Дори гърците се трудят повече от нас, най-работливи – в Швеция

Средната продължителност на кариерата ва ЕС е 35 години и половина
11 юли 2017 09:00,
170
Дори гърците се трудят повече от нас, най-работливи – в Швеция
Снимка: архив, Reuters

Италианците, българите и гърците са с най-кратка трудова кариера според данните на европейската статистическа служба. Според Евростат 15-годишният италианец се очаква да се труди 30.7 години, преди да се пенсионира. Българин на същата възраст ще има 32.1 години трудов живот. Почти толкова дълга ще е трудовата кариера и на тийнейджъра в Гърция - 32.3 години. Данните са към 2015 г.

Увеличаването на пенсионната възраст в Европа, което цели да разтовари от натиска осигурителните системи при все по-застаряващо население, би трябвало да увеличи престоя на европейците на пазара на труда. Това се вижда и от данните на Евростат. Например средната продължителност на трудовата кариера за хората от ЕС е била 35.4 години през 2015 г. и се е увеличила с малко над 2 години от 2006 г. насам. У нас също има ръст - през 2006 г. се е очаквало българите да работят средно по 30.7 години при 32.1 години сега.

"Продължителността на трудовия живот е полезен измерител на способността на дадена страна да се справя със застаряването на населението си (и съответно да поддържа икономическата си активност) въпреки спада на раждаемостта. До голяма степен тя е знак за качеството на здравната система и навиците на населението, тъй като запазването на добро здраве за по-дълго време е сред ключовите фактори за задържането на активните на пазара на труда", коментират от "Инфограф" пред "Сега".

Данните показват и ясна географска разлика в продължителността на трудовата кариера. В Северна Европа средната продължителност на трудовия живот варира между 37 и 40 години. На юг и изток европейците се трудят средно между 30 и 33 години. От данните излиза, че най-трудолюбиви са шведите - за 15-годишен швед перспективата е да работи 41.7 години. Следват холандците с 39.9 години. В Естония пък трудовият живот е 37.2 години. И в географското разпределение обаче има изключения. В Белгия например са по-скоро като балканците - с очаквана продължителност на трудовата кариера от 32.6 години. Забележителен резултат постигат исландците, които според европейската статистическа служба работят средно по 46.6 години. Това е абсолютен рекорд за всички страни от и извън ЕС.

Крайната цел на пенсионната реформа у нас е да се достигне 65 г. възраст за пенсиониране и при жените, и при мъжете. Това трябва да стане през 2029 г. за мъжете, а през 2037 - и за жените. Стажът през 2027 г. ще стане 37 г. за жените и 40 за мъжете и няма да расте повече, поне по сегашните намерения.

Значителни разлики има в продължителността на работата между мъжете и жените. Например в ЕС средната продължителност за мъжете за 2015 г. е 37.9 години. Жените пък се очаква да работят средно с пет години по-малко. Оказва се, че най-работливите европейци са мъжете от Холандия - с 42.5 години, както и датчаните - с 41 години. Най-мързеливи пък са българските мъже - те се очаква да работят 33.4 години. При жените с най-дълга трудова кариера са датчанките - 37.5 години, които изместват холандките (с 37.2 години). Най-малко работят дамите от Малта - с 26.7 години очаквана продължителност на трудовата кариера. Малта се отличава и с най-голяма разлика в трудовия живот между мъже и жени - почти 13 години. Българките работят средно по 30.8 години. Ние сме сред страните с малка разлика в продължителността на трудовата кариера между двата пола, като и с годините тя се стопява.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
36
 
! Отговори
от Бургас преди 6 години
Българина не е мързелив човек и не се плаши от работа, напротив. Всички искаме да живеем нормално в къща с двор, да имаме 2 коли и да ходим 2 пъти на почивка в годината.За това и работим здраво. Работна ръка има колкото искаш, няма кой да я оцени и да я плати, всеки иска да му работиш за без пари ;)
89
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цитат: Забележителен резултат постигат исландците, които според европейската статистическа служба работят средно по 46.6 години. Това е абсолютен рекорд за всички страни от и извън ЕС.Дали? Исландците живеят средно над 82 години, което значи, е получават пенсия средно около 15-16 години. В България българите получаваме пенсия средно 5-6 години, а работим над 40 години. Кой е за рекорд?
88
3
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
NI,samo s ustata q dokarvame za nishto drugo ne stavame ...i da mentim syshto!!!
87
0
 
16
 
! Отговори
:-) преди 6 години
На 40 години съм. Имам доказан трудов стаж по документи 20 години и някакви месеци + казармата, която не помня как се смяташе за стаж. И така казано някой иска да ми каже, че мога на 55 да се пенсионирам????? Или не съм разбрал нещо или няма нищо вярно.
86
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
през комунизъма златен се бачкаше до 55/60 г за жени/мъже - сега нямало фондове, а? изненада, а? капитализама тука на някой им пречел...ми вземете си пенсиите от бай тошо, нали много рахат ви беше, велик, готино?а?
85
4
 
