КНСБ в атака срещу бедността: "Данък богатство" за най-заможните!

Синдикатите искат нов данъчен модел да възстанови справедливостта
Обновена: 12 юли 2017 10:35 | 11 юли 2017 18:45, Веселина Йорданова
122
КНСБ в атака срещу бедността: "Данък богатство" за най-заможните!
Снимка: Булфото

"Данък богатство" иска КНСБ за най-богатите българи. Любен Томев, главен икономист на синдиката, обясни, че въвеждането на облагане, свързано с имущественото състояние, би довело до по-голяма справедливост.

КНСБ не иска увеличаване на данъците, а чрез въвеждане на нов данъчен модел да бъде възстановена справедливостта между отделните подоходни групи и да бъде атакувана бедността, стана ясно още на семинар за журналисти.

Още по темата
Според синдиката сегашният вариант на данъчната система не е магнит за частните инвеститори, които да влеят свеж капитал в икономиката ни и това очакване в последните години не се е оправдало.

От КНСБ смятат, че минималната заплата не трябва да се облага.

Синдикатът предлага нов размер на максималния осигурителен доход - минималната заплата по десет или 4600 лв. В момента той е 2600 лв.

Предложението е за данъчно облагане в две стъпки – досегашните 10% за доходите от необлагаемия минимум до максималния осигурителен доход, а над максималния доход – 20%. Според Томев става дума за не повече от 5-6% от работещите българи и това няма да доведе до големи приходи в хазната, но е въпрос на принцип.

Президентът на синдиката Пламен Димитров посочи, че би трябвало да се фиксира процент от БВП за образование и наука, както това ще се случи в армията по искане на партньорите ни от НАТО. По думите му средният процент в ЕС за образование е малко под 5 на сто.

Той напомни, че у нас 700 хил. българи са ниско платени, а около 400 хил. са работещите бедни.

"Работата не ги вади от капана на бедността. Всички книги по икономика твърдят, че като работиш, не може да си беден, но в България може", коментира той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един основен въпрос е - аз като си плащам всичките му измислени данъци в България, какво получавам насреща?
44
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен. Отивай в Африка, на мен не ми се гледат хора ровещи по кофите .
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и тоа смехурко не си връши раотата
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 45Каква справедливост има в това, цял живот да блъскам като луд, да си осигуря приличен доход и висок жизнен стандарт, и накрая държавата да вземе от мен и да даде на мързеливите???..с работа няма нито един забогатял! Забогатя ва се само по два начина: чрез кражба и чрез пестене. кражбата може да е освен незаконна, така и узаконена (банки, кредити, общест. поръчки, обществ. положение)пестенето - от заплати на служители, ниски разходи, обществ. положение
41
4
 
4
 
! Отговори
Арсен Люпен преди 6 години
Де факто...да предположим че аз съм 1 корумпиран тип от висшите етажи на властта. Краднал съм много...с чували...плащам 10 % данък...и парите ми са "изпрани" ,т.е. чистички. Съгласни ли сте Братя?! Затова подкрепям предложението на КНСБ...макар че и те краднат яко. ;) То па кой ли не крадне в нашата държавица ...???!
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гений след гения, мила мойа майнольо...експерт до експерта..Вече се чудя кой е по-***, *** или тези номенклатури, дето един ден не са били на реалния пазар...
39
2
 
8
 
! Отговори
до 41 преди 6 години
Така ли? Ти ходил ли си в Германия? Видял ли си как работи германеца? колко му е спретната и чиста къщата? Колко му е търпението към мутри и ***? Как ще зидаш каменен зид с кирпичени тухли? Не ги харесвам германците, но единственото което имам към тяхната работна етика е "РЕСПЕКТ". Такова нещо по нашите шиини няма и няма да има...забрави за германията..ние един държавник за 100 години не намерихме, Германия ще ставаме.....
38
0
 
