Дори гърците се трудят повече от нас, най-работливи – в Швеция

Средната продължителност на кариерата ва ЕС е 35 години и половина
11 юли 2017 09:00,
170
Дори гърците се трудят повече от нас, най-работливи – в Швеция
Снимка: архив, Reuters

Италианците, българите и гърците са с най-кратка трудова кариера според данните на европейската статистическа служба. Според Евростат 15-годишният италианец се очаква да се труди 30.7 години, преди да се пенсионира. Българин на същата възраст ще има 32.1 години трудов живот. Почти толкова дълга ще е трудовата кариера и на тийнейджъра в Гърция - 32.3 години. Данните са към 2015 г.

Увеличаването на пенсионната възраст в Европа, което цели да разтовари от натиска осигурителните системи при все по-застаряващо население, би трябвало да увеличи престоя на европейците на пазара на труда. Това се вижда и от данните на Евростат. Например средната продължителност на трудовата кариера за хората от ЕС е била 35.4 години през 2015 г. и се е увеличила с малко над 2 години от 2006 г. насам. У нас също има ръст - през 2006 г. се е очаквало българите да работят средно по 30.7 години при 32.1 години сега.

"Продължителността на трудовия живот е полезен измерител на способността на дадена страна да се справя със застаряването на населението си (и съответно да поддържа икономическата си активност) въпреки спада на раждаемостта. До голяма степен тя е знак за качеството на здравната система и навиците на населението, тъй като запазването на добро здраве за по-дълго време е сред ключовите фактори за задържането на активните на пазара на труда", коментират от "Инфограф" пред "Сега".

Данните показват и ясна географска разлика в продължителността на трудовата кариера. В Северна Европа средната продължителност на трудовия живот варира между 37 и 40 години. На юг и изток европейците се трудят средно между 30 и 33 години. От данните излиза, че най-трудолюбиви са шведите - за 15-годишен швед перспективата е да работи 41.7 години. Следват холандците с 39.9 години. В Естония пък трудовият живот е 37.2 години. И в географското разпределение обаче има изключения. В Белгия например са по-скоро като балканците - с очаквана продължителност на трудовата кариера от 32.6 години. Забележителен резултат постигат исландците, които според европейската статистическа служба работят средно по 46.6 години. Това е абсолютен рекорд за всички страни от и извън ЕС.

Крайната цел на пенсионната реформа у нас е да се достигне 65 г. възраст за пенсиониране и при жените, и при мъжете. Това трябва да стане през 2029 г. за мъжете, а през 2037 - и за жените. Стажът през 2027 г. ще стане 37 г. за жените и 40 за мъжете и няма да расте повече, поне по сегашните намерения.

Значителни разлики има в продължителността на работата между мъжете и жените. Например в ЕС средната продължителност за мъжете за 2015 г. е 37.9 години. Жените пък се очаква да работят средно с пет години по-малко. Оказва се, че най-работливите европейци са мъжете от Холандия - с 42.5 години, както и датчаните - с 41 години. Най-мързеливи пък са българските мъже - те се очаква да работят 33.4 години. При жените с най-дълга трудова кариера са датчанките - 37.5 години, които изместват холандките (с 37.2 години). Най-малко работят дамите от Малта - с 26.7 години очаквана продължителност на трудовата кариера. Малта се отличава и с най-голяма разлика в трудовия живот между мъже и жени - почти 13 години. Българките работят средно по 30.8 години. Ние сме сред страните с малка разлика в продължителността на трудовата кариера между двата пола, като и с годините тя се стопява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
20
 
! Отговори
До 125 Мунчо преди 6 години
Може, може-е-е. Сега 1 милион, а утре 2 милиона никога не работили от гетата и получаващи социална пенсия. Да, пенсия я наричат, а не помощ, каквато е всъщност. Така се получават тези средни за "българите", а всъщност за българските граждани. Тези дето никога не са работили влизат в статистиката с 0 години трудов стаж, а те са много. Малко са тези от тях, които събират до десетина години стаж, най-вече чистачките.
109
4
 
13
 
! Отговори
Казано е! преди 6 години
Работа ли е, не ми я хвали!Работа = робство!Самата дума РАБОТА произлиза от РАБ което е страта форма на РОБ!Да се работи за други (робовладелци) с цел оцеляване е много лошо нещо!А да се работи за пари и забогатяване е същината и корена на всичкото зло във тоя свят.Парите са от дявола!Хората днес почитат дявола.Хората продават живота си на дявола за пари!
108
0
 
6
 
! Отговори
Живеем до 65-66 годи преди 6 години
Малко пресмятане. Средна възраст на започване на работа - около 12 (*) години. Среден трудов стаж 32 години, значи пенсиониране средно на 44 години. Средно време за получаване на пенсия 21,5 години, значи средната възраст на умирачка е 65,5 години.*12 години защото при 60% започващи на 21 години и 40% изобщо не започващи работа, средната възраст е 12 години.
107
3
 
24
 
! Отговори
Бей Йордан преди 6 години
Стига с тези глупости! Това е писано от някой *** ! Работил съм в Швеция и трябва да ви кажа че не работят и наполовина колкото нас ! Там има много силни синдикати и затова нещата са относително по- добри ! У нас синдикатите ни пречат да работим . Не може да работиш повече от 160 часа извънреден труд на година , иначе наказват работодателя ! Да работиш на второ работно място по 4 часа на ден може , но във фирмата не може ! Глупост и половина !
106
2
 