17
 
! Отговори
Циник преди 6 години
В Швейцария преди кратко проведоха референдум " За , или против минимална заплата (1500 франка) за всички граждани...без значение, работещи, или безработни! В държава съставена от 3 националности непознала "плодовете на комунизЪма..и развития социализъм" могат да си позволят подобен лукс..у нас върха на лукса е 250? пенсия...и 5 - 6 години наслаждение...с куп хронични болести!
84
2
 
11
 
! Отговори
ala bala преди 6 години
бачкам яко, а началника говори по гсм а, ходи напред назад да пуши и нищо не прави! средно двамата работим за 1. като сложа и над него началниците, 9 директора, не знам колко заместника.... и сме частна индустриална фирма...така е в бг. на запад и началниците бачкат! Тук - долче вита, живот като на кино!
83
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Би трябвало да се гледа съотношението - колко години средно работи човек и средно колко години получава пенсия. Това дава относително добра картинка, но за България с тези от гетата дето никога не са работили, и това не върши работа. Истината е, че средният българин (това е различно от български гражданин) в момента се пенсионира на около 63 години, работил е около 42 години и ще получава пенсия около 4-5 години. Шведът е работил да кажем също 42 години, но ще получава пенсия 16-20 години.
82
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сравняването само на средния трудов стаж е промиване на мозъците. Примерно в държави от южната част на Африка средната продължителност на предстоящия живот е около 40-41 години, а в Япония е почти 84 години. Е, африканецът може ли да достигне трудовия стаж на японеца? Същото е и с България - ние живеем десетина години по-малко в сравнение със страните, които ни дават за пример за дълъг трудов стаж.
81
0
 
31
 
! Отговори
смях преди 6 години
За пенсиите които дават на българите и 2 години не трябва да им работят.Сега се хвалеха , че повишили заплатите на българите на 180 лева.90 евро пенсия сигурно и в Африка няма. Детските в България са 35 лева , 17 евроЗа сравнение помощите на мигрантите в Германия са 400 евро на месец , плюс 200 евро на дете.Във Фалирала Гърция средната пенсия е 650 евроВ просперираща България 160 евро
80
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко работим ли? Обикновеният българин работи от завършване на образованието до пенсия. Сега пенсионната възраст става 65 години, т.е. висшистите завършват на 23-24 години и работят поне 41-42 години, а често и повече, ако не ги изхвърлят от работа. Тези със средно образование работят поне 45-46 години, а тези с по-ниско образование работят поне 47-49 години (от 16-18 годишна възраст). Средно 32,1 години, т.е. половината български граждани се предвижда, че няма да работят изобщо.
79
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дрън-дрън..... какво щяло да бъде, кой може да предвиди какво ще бъде... алабализми... и тая върховна глупост - че гърците били работливи... - абе няма по-мързцеливо племе от гърците , италианците са същата работа... седнали да сравняват... това са различни култури , манталитети... има само една истина - че ще вдигат възрастта за пенсиониране - властта няма интерес да е такава , говори се даже и за към 74 години
78
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има поне 5 фактора за България, които трябва да се отчитат, когато се говори колко работим: - не всички български граждани работят - има едни дето са свикнали да си живеят на гърба на останалите, но влизат в статистиката- живеем доста по-малко в сравнение със държавите, с които ни сравняват тук- на практика работещият българин работи много повече часове през месеца, отколкото официалната статистика отчита- лошите условия на живот водят до ранно пенсиониране по болест- много са фуражките
77
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българинът работи по 40+ години, шведът от Столипиново работи 0. Като съберем едното и другото и го делим на две, пак си е цяло чудо, че и 32 стават. То си е ясно, че част от населението работи до гроб, за да може едно привилегировано малцинство да няма и 1 ден стаж.
76
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами средно разбира се : Комшията всеки ден яде по дна ей такава голяма наденица а аз нищо и какво средното какво е? И двамата ядат голяма наденица.
75
1
 
9
 
! Отговори
До 87 преди 6 години
Средната продължителност на живота, която публикуват е силно завишена и показва очаквана средна продължителност на предстоящия живот, а не каква е средната възраст на починалите хора през дадена година, която е реалната средна продължителност на живота към момента. Затова сега в България хората умират на средно да кажем около 63-67 години - мъжете на по-малко, жените на малко повече години и не е неочаквано, че това стана и възрастта за пенсиониране. Целта е пенсионерите да са по-малко.
74
2
 
10
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Елате в чудната страна на партиините секретари.Тук няма да ви се наложи да работите през целия ви активен партиен живот.Така прехода към пенсия няма да се усети независимо кога ще настъпи ,без значение на трудовия стаж,и без това той е само по документи.
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
продъижение:Ако ми се помолите малко мога да дойда да поработя в Бг.
72
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На 53 години съм и от две години имам право на пенЦия....... ама в Турция
71
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След около 30 години, когато българите ще останем около 20% от българските граждани, средната продължителност на трудовия стаж в България ще падне на под 20 години, въпреки че българите ще работят средно над 50 години.