Дори гърците се трудят повече от нас, най-работливи – в Швеция

Средната продължителност на кариерата ва ЕС е 35 години и половина
11 юли 2017 09:00,
170
Дори гърците се трудят повече от нас, най-работливи – в Швеция
Снимка: архив, Reuters

Италианците, българите и гърците са с най-кратка трудова кариера според данните на европейската статистическа служба. Според Евростат 15-годишният италианец се очаква да се труди 30.7 години, преди да се пенсионира. Българин на същата възраст ще има 32.1 години трудов живот. Почти толкова дълга ще е трудовата кариера и на тийнейджъра в Гърция - 32.3 години. Данните са към 2015 г.

Увеличаването на пенсионната възраст в Европа, което цели да разтовари от натиска осигурителните системи при все по-застаряващо население, би трябвало да увеличи престоя на европейците на пазара на труда. Това се вижда и от данните на Евростат. Например средната продължителност на трудовата кариера за хората от ЕС е била 35.4 години през 2015 г. и се е увеличила с малко над 2 години от 2006 г. насам. У нас също има ръст - през 2006 г. се е очаквало българите да работят средно по 30.7 години при 32.1 години сега.

"Продължителността на трудовия живот е полезен измерител на способността на дадена страна да се справя със застаряването на населението си (и съответно да поддържа икономическата си активност) въпреки спада на раждаемостта. До голяма степен тя е знак за качеството на здравната система и навиците на населението, тъй като запазването на добро здраве за по-дълго време е сред ключовите фактори за задържането на активните на пазара на труда", коментират от "Инфограф" пред "Сега".

Данните показват и ясна географска разлика в продължителността на трудовата кариера. В Северна Европа средната продължителност на трудовия живот варира между 37 и 40 години. На юг и изток европейците се трудят средно между 30 и 33 години. От данните излиза, че най-трудолюбиви са шведите - за 15-годишен швед перспективата е да работи 41.7 години. Следват холандците с 39.9 години. В Естония пък трудовият живот е 37.2 години. И в географското разпределение обаче има изключения. В Белгия например са по-скоро като балканците - с очаквана продължителност на трудовата кариера от 32.6 години. Забележителен резултат постигат исландците, които според европейската статистическа служба работят средно по 46.6 години. Това е абсолютен рекорд за всички страни от и извън ЕС.

Крайната цел на пенсионната реформа у нас е да се достигне 65 г. възраст за пенсиониране и при жените, и при мъжете. Това трябва да стане през 2029 г. за мъжете, а през 2037 - и за жените. Стажът през 2027 г. ще стане 37 г. за жените и 40 за мъжете и няма да расте повече, поне по сегашните намерения.

Значителни разлики има в продължителността на работата между мъжете и жените. Например в ЕС средната продължителност за мъжете за 2015 г. е 37.9 години. Жените пък се очаква да работят средно с пет години по-малко. Оказва се, че най-работливите европейци са мъжете от Холандия - с 42.5 години, както и датчаните - с 41 години. Най-мързеливи пък са българските мъже - те се очаква да работят 33.4 години. При жените с най-дълга трудова кариера са датчанките - 37.5 години, които изместват холандките (с 37.2 години). Най-малко работят дамите от Малта - с 26.7 години очаквана продължителност на трудовата кариера. Малта се отличава и с най-голяма разлика в трудовия живот между мъже и жени - почти 13 години. Българките работят средно по 30.8 години. Ние сме сред страните с малка разлика в продължителността на трудовата кариера между двата пола, като и с годините тя се стопява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
0
 
! Отговори
Красимир Велчев- преди 6 години
Шведите и датчаните трябва ,да се стегнат и да работят още повече.Техните мъдри правителства напълниха до максимум ,тези доскоро цивилизовани страни с неграмотни,нискокултурни и агресивни мигранти.Местното население на Швеция и Дания има злочестата съдба да храни и пои тези диви орди.
129
0
 
5
 
! Отговори
Васо преди 6 години
"Стажът през 2027 г. ще стане 37 г. за жените и 40 за мъжете и няма да расте повече, поне по сегашните намерения." И тогаз скалата за измерване на патриотизЪма ще достигне най-високото си ниво. Почти или току що си се пенсионирал, и вече си при Началника, както Той Го нарича. И за ромето ще настъпи комунизЪма. Пей сърце. Богат бюджет на социалното министерство и почти никакви живи пенсионери. Ще е дошло и времето да падне таванЯ на максималната пенсия, щото минималната ще се е изравнила с нея.
128
1
 
4
 
! Отговори
extremist преди 6 години
ГОЛЯМА СМЕШКА Е ТАЯ СТАТТИЯ; В ЗАКЛЮЧЕНИЕ ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ДОБАВИ КОЛКО "РАБОТЯТ" ТУКАШНИТЕ 240 ПАРЛАМЕНТАРНИ КРАДЕЦА
127
2
 
7
 
! Отговори
А мързела? преди 6 години
Днес у нас най-много се трудят пред клавиатурата.И всичко за реалният живот им е ,,неЯСНО"Първо питат за парите ,после за работата.Високо самомнение,а какво можеш,какво знаеш няма значение. Кухо интернет поколение.За щастие има и умни млади хора ,но те няма да са достатъчни да ви са високи социалните пенсии след време. А то лети бързо,ще поживеете ще видите ,ще се убедите. И в един миг.....ама аз!?!?!?Хващайте занаят или учете а не философствайте невръстни мушмороци.А Бурзум да му мисли.
126
1
 
