БДС ли? БАБХ няма техника и желание да провери състава

Агенцията за храните хванала 650 опасни продукта за 10 години
Обновена: 11 юли 2017 09:27 | 11 юли 2017 09:25, Боряна Павлова
12

2840 гледания   |  Още видео
Винаги четете какво пише на етикета при избиране на месен продукт, съветват специалисти.

Често пренебрегваме описаното съдържание и затова не сме запознати какво ядем, посочиха в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR управителят на Центъра по биология на храните д-р Сергей Иванов и диетологът Огнян Симеонов.

В някои случаи обаче дори БДС стандартът не е гаранция за качество, обърна внимание Сергей Иванов, защото въпреки зададения стандарт, няма кой да проверява дали съотношението на натуралните съставки в един продукт отговаря на него.

Още по темата

"Тези задължения са в компетенцията на Агенцията по безопасност на храните. Но тя нито може, нито извършва подобни анализи. Няма техника, няма лаборатории, няма желание, но най-вече може би третото", посочи Иванов.

По думите му Агенцията прилага двоен стандарт, що се касае до контрола над храните, а за последните 10 години официално е докладвала за 650 опасни храни на пазара, 490 от които с произход Турция. 

"Доверие в БДС нямам, защото умишлено е написан така, че да не може да се спазва, второ да е удобен за максимален кръг от производители, които искат да вкарват сурогати вместо месо", продължи той.

А диетологът Огнян Симеонов съветва потребителите да се стремят сами да смесват ингредиентите за храната си:

"Винаги съм давал пример на хората да си купят, да речем, най-скъпата БДС кайма и да си вземат от един най-обикновен месарски магазин свинско и телешко, да си го смелят и да видят разликата между каймата по БДС и другата, която е естествено смляна".
 


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Инспектор преди 1 година
До Анонимен 4 Въвежданета на БДС Старя планина е една велика глупост.Найденов въведе този стандарт и Найденов да го отмени.Няколко пъти купувах наденички по БДС от Кауфланд.Стопяват се при обработка на половина , половината тиган пълен с вода и мазнина и отвратителен вкус.Кремвиршите с тъмно кафяв цвят, твърди , тричави и без никакъв вкус.Нямат нищо общо с европейските кремвирши.Отврат.
10
0
 
10
 
! Отговори
МРАВКА преди 1 година
НА ЦЯЛ НАРОД Е ЯСНО ЧЕ СЕ ВНИСАТ САМО БОКЛУЦИ КАКТО И БЪЛГАРСКОТО ПРОИЗВОДСТВО ИЗОБИЛСТВА НА ТАКИВА.НЕ НИ Е ЯСНО ЗА КАКВО НИ Е ПРАВИТЕЛСТВО И ЗАКОНИ?
9
0
 
10
 
! Отговори
Ххх преди 1 година
Толкова зор,зор да се вкарат тия стандарти и после ходи им се моли да правят проверки и контрол.В тая държава ако всеки се гледаше работата ,БАБХ,мах,полиция,прокоратура,съд и всяка една държавна институция и всеки един политик и гражданин,щяхме да цъфтим!Не да търсим вината някъде по света,тук сред нас е
8
0
 
16
 
! Отговори
?! преди 1 година
Има ли нещо нормално в нашата държава?
7
1
 
19
 
! Отговори
Да преди 1 година
Каква БАБХ, какви пет лева? Та там всички са партийни лелки и миришещи чичета с основно занимание пиене на кафета, пафкане и обмен на клюки.
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Накарайте ги да имат желание да работят. " Пръчката да е по-дълга от моркова", това е депутатско изказване! Щом няма промени в сектора, явно шефа там е некадърен, щом за толкова години не са усвоени пари от ЕС за модернизиране и закупуване на нужната техника! Това отново открива темата за липсата на всякакъв контрол върху институциите как си вършат работата. Само ТВ ще ги накара да се размърдат, че ще се чуе нависоко! Но така ли се прави? У нас да, за съжаление.
5
1
 
25
 
! Отговори
някой преди 1 година
Точно днес ме впечатли един цитат от книгата "Отнесени от вихъра", която реших да препрочета.
Макар че в нея се описват събития от около 1860 година, то е актуално и в днешно време.
Та един от търговците в тази книга казва:"Никога не продавай доброкачествен материал, ако и за лошия можеш да получиш изгодна печалба."
Е, това е и сега.
Контролните органи са само за маскировка, от тях няма никаква полза.
Както и политиците ни.
През летния сезон се продават най-големите храни-боклуци .
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се закрива веднага!
3
1
 
24
 
! Отговори
Каква държава?? преди 1 година
Ами ако аз нямам желание да плашам данъци какво ще стане?????
2
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2200 човека работят в тази агенция. Издръжката е наши пари. Идеята е да ни пазят от некачествени храни! Не я изпълняват. Значи те са търтеи. Поредните пропилени пари, което коства здравето и живота на българите. Поредните хрантутници и имитиращи дейност хора.
1
2
 
41
 
! Отговори
Ей преди 1 година
Какво значи няма желание,това им е работата,за какво са ни тогава?това е лудост....