КНСБ в атака срещу бедността: "Данък богатство" за най-заможните!

Синдикатите искат нов данъчен модел да възстанови справедливостта
Обновена: 12 юли 2017 10:35 | 11 юли 2017 18:45, Веселина Йорданова
122
КНСБ в атака срещу бедността: "Данък богатство" за най-заможните!
Снимка: Булфото

"Данък богатство" иска КНСБ за най-богатите българи. Любен Томев, главен икономист на синдиката, обясни, че въвеждането на облагане, свързано с имущественото състояние, би довело до по-голяма справедливост.

КНСБ не иска увеличаване на данъците, а чрез въвеждане на нов данъчен модел да бъде възстановена справедливостта между отделните подоходни групи и да бъде атакувана бедността, стана ясно още на семинар за журналисти.

Още по темата
Според синдиката сегашният вариант на данъчната система не е магнит за частните инвеститори, които да влеят свеж капитал в икономиката ни и това очакване в последните години не се е оправдало.

От КНСБ смятат, че минималната заплата не трябва да се облага.

Синдикатът предлага нов размер на максималния осигурителен доход - минималната заплата по десет или 4600 лв. В момента той е 2600 лв.

Предложението е за данъчно облагане в две стъпки – досегашните 10% за доходите от необлагаемия минимум до максималния осигурителен доход, а над максималния доход – 20%. Според Томев става дума за не повече от 5-6% от работещите българи и това няма да доведе до големи приходи в хазната, но е въпрос на принцип.

Президентът на синдиката Пламен Димитров посочи, че би трябвало да се фиксира процент от БВП за образование и наука, както това ще се случи в армията по искане на партньорите ни от НАТО. По думите му средният процент в ЕС за образование е малко под 5 на сто.

Той напомни, че у нас 700 хил. българи са ниско платени, а около 400 хил. са работещите бедни.

"Работата не ги вади от капана на бедността. Всички книги по икономика твърдят, че като работиш, не може да си беден, но в България може", коментира той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
19
 
! Отговори
Циник преди 6 години
КНСБ...че тези мърдат ли още?Някой бръсне ли ги за сли ви още?Сещат се за "народа" , преди избори...или като им намалеят парите!
4
0
 
15
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Какви са тези измислени профсъюзи?те не защитават работниците а само говорят глупости...
3
0
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
...интересно четиво е, би накарало и хардкор членове на НСДАП да се червят. другаря томев ги владее , с две думи.
2
2
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
Идеологически аспекти на предоставянето на социалистическата собственост на трудовите колективи : Теорет.-метод. разработка. Томев, Л.
1
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че най-заможните са на Баце приятелите, бе! Пеевски, Вальо Златев, Домусчиев и други знайни и незнайни, кой ще ти разреши да ги пипнеш?