Био храни у нас – само на село, другите храни с изкуствени добавки

Виновник за опасните био бисквити е белгийският производител
12 юли 2017 09:48,
35
Био храни у нас – само на село, другите храни с изкуствени добавки
Снимка: архив Reuters

Опасни белгийски био бисквити се предлагат на българския пазар, стана ясно вчера. Продуктът е определен като сериозна заплаха за здравето, тъй като съдържа канцерогенния акриламид.

"Това е въпрос на пропуски във вътрешния контрол на производителя. Поглеждайки даден продукт, трябва да си даваме сметка, че рискът от технолгични пропуски съществува във всички точки на Европа. Българските храни са с високо качество и потребителят не трябва да се съмнява в това", обясни пред Bulgaria ON AIR председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

Още по темата

 
Проф. Пламен Моллов, който е бивш директор на БАБХ, призна, че е много резервиран по отношение на био продуктите. По думите му в конкретния случай е използван ябълков концентрат, който е активен в образуването на акриламид.

"Системата за бързо предупреждение е гарант, че когато се появи опасен продукт на пазара, в рамките на 24 часа това става ясно за всички контролни органи. На второ място, става дума за вещество, за което науката не се е произнесла окончателно. В много продукти има акриламид, само че не знаем", сподели експертът пред Bulgaria ON AIR.
 
Мариана Кукушева подчерта, че живеем във век, в който се ползват заместители на основните суровини. Недостигът на основни суровини води до заместители, посочи тя и добави, че подсладителите са първоизточник за развитие на някои видове диабет.

"Българинът не е наясно, че био продукцията на България се произвежда от нашите баби на село", настоя тя.

"Агенцията по храните сигурно прави максимума с човешкия ресурс и лабораториите, с които разполага. В основата на качествения контрол стои липсата на законодателство. Приемането на закон на храните трябва да се превърне в национална кауза", каза още Кукушева.

Проф. Пламен Моллов се съгласи с твърденията й и добави, че Агенцията по храните не функционира достатъчно добре, защото няма необходимия капацитет, бюджет и статут.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
8
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
В бг НЯМА НИЩО БИО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
7
5
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
български + храни + качество????????ТОВА СА ТРИ НЕСЪВМЕСТИМИ НЕЩА!!!
6
0
 
28
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
Не знам за бабите но знам за внуците им, които безхаберно торят и пръскат с отрови. Така че малко не е наясно госпожата с положението на село. Затова съм си сложил доматки, краставичики, пиперец и т.н. В чувалчета. Торя ги с био-тор , сиреч първокачествени *** и ги пръскам само с етерични масла. Току що закусих с препечена филийка, сиренце дето сам си направил и вълшебно вкусно доматче директно от корена.
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Х.Ваше величество къде е ял вкусно сирене и качествен кашкавал?
4
2
 
54
 
! Отговори
роко преди 6 години
До 3:Ела да ти сложа свинско от прасето дето съм го гледал с жълъди,коприва и моя царевица,ела да ти сложа сирене или кашкавал от козе мляко лично издоено от мен,ела да ти скъсам домат или краставица от градината,ела да ти заколим щаслива кокошка или заек да видим колко са посредствени,той дядоми цял живот такива "посредствени" храни е ял и на 1.02 навърши 97 г,ела да видиш как се движи,как си пийва домашно вино и ракия със сърнелки на фурна лично събрани от него.ПО ДОБРЕ ЦАР НА СЕЛО ОТКОЛКОТО .
3
20
 
18
 
! Отговори
Х. преди 6 години
И на село няма биохрана, Там има селска храна, а това е нещо друго. На фермерските пазари не съм ял вкусно сирене, нито качествен кашкавал. Всичко е много посредствено и незадоволително.
2
0
 
42
 
! Отговори
Инспектор ДюДю преди 6 години
Това не го знаят само кифлите дето ядат генно модифицирани "полезни" храни.Лошото е, че и семената за културите са "пипнати" и в голям процент от случаите само си мислиш че е чисто това дето е в градинката.
1
1
 
71
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Точно казано, истинска храна има само на село като си я произведеш сам, останалото е химия, независимо от това, че се продава като био на двойна цена.