ГДБОП ще дебне онлайн: Сигурността замени ли свободата?

До каква информация би се добрал софтуера?
Обновена: 11 юли 2017 09:27 | 11 юли 2017 08:52,
49

ГДБОП закупи софтуер за 18 хил. лева, с който може да следи обаждания, чатове и съобщенията от мобилните устройства на заподозрени. Генералният мениджър на Viber за Централна и Източна Европа Атанас Райков подчерта пред Bulgaria ON AIR, че потребителите няма от какво да се притесняват, тъй като софтуерът има достъп до информацията, само ако тези устройства бъдат в ръцете на съответните органи.

"Viber не пази никаква информация, която потребителите си разменят. Самите разговори са криптирани напълно. Всички съобщения са защитени от много силен компютърен алгоритъм, който не може да бъде разшифрован", обясни той за потребителите на Viber.

Още по темата

Гостът в "България сутрин", който отговаря за приложението в над 30 страни призна, че в момента са в активни разговори с органите на реда, за да могат да запазят защитата на данните. Той посочи, че зад Viber стои една от най-големите интернет компании в Япония и увери, че могат да защитават интересите на клиентите.

"Осъзнаваме, че има много опасности и се опитваме да балансираме двете страни. Когато различни органи се свързват с нашата централа, можем да ги подпомогнем със списък с номерата, с които даденият човек си е писал и звънял, но това изисква прокурорска заповед и ред други условия", поясни Атанас Райков .

IT специалистът Стефан Ламбрев демонстрира пред репортер на Bulgaria ON AIR как работи част от софтуера, закупен от службите у нас.

"Това е нормален софтуер за разследване. Целта му е да бъдат извадени всички данни от мобилните устройство. Поддържа около 11,500 мобилни устройства. Когато телефонът се включи и не е защитен, може да се извади изключително много информация - телефони, смс-и, чат съобщения, карти и навигация...", обясни той.

Стефан Ламбрев добави, че е въпрос на минути софтуерът да свали информацията. Ако сме синхронизирали телефона си с различни акаунти, софтуерът също ще има достъп до тях, включително до електронните ни пощи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Мирена Йорданова преди 5 месеца
Аз извеждам най-добрата си приятелка Смилена Татарска да спи с полицаите, за да не ни следят в интернет. Тя милата е обща и цяло МВР може да я мине....
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе те май и досега дебнеха, ама знае ли човек. И две кафета за стая 204. :)
34
0
 
3
 
! Отговори
парите са откраднати преди 6 години
МВР и БОрисов не трябв а д а вземат заплати и униформи до 2027 година ..
33
0
 
2
 
! Отговори
крадат милиарди преди 6 години
Техниката от Джон Атансов до се сега следи всички вкл съставили документите ,написали програмите фалшифицирали данните и подписите.снимат ги от екрана следят ги през лични документи телефони банкови карти импланти в телата и Борисов с цялото си нагло самочувствие набеди МВР з а виновни вкл ГДБОП.През оня гьол з а шарани край Белене ,мариците и фотоволтациите досег а с а ограбени от народа над 10 000 000 000 живи кървави лева с нагло фалшиви документи.. това са над 10 годишни бюджета на МВР.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
18 хил. евро за нещо което даже го има безплатно :)Бойко пак е мазал филии с мас.
31
0
 
2
 
! Отговори
крадат милиарди преди 6 години
Както Лично БОрисов заяви МВР и спец службите нищо не вършат..Отдавна е трябвало да арестуват нагли престъпници ограбващи БЪлгария с милиарди живи левове .БОрисов официално обяви че ако МВР бяха си свършили работат а той нямаше д а може да преведе милиарди за отдавна спрения АЕЦ Белене /от 1990/ и Над 2500 000 000 з а МАрица Исток които според него били нагло ограбени пари от народа с фалшиви документи..АМА той с тов а меко сърце преведе милиардите без д а плати нищо за дораследване на кражбите
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ушев - ПРАСЕ, жена ти се ***, а ти тука седиш и чата ми следишхаххахахахахаАко бях на мястото на тия гнусняри ушаци от МВР, бих се самоубил ритуално.
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ушевите шопари и сега се ровят в чуждата кореспоненция, че се и хвалят гнусни комплексари, повръща ми се от вас.
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ушевите шопари дебнат по цял ден кой какво споделил, кой какво на кого пратил....Слухтят, *** и грухтят и чакат 20 заплати, вместо да ловят престъпници.До кога господа милиционери?!До кога ще ми дебнете личната кореспонденция във вайбър?Мишоци.
27
1
 
3
 
! Отговори
Програмист преди 6 години
"много силен компютърен алгоритъм" => нещо не разбирам "силен" - с 50 сантима ръка ли е? 200 ли бута от лежанка? аман от инфантилни "специалисти"
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До демокрацияа всъщност, араби, ислям, следене,..ако не бяхте вкарали арабите и исляма като "враг", как щяхте да имате обективно оправдание и повод за следене, за да разбирате - кой е против "лихвата" и "капитала" ?колкото повече хора разберат и осъзнаят, че "заплахата от арабите", "и заплахата от исляма" са просто новият инструмент за продължаване на съществуването на банковия капитализъм, толкова по-бързо тази система ще бъде счупена, при това - без "аврора"
25
1
 
7
 
! Отговори
демокрация преди 6 години
свобода, равенство, братствоахахахаха всъщност, араби, ислям, следене, Джордж Оруел 1984
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какво ше правят с тоя софт, ако съм дал пълен формат, без възможност за възстановяване ?абе приемете, че в цял свят, има и такива, които не приемат сегашнатата система на банково-олигархичен див капитализъм и биха я погребали при първа възможност!и тези хора са над 50% - тези които не ви гласуват на изборите, като най-пресният пример е макарона, който бе избран при 40% негласували и невалидни бюлетини.за българия вече твърдо негласуващите са над 50% и ще се увеличават! нелегитимни сте!
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
18 хиляди за най-скъпия дата кабел.... Умници. Сервизното меню на телефона + кабел за 2 лева и е същото. Ама акъл под фуражка не вирее.
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това милиционера е рядко просто животно. На една дърта нокия без нет, без нищо.. какво ще й вадите? 18 хил. лева дали... Във всеки сервиз за 5 лева ще ви извадят всичко. ***!
21
0
 
7
 
! Отговори
11 преди 6 години
Бе тия тука нещо ни баламосват - закво ти е софтуер за 18 хилки, при положение, че телефонът е у теб и кат не е заключен имаш достъп до всичко.
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДемократКойто не говори против демокрацията и не краде няма от какво да се страхува...нали и аз това казвам - ако не си крал, от какво се страхуваш, че да се налага да поръчваш да следят хората ?! нали! щом се страхуваш от това - какво говорят хората за теб, какво мислят, дали не си против демокрацията и дали не си крал ?! м?! очевадно е, че размера на страха е правопропорционален на размера на краденото, а щом страха е на "национално ниво", дали и краденото не е на същото ниво ? м?!
19
2
 
7
 
! Отговори
skunka преди 6 години
милиционерче, само някой *** милиционер да се осмели да ми посегне, ще има строева по устав докато свят светува. Ще ви се не знае в 'законните насилници'.Отделно никой няма да те кара да си отключваш телефона - точно това е смисъла на този софтуер - да имат инфо без твоя апарат. Ти можеш да изтриеш всички съобщения, но в база данните всичко си е там..
18
9
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
Нормално е при демокрацията хората да се следят и подслушвата, демокрацията не значи свободия. Който не говори против демокрацията и не краде няма от какво да се страхува. Само при комунизма хората се страхуваха да говорят против комунистите и против партията и бяха следени, а днес при демокрацията сме свободни и всеки може да говори против БКП и против комунизма и органите на реда които го подслушват нищо няма да му направят.
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 16Телефона ми е заключен с пръстов отпечатък отделно има парола ... пожелавам им успех..пълно е с офце, които сами си слагат чипа! :((