10
 
! Отговори
Американ преди 6 години
Бyнaцитe-шведи им се налага да работят сега още по-упорито, че има много нaвлeци да изхранват сега, а скоро и децата им, братовчедите им и т.н. до безкрай..
125
1
 
15
 
! Отговори
БЪЛГАРКАТА преди 6 години
ТАКА Е СЛЕД КАТО ДАННИТЕ СЕ ВЗЕМАТ ОТ НСИ. МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ ДА КАЖЕ КОЛКО БЪЛГАРИ РАБОТЯТ НА ПЪЛЕН РАБОТЕН ДЕН А ГИ ОСИГУРЯВАТ НА 4 ЧАСА. ЕТО ТИ И МАЛКО ТРУДОВ СТАЖ. И ПОСЛЕ БЪЛГАРИТЕ МЪРЗЕЛВИ. ВЗЕМЕТЕ СИ ОЗЪПТЕТЕ ОЛИГАРСИТЕ И МЕЕСТНИТЕ ФЕОДАЛИ КОИТО ОТ ДЕН НА ДЕН СТАВАТ ВСЕ ПО БОГАТИ ЗА СМЕТКА НА ОСИГУРОВКИТЕ НА ПЕРСОНАЛА СИ. И ПОСЛЕ МЪРЗЕЛИВИ. ТЕ САМО ТОВА ЧАКАТ СПОМЕНАТИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ ЗА ДА ЗАСИЛЯТ ИЗДЕВАТЕЛСТВАТА СИ НАД ХОРАТА ЗАЩОТО СТАТИСТИКАТА ОТЧЕЛА МЪРЗЕЛА НА БЪЛГАРИТЕ. СМЕШНИЦИ.
124
0
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Сега разбрах защо пияни шведи ритат камериерки по родното черноморие.
123
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те се трудят,ама знаят защо.Тук се трудиш за 200-300 евро на месец.По добре гладен отколкото уморен.
122
2
 
24
 
! Отговори
re преди 6 години
Тази която е писала статията някога работела ли е с гърци ????????// че да ми пише че и гърците са по работни от нас ??????
121
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво работели шведите ли? Швеция си е с хиляди пъти по-справедливо общество от нашето.
120
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами нормално е! Тези които искаха да се трудят отдавна хванаха терминал 2. Тук останаха само милиционери, пенционери и @мунджи - все в нетрудоспособна възраст!
119
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Таз Мария като не може да пише, май скоро ще й се наложи да види как наистина се работи и как се плаща за реално положен труд мижави стотинки. Срамота!
118
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-кратка трудова кариера?!Жива да не бях!Що за безочие?Та хората у нас имат години наред положен труд, без трудови договори и отчетен стаж не по своя вина. И това и децата го знаят. Що за липса на компетентност и елементарна човешка култура и познания в социалната и политическата област трябва да имаш, че да твърдиш подобно нещо?!
117
3
 
21
 
! Отговори
ТТТ преди 6 години
Баси поръчковата статийка.Българина работел 30г.Аз съм едва на 47 а вече имам 29г трудов стаж.
116
1
 
23
 
! Отговори
българин преди 6 години
В България законите облагодетелстват тарикатите.Защо да внасяш осигуровки дълги години,след като пенсиите при стаж 15г.достигат твоята пенсия?!Не е ли по-добре със спестени осигуровки да купиш имот и да станеш наемодател.Получаваш наем,добавки към пенсията,увеличават твоята пенсия за сметка на будалите,а защо не и някоя друга помощ-дърва,парно.....
115
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отново поръчкова статия. Кога най-после ще престанете да манипулирате? Защо правите нереални съпоставки? Ще констатирам следното: германския работник на трудов договор работи понеделник - четвъртък по 8,5 ч. петък 6 часа. събота и неделя почива. Българският работник работи пон. - петък по 10ч. събота 6 ч. германския получава 15 евро на час, българският - 5,70 евро на час. Ха сега коментирайте.
114
1
 
33
 
! Отговори
Некъф луд преди 6 години
Да бе гърците се трудят повече от нас заради това мие ходим да им бачкаме за без пари. По голяма простотия не бях чел. За това мастития грък за 10 декара маслини си наема 10 работника а ние в България 10 декара царевица я обработваме на ръка. За това потънаха гърците защото много се трудят. Простотия до шия е заглавието на тази статия.
113
3
 
20
 
! Отговори
Стефчо преди 6 години
Един приятел му хвана цаката, работи като програмист и взима 5хил лв на месец, работи 1 година и после напуска и си прави 1 година почивка. Вече 2 пъти го прави. Това ти е играта. Не да се надяваш на пенсия 300лв след 40 години трудов стаж, я си ги доживял я не.
112
9
 
6
 
! Отговори
Димитров преди 6 години
Какво се оплаквате, ще се бачка докато сте живи ( мъжете . жените живеят по дълго и доживяват пенсия) На който не му се бачка, да купува палатка и да отива в планината.
111
0
 
24
 
! Отговори
Да работим преди 6 години
другаре, че Домусчиев иска нова яхта да си купува. Юруш всички по 40+ часа на седмица за 600 лева. Даваааай