Био храни у нас – само на село, другите храни с изкуствени добавки

Виновник за опасните био бисквити е белгийският производител
12 юли 2017 09:48,
35
Био храни у нас – само на село, другите храни с изкуствени добавки
Снимка: архив Reuters

Опасни белгийски био бисквити се предлагат на българския пазар, стана ясно вчера. Продуктът е определен като сериозна заплаха за здравето, тъй като съдържа канцерогенния акриламид.

"Това е въпрос на пропуски във вътрешния контрол на производителя. Поглеждайки даден продукт, трябва да си даваме сметка, че рискът от технолгични пропуски съществува във всички точки на Европа. Българските храни са с високо качество и потребителят не трябва да се съмнява в това", обясни пред Bulgaria ON AIR председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

Още по темата

 
Проф. Пламен Моллов, който е бивш директор на БАБХ, призна, че е много резервиран по отношение на био продуктите. По думите му в конкретния случай е използван ябълков концентрат, който е активен в образуването на акриламид.

"Системата за бързо предупреждение е гарант, че когато се появи опасен продукт на пазара, в рамките на 24 часа това става ясно за всички контролни органи. На второ място, става дума за вещество, за което науката не се е произнесла окончателно. В много продукти има акриламид, само че не знаем", сподели експертът пред Bulgaria ON AIR.
 
Мариана Кукушева подчерта, че живеем във век, в който се ползват заместители на основните суровини. Недостигът на основни суровини води до заместители, посочи тя и добави, че подсладителите са първоизточник за развитие на някои видове диабет.

"Българинът не е наясно, че био продукцията на България се произвежда от нашите баби на село", настоя тя.

"Агенцията по храните сигурно прави максимума с човешкия ресурс и лабораториите, с които разполага. В основата на качествения контрол стои липсата на законодателство. Приемането на закон на храните трябва да се превърне в национална кауза", каза още Кукушева.

Проф. Пламен Моллов се съгласи с твърденията й и добави, че Агенцията по храните не функционира достатъчно добре, защото няма необходимия капацитет, бюджет и статут.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Мо преди 6 години
Гаднярите сложили акриламид в детски БИО храни!!! Долна западноевропейска ***, която иска да ни избива, както са източвали и избивали КОНГО, както управляват и ОТАН-а. И да съгласен с написаното за безпогрешно красивите на вид домати, които нямат нищо общо със селекционираните за нашите климатични условия. Но късно разбрах за най-новите семена - предлагат се предимно хетерозисни сортове, които при последващо засаждане да не дават поколение или такова с много по-долни показатели
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви торове?Имаме дръвчета(някои ашладисани) на вила,насадени от баща ми,дядо ми покрай една естествена вада,нито химикал,нито вар и син камък са видели,нито болести,жабите и птиците се грижат за вредителите в градините,а гората сама ги наторява и напоява,на автопилот са.Ашладисаните с диви дървета са по-издръжливи.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
dori ne sum kupila gram tor . vsi4ko e kakvoto zemiata rodi .-----Няма нужда от изкуствена тор,най-богата на хумус и полезна е горската тор,може да си направите и компост от биологични отпадъци,треви,а също и животински ***,като изчакате да изсъхнат на слънце няколко дни или месец.От химикалите почвата се изтощава бързо и се заедно с тревите,се убиват и добрите бактерии и вещества,които помагат на растенията сами да се предпазват от болести.Така печели химическата индустрия.
25
4
 
1
 
! Отговори
Гимел? преди 6 години
И аз мислех, че са качествени, но скоро минах покрай парниците им, на 10-тина метра са от оживен път...
24
2
 
13
 
! Отговори
Открихте Америка! преди 6 години
Сигурно и топлата вода ще откриете съвсем скоро..... а именно че живота на село е по добър от живота в града! Особенно предвид факта че сега има всякакви технологични средства и комуникации които напълно обезмислят градския живот.И между другото, в случай че още не сте разбрали, в момента се провежда глобален геноцид срещу човечеството! Проучете за ООН Агенда 21, новите цели световния икономически форум в Давос, тайните срещи на групата Билдерберг,.....Ще ви се отворят очите!
23
2
 
18
 
! Отговори
х преди 6 години
аз пък питам дали абсолютно същите бисквити със същите съставки се продават в белгия,аз лично не вервам, е затова ни докараха тая демокрация и ес
22
3
 
3
 
! Отговори
Васо преди 6 години
...ако не по чужбина то в софето на некаква служба и не върви да принасят и отнасят буркани. Като в онова лелеяно време от спомените на родителите, бабите и дедовците, когато бурканите пътуваха, а половината от заплатата отиваше за пари по лихвоточки, или вноски за Лада в мототехниката. Въпреки обещанията на Другарето, че сме на косъм от заветния строй дето ще си живеем без пари, щото мед и масло за сите ще има.
21
6
 
14
 
! Отговори
Васо преди 6 години
От личен поглед върху бг селото знам, че и там вече чисто земеделие няма. Пак поради пословичната българска лакомия. Садят си и торят хората яко. После наесен изпразват буркани със зимнина от миналата година да ги пълнят наново. Ама ми казват , друго си е да си го откъснеш от традината. Е, що питам ти е хубаво като пак е торено с химикали. Не било същото щото те си знаели колко тор са сложили. В знанието е истината, показва ръст на интелекта. А им остава щото децата и внуците са по чужбина.....
20
1
 
24
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
Трудно е да обясниш на купувача, защо един килограм истински манов, билков мед от планината струва 12-13 лв., след като в магазина има и "мед" за 5-6 лева, ...забъркан във варелите в Китай! Проблемът е още по-голям, защото купувачът и по цената няма как да се ориентира, защото за 12-13 лева също се продава глюкоза за 'висококачествен" мед...
19
0
 
23
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
вериги се продава глюкоза, забъркана в Китай или нискокачествен мед от слънчоглед и рапица от поля, където се пръскат с отрови земеделски култури и то на същата, та дори и по-висока цена! А хората по градовете си мислят, че си купуват мед..хахах... От друга страна малкият производител няма как да излезе на големия пазар, защото, както казах фалшивата продукция го убива, а от друга страна не може да предложи индустриални количества! Докато управниците не регулират този проблем