20
 
! Отговори
Мунчо преди 6 години
"Българин на същата възраст ще има 32.1 години трудов живот."- глупости-според закона не можеш да се пенсионираш без 40 години трудов стаж, и това ще се усети много скоро, когато хора с по 35 години стаж няма да могат да се пенсионират до 70 годишна възраст....но все пак се сещам за месото със зелето- той яде месо,аз зеле-значи ядев месо със зеле-ми шапкарите ги пенсионираха с 20 г стаж- братовчед ми се пенсионира на 39, а аз трябва да работя до 69.
105
2
 
27
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Българите работим много повече и едва доживяваме до пенсия, но като се смеси всичко в общия кюп наречен български граждани, българите се губят сред тълпите неработещи и живеещи на наш гръб. Средната продължителност на живота в България не е 72 години. Това е очакваната средна продължителност на живота за всички живи български граждани, вкл. и на тези над 100 години и на току-що родените. Средната възраст на починалите хора през последната година е доста по-ниска, примерно 65-67 години.
104
5
 
14
 
! Отговори
ВСИЧКО Е ЛОГИЧНО ! преди 6 години
КАЗАНО Е ПРИ ТАКОВА ЗАПЛАЩАНЕ - ТАКЪВ ТРУД . ПРИ ВСЯКА НАЦИЯ Е ТАКА . НЕ ТЪРСЕТЕ ИЗМИСЛЕНИ ПРИЧИНИ ЗА НЕЖЕЛАНИЕТО ЗА ТРУД ! ТАКА ЩЕ БЪДЕ ! ВИЖТЕ ЮРИСТИТЕ КОЛКО ПЕЧЕЛЯТ И КОЛКО ТРУД ПОЛАГАТ И ЩЕ ВИ СЕ ОТЩЕ ВСИЧКО ! КОГАТО И ФИЗИЧЕСКИЯ ТРУД ЗАПОЧНЕ ДА СЕ ЗАПЛАЩА КАТО ЮРИДИЧЕСКИЯ - ТОГАВА ЩЕ ИМАТЕ РАБОТНИЦИ .
103
1
 
14
 
! Отговори
до 110 преди 6 години
Грипен и Мерцедес може да се поризвеждат в БГ? Смях ! За да се произвеждат тези ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНИ ПРОДУКТИ ДОРИ И РАБОТНИЦИТЕ МИНАВАТ ЦИКЪЛ НА ОБУЧЕНИЕ И ОТДЗЕЛНО СА ОБРАЗОВАНИ.Отделен е въпросът за корупцията , липсата на стабилност и прилагането на закона. Нали Боко Тиквата се хвалеше ,че имаме най-нисък данък печалба, защо не идват западняците? Или те не могат да направят разлика между 10 % данък в БГ и близо 48 % в Германия? Напротив -хората гледат всичко, дори и да го целуват по устата.
102
3
 
27
 
! Отговори
За Правдата преди 6 години
От няма на къде една бандитска фирма ме назначи за Управител .Пуснах обява за свободна позиция за която се искаше да се знае само английски.Сред многото неориентирани младежи с трудности в общуването дойде едно девойче с диплома от Кембридж и магистратура от Швеция с 6 езика.Еми казах и че ще я назначим.От София шефа каза ,че иска да я види преди да подпишем.След среща с нея и казал ,че не става.След това ме дръпна и каза:"Тая ще ни вземе местата и на двамата след 6 месеца за какво ти е?".....
101
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Простотия, средната продължителност на живот в ES е с 10 години по-голяма от средната за България. Т.е. ако се пенсионира на 65 се очаква европееца да живее с 1200 евро пенсия още около 17-20 години. А българина като се пенсионира на 65 се очакавa да живее още 7 години със 100 евро пенсия.ES ни взе съвсем за баламурници. Плащаме същата цена за храна като в Германия, а заплатата 10 пъти по малка.
100
0
 
28
 
! Отговори
Извода преди 6 години
Добре разбрахме ,че сме мързеливи и че няма да се вдигат заплати ,а ще се внасят още клатници от Молдова , Украйна ,Бангладеш и Филипините....
99
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работят повече, защото физическият труд е заменен от автоматизация. В България искат от пр'дня боя. Аз си спомням едно време по строежите как мъкнеха 50 кг торби с цимент и бъркаха на ръка бетон. Да не казвам, че почти навсякъде личните предпазни средства бяха символични и правени като за снимка, а не към реални дейности. Някъде включваха едно кисело мляко, като вредни и това беше.
98
0
 
7
 
! Отговори
До 114 преди 6 години
Обратното - тези 32 години ще са станали 10 години. 20% работещи с трудов стаж 50 години и 80% от онези твоите, с среден трудов стаж 0 години. Средно 10 години.
97
0
 
21
 
! Отговори
az tam преди 6 години
Положението в тая статистика ще е коренно различна, ако от нея се извади шведската общност.
96
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, ама тия 32 години са някакви прогнози, за някой който в момента ходи на училище. А като се има предвид с каква скорост се размножава една група и колко са трудолюбиви, докато им дойде време на сегашните 15 годишни да се пенсионират, май 32 години ще са станали на 52.
95
0
 
19
 
! Отговори
УЧУДЕН преди 6 години
Аз с 42години и 6 месеца изпреварих холандците,а имам още 2 години и 4 месеца
94
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България са само западни фирми и уволняват българите ако поискат по-висока заплата,
93
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
32 години ли? Ей, супер! Че то аз по тая логика ще се пенсионирам още на 50 и няколко. Върхът!
92
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грипен може да се произвеждат в България вместо в Швеция, мерцедес също.
91
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НОИ е във фалит така че трудов стаж не се зачита за пенсия, По фирмите търсят хора за африкански заплати без трудов стаж и диплома а се полагат изпити които са секретни.