Запалиха крана, който демонтираше "1300 години България"

Сигналът е подаден около 3 след полунощ
Обновена: 9 юли 2017 13:26 | 9 юли 2017 10:56, Петя Славова
367
Запалиха крана, който демонтираше "1300 години България"
Снимка: Facebook

Запален е кранът, който трябваше да демонтира паметника "1300 години България". Това потвърди МВР пред "Фокус"

В 03.15 часа е получен сигнал за палеж на крана. При огледа е установено, че е счупено стъклото на кабината на крана. Работи се по изясняване на обстоятелствата около палежа и разкриването на извършителите.

Заради инцидента премахването на монумента се забавя.

Също така в социалната мрежа Facebook Пламен Даракчиев пише: "Около 3 след полунощ са атакували обект "Шестокрилия". Вероятно с коктейли "Молотов", тъй като е изгорял чисто новия 150-тонен кран на фирмата изпълнител на строителните работи по демонтажа на паметника. Щетата е най-малкото 1 млн, колкото струва кранът. Червените интелектуалци, вдъхновители на протеста в защита соцсимвола са абсолютно невинни. Най-малкото, заради причини от възрастово естество".

Още по темата

Решението на Столичния общински съвет за премахването на паметника "1300 години България" пред НДК датира от 2014 г., но бе неколкократно обжалвано пред съда от неговия автор. След дългогодишни спорове около останките пред НДК преди дни Столичната община започна премахването му.

Плановете на общината са на мястото на "1300 години България" да бъдат издигнати мемориални плочи на 1-ви и 6-и Софийски пехотни полкове, но до обявяването на конкурс за това, мястото ще е парково пространство.

Срещу събарянето на паметника се обявиха Съюзът на българските художници, Съюзът на архитектите,БСП-София и десетки граждани. През юни се състоя се и протест в защита на монумента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТАКА СИ И ЗНАЕХ - СПЕЦИАЛИСТ Е ПО ПОЖАРИТЕ.Един от бившите хора на демокрацията.
198
3
 
8
 
! Отговори
Знаете ли че преди 6 години
Това грозилище е издигнато от кумунетата на място на паметник на български воини пердашоли яко руските агресори в Македония по време на Първата Световна война?Позор!
197
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това било сграда, онова не било...дрън, дрън В Берлин в 1949 г. сринаха до основи огромната сграда на Райхсканцеларията, въпреки, че почти не е пострадала от бомбардировките.Хитлер много се е гордеел с нея, казвал е, че е символ на хилядолетния райх.Та и НДК си е такъв символ, най-големият материален символ на социализма.Всеки като я погледне, знае, че е строена от Тодор Живков (или от дъщеря му, това е относително) и си казва: Брей, какви неща строяха при бай Тошо, пък сега - нищо.
196
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кобургите убиха Стамболийски ; И не сма него - и Стамболов; Гражданската война в България беше за това - да се изрита тая немска династия от Отечеството и да се установи чиста и свята република по заветите на Левски
195
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пламен Даракчиев е един от тези, които палиха сгради в центъра на София през 1989 г.
194
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен225 Любителските кадри по БТВ показаха пожара и огромният дим,който се извисява над оградата.
193
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой беше този Пламен Даракчиев? Да не е някой специалист по пожарите?Пък на снимката няма огън и полицията съобщава само за счупено стъкло. Това стъкло ще да е много важно за функциониренато на крана.
192
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До anonimen 220 През Първата световна война фашизмът още не е съществувал,а Александър Стамболийски го убима руската офицерска мафия у нас,заради това,че обръща България към Западна Европа и започва нейната индустриализация.
191
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До кой какво може 222 Русия е участвала активно в разпокъсването на България,както и във всички атентати у нас.
190
3
 
2
 
! Отговори
кой какво може преди 6 години
Фашистите само това могат - да убиват действащи министър председатели като Александър Стамболийски на 14 юни 1923 г. и да правят военни преврати.
189
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ODESSA 217 Не бъркай сгради с грозни и опасни за хората паметници.От сградите все пак има полза,докато от такива паметници-не.
188
4
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Има ли фашисти, има национални катастрофи. През Първата световна война България загуби 50 000 кв. км територии - Егейска Тракия, Западна Тракия и Македония. Тов е третата по-големина катасрофа в българската история. Меморианите плочи на загиналите от на 1-ви и 6-и Софийски пехотни полкове са зловещ мартиролог на загиналите по безсмислен начин над 115 000 български войници и офицери в Първата световна война - резултат на националното предателство на Кобургът - поручикът от австрийската армия Фердинанд
187
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ODESSAНе, това го построи една жена... която си почина със съмнителна смърт.
186
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо бяха душмани разбойници по планини и гори, после обираха народа, после дойдоха руснаците и ги направиха управници, после законно издевателстваха над народа, после умpеха, после дойдоха техните деца и продължиха делата им, после наредиха унуците им да стават генерали, адмирали, пилоти, архитекти, адвокати, писатели, народни артисти, полицаи, политици, реформатори и т.н. и т.н. Всички свестни измежду другото ги изпратиха в Белене и т.н. И така простолюдието се превърна в "Голямото добрутро".
185
15
 
7
 
! Отговори
ODESSA преди 6 години
Бутнете и НДК. Това също го построиха мръсните комунисти. Прав беше Тошо. Това което ние построихме вие неможете и да го пребоядисате.
184
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Kомунисти, кюрди... все същата работа. И в двете групи има хора с еднакви идеологии, има части хора с еднакви ценности, има части хора терористи, има части хора с добри сърца. Има всякакви. Но просто двете групи много си приличат.
183
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите това могат -да взривят църква, да запалят нещо
182
3
 
13
 
! Отговори
Колев преди 6 години
Така е,има ли комунисти има и тероризъм...това им е стара традиция,а и нека не забравяме,че тероризма е създаден от комунистите.
181
13
 
7
 
! Отговори
свинаря преди 6 години
Опитът за демонтиране на България не успя.Хвала на партизаните
180
5
 
21
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Мръсни комунистически мишки, нищо няма да постигнете! Накрая ще го гръмнат и ще падне като мавзолея.