КНСБ в атака срещу бедността: "Данък богатство" за най-заможните!

Синдикатите искат нов данъчен модел да възстанови справедливостта
Обновена: 12 юли 2017 10:35 | 11 юли 2017 18:45, Веселина Йорданова
122
КНСБ в атака срещу бедността: "Данък богатство" за най-заможните!
Снимка: Булфото

"Данък богатство" иска КНСБ за най-богатите българи. Любен Томев, главен икономист на синдиката, обясни, че въвеждането на облагане, свързано с имущественото състояние, би довело до по-голяма справедливост.

КНСБ не иска увеличаване на данъците, а чрез въвеждане на нов данъчен модел да бъде възстановена справедливостта между отделните подоходни групи и да бъде атакувана бедността, стана ясно още на семинар за журналисти.

Още по темата
Според синдиката сегашният вариант на данъчната система не е магнит за частните инвеститори, които да влеят свеж капитал в икономиката ни и това очакване в последните години не се е оправдало.

От КНСБ смятат, че минималната заплата не трябва да се облага.

Синдикатът предлага нов размер на максималния осигурителен доход - минималната заплата по десет или 4600 лв. В момента той е 2600 лв.

Предложението е за данъчно облагане в две стъпки – досегашните 10% за доходите от необлагаемия минимум до максималния осигурителен доход, а над максималния доход – 20%. Според Томев става дума за не повече от 5-6% от работещите българи и това няма да доведе до големи приходи в хазната, но е въпрос на принцип.

Президентът на синдиката Пламен Димитров посочи, че би трябвало да се фиксира процент от БВП за образование и наука, както това ще се случи в армията по искане на партньорите ни от НАТО. По думите му средният процент в ЕС за образование е малко под 5 на сто.

Той напомни, че у нас 700 хил. българи са ниско платени, а около 400 хил. са работещите бедни.

"Работата не ги вади от капана на бедността. Всички книги по икономика твърдят, че като работиш, не може да си беден, но в България може", коментира той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
15
 
! Отговори
AcOrP преди 6 години
Баси наглите комунисти... При сегашните условия плащам на държавата данък+ осигуровки в размер на 1500 лв на месец. В същият момент една купчина хора не плащат нищо... И какво искат да плащам 3000 на месец само защото съм квалифициран и търсен. Еми сори ама в момента в които ме направят още по-беден ще отида в друга държава където дори и да ми взимат същите данъци и такси ще получавам от тях много повече обратно. Защото просто няма да работя за да изхранвам 4 милиона бедни...
24
0
 
6
 
! Отговори
ИТ преди 6 години
Както каза един мой бивш шеф. Сиво е морето, сиво е небето. Разбирам 50-60 % от хората да взимат високи заплати ми то 5%. С тия 5 процента няма цъфната и да вържат. Цял живот се бъхтеш да правиш нещо и някакъв *** иска да те превъзпита :Д
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 21:Затова фирмата ти трябва да е регистрирана в чужбина.
22
1
 
8
 
! Отговори
Аденауер преди 6 години
България има само един спасителен път-да повтори опита и практиката на Германия след ВСВ.Пълна декомунизация на обществото и изгонване от всички властови позиции в държавата на полухората с комунистически корен,род,произход,връзки и далавери за срок от 40 год.и ТОТАЛНА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ и ЕКСПРОПРИАЦИЯ на богатства и собственост на 1,5 милиона червени крадци -ЕВРОСТАТ и БОГАТСТВА повече от 100 милиарда долара -ЕВРОСТАТ.Това е хирургическата операция за България и ликвидация на комунизма обхванал то
21
2
 