6
 
! Отговори
Рачо преди 6 години
И какво ? Надявате се *** селяни да се хванта на въдицата.Да си кажат "Уу бря, тез де зимят мноу пара, да им ги зимят дънътсти, чи те са виновни".Че има такива ***, има но не за всеки, чийте IQ не е равно на номера на обувките , е ясно, хората с по-високи заплати не са проблема в държавата. Може да взимаме 30-40% от дохода на тези, изкарващи по 40-50 хил лева на година, но другите, имащи десетки милиони се радват само на 10%. - Типичен популизъм.
37
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълна глупост е, че понеже аз съм инвестирал в образование, моите родители са се лишавали от много, за да успея аз да стигна някакво средно ниво, понеже нямаме връзки, сега да ме карат да издържам една тумба с едва завършен 4-ти клас - криминален контигент. Що?Това да не е комунизъм? Искам си лична партида за пенсия, искам си лична партида за здраве...
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРОСТО В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ВЪВЕДЕ ЦЯЛОТО ГЕРМАНСКО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО, КАТО СЕ ЕЛИМИНИРА БЪЛГАРСКОТО.ДА СЕ ПРИЛОЖИ ГЕРМАНСКАТА ДАНЪЧНА И ОСИГУРИТЕЛНА СИСТЕМА.ТАКА ЩЕ НИ ТРЪГНАТ РАБОТИТЕ.
35
4
 
10
 
! Отговори
Писна ми! преди 6 години
Най вече от квичащите за таван на пенсиите! Ама наистина ми писна! Нито един миньор, стругар или щофьор не *** за тоя "таван". *** партийни величия, комсомолски секретари, милиционери и държавни служители, които през живота си не са внесли и стотинка осигуровки от джоба си! Не таван, редукция на пенсии трябва да има за държавните ***!
34
2
 
1
 
! Отговори
Библията преди 6 години
Който има, още ще му се даде! Който няма, да му се отнеме и това, което има и да се даде тогова, който знае как да го стопанисва и умножава....!
33
2
 
9
 
! Отговори
ДО ТОМЕВ и Мая преди 6 години
Плащате ли ТОК , видяхте ли че увеличението за ЮНИ е 12% а не както каза КВЕР - 1,2% ???
32
3
 
8
 
! Отговори
Патки преди 6 години
Лелее в тази държава не е останал един нормален човек. От години подозирам че умните се изнесоха и че в БГ останаха мафията, мутрите и патките.Тази държава не е само цирк но и никога няма да се оправи.
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наливай у бездънна яма :) Ще взимат от работещите, а не от богатите, за да дават на хитреците от сивият сектор дето се водят бедни по документи, но иначе си взимат доста по-високи заплати
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"От КНСБ смятат, че минималната заплата не трябва да се облага."Проблем. Нахартия повече от половината население е наминимална. Приходите ще спаднат значително..."Данък богатство" за най-заможните!Проблем. Всички ще си изкарат парите зад граница, тук ще се осигуряват на минимална и съответно няма да плащат...КНСБ - рецепта за фалит на държавата. Не искат лоши неща, ама няма как да станат...
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кнсб е една послушна фирма коята "уж" много милее за беге работника,който още от бай тошо селянина е възпитан да пие, пуши , краде и не работи, да е шуробаджанак, некадърник , безхаберие и т.н.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Икономика не се стимулира с тонове преписани от ЕС закони и увеличаване на данъците. Икономика се стимулира с държавни харчове, но не в стериопор на обръч от фирми, а в образование и работеща съдебна система и полиция, която да гарантира справедливост и сигурност. У нас нито едно от тези фундаментални предпоставки не съществува...за какво вдигане на данъците си говорим?С кофите да се изливат парите, при политиките които се водят в момента е безсмислено- соцално развъждане на *** за гласове
27
0
 
10
 
! Отговори
Смех преди 6 години
"Данък богатство" за най-заможните!--------------------Всички знаем, че в момента в който вдигнат данъците на богаташите ... ТЕ ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ. По цял свят увеличаването на данъците, води до .... НЯМАЛЯВАНЕ НА СЪБИРАЕМОСТТА И ПРИХОДИТЕ
26
0
 
8
 
! Отговори
до 27 преди 6 години
Много точно! Предлагам да започнем от дейците на Проста партия Греб!