попаднат на пияница, на луд или просто на комплексиран примитив, който не знае, че "жена и с цвете не се удря". След като си изядат предизвикания от тях бой, следват обобщаващи кфалификации за всички мъже.
28
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Погледнете си листата на серийните убийци, също и на бруталните убийства. Извършват се само от мъже. Да вметна, че жертвите на серийните убийства са напълно непознати на убиеца си. 99% от тежките престъпления се извършват от мъже - факт! Какви психолози - за мъжете само кримипрофайлър може да им направи психопортрет и то след извършените престъпления. Преди да ги разкрият са били света вода ненапита...
27
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До гурбетчичето Само мъже слабаци,като тебе, бягат в чужбина да изкарват ,като
слуги, малко повече парици,неспособни да се справят в родината си.<
26
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до гурбетчия Само мъже слабаци,като тебе, бягат в чужбина да изкарват ,като слуги, малко повече парици,неспособни да се справят в родината си...
25
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДО 22 ЕВАЛА,АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ! ПСИХИЧНИЯТ ТОРМОЗ ,КОЙТО УПРАЖНЯВАТ ЖЕНСКИТЕ СЪЩЕСТВА ВЪРХУ ХОРАТА БАВНО И МЕТОДИЧНО Е МНОГО ПО-ЗЛОВРЕДЕН ОТ ЕДИН ИЛИ ДВА ТУПАНИКА,КОИТО СЪЩИТЕ ТЕЗИ СЪЩЕСТВА СА СИ ГО ЗАСЛУЖИЛИ, ИМЕННО ЗАРАДИ ТОЗИ ТОРМОЗ!