5
 
! Отговори
Защо г-н Пл.Димитров преди 6 години
Г-н Димитров, защо от КНСБ допуснахте изкуствено създадения таван на пенсиите? Това е грабеж спрямо тези , които редовно са внасяли своите пенсионни вноски и противоречи на европейските закони. От друга страна как очаквате настоящите работещи да си плащат нормалните пенсионни вноски при условие, че няма да получат съответстващите си пенсии. Така изкуствено създавате "сива" икономика. Къде е справедливостта за тези, които десетки години плащаха реалните си пенсионни вноски ? Няма я! Докога така ? Рано или късно от Европа ще търсят сметка за това!
20
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Долу ръцете от заплатата ми, тарикатчета! Много добре знам, че парите ми ще отидат в джоба на някой много по-богат от мен, така че без тези номера!
19
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе Ей смешни синдикатчета. За какъв 10 процента данък ми говорите. Осигуровките ми са 25 процента от Заплатата+ 20 процента ДДС - ток, вода, парно, храни. Всеки месец почвам от -45%!!!! Като увеличите данъците ще намерим начин да не ги получите!!!
18
2
 
6
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Просто стига още! Ако не е вицето Симеонов, ще е някой синдикален *** с още по свежи идеи.
17
1
 
8
 
! Отговори
до 20 преди 6 години
Какво ще дойде от Молдова и Украйна - мързеливи нагли тарикати? тези който стават са вече отдавна в Германия, Швеция , Австралия и щатите. Изтървахте питомното да гоните дивото....
16
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И още - в България данъците са 10% но дефакто ти е забранено да имаш разходи. Нищо не се приспада. Всичко се ограничава-пътни - не може, билет бизнес класа - не може...ами защо да не може - вие или аз ги изкарвам тези пари. Значи аз като предприемач мога само да плащам, а разни бюрократи дето се хранят с нашите пари за тях всиако може - и билети и путувания и дрехи и храна и телефони и коли...на хората им е кипнало, вие увеличавате огъня...скоро ще сте само бюрократи, политици , мутри и ***.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 19NA TYAHNO MYASTO SHTE DOIDAT OT MOLDOVA,UKRAINA.
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Висококвалифицираните толкова им е писнало да хранят некадърни политици и ***, че само да вдигнат данъците и дим да ги няма. И без това на месец 5000 човека заминават, и това са тези които предупреждават, че се изнасят. Ако не са тези 10% много фирми ще се прелокират в по-атрактивни места, със сходен данък но услужлива администрация, работеща съдебна система, предвидима финансова и данъчна политика....То не е като в комунизма стреляй по границата и си прави каквото искаш..
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Брат ВурстKAKVO KATO SA VISOKOKVALIFIZIRANI,SHTE PLASHTAT I HORO SHTE IGRAYAT.TRYABVA DA IMA SOZIALNA SPRAVEDLIVOST
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТониNapalno podkrepiam Toni Stiga s tova revane na bednite onepravdani bulgari Tezi koito rabotiat i plashtat danazi imat pravo da jiveiat doble Tezi koito ne rabotiat i nishto ne vnasiat v darjavata ostavat bedni - sorry
11
3
 
20
 
! Отговори
Брат Вурст преди 6 години
Аз какво разбрах: Този миндибурин предлага, да се увеличат данъците на високвалифицираните кадри, които в момент на умопромачение, са решили да работят в България и си плащат данъците, за да може "евентуално" тези пари да отидат при тези, които работят на минимална заплата в сивата икономика.
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
VSICKI KOITO RABOTYAT V CUGBINA DA ZAPLASHTAT PO 6 000 EVRO NA GODINA.TAKA SHTE SE PODPOMOGNAT MNOGODETNITE SEMEISTVA.
9
1
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Когато преди години изгоря циркът,хората казваха:малкия цирк изгоря,големия профсъюзен остана.
8
1
 
9
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До Чуеквиж му научните трудове, тоя е идеолога на РМДтата. кво очакваш, да даде от неговите ?
7
0
 
18
 
! Отговори
ПолуИдиот преди 6 години
Аз съм от тези 5-6%, които никога не получават детски, детето не може да се дореди до детска градина, винаги си плащат на лекар, частни уроци, ...И ?Искам нормално здравеопазване и образование и след това и 30% бих плащал ...С не за мерцедеси и корупция ...
6
2
 
17
 
! Отговори
M преди 6 години
Абе тия на *** ли се правят или са??? Как така се бори бедността с въвеждане на данък богатство? ТАКА НЯМА ДА НАМАЛЕЕ БЕДНОСТТА, СКУДОУМЦИ ТАКИВА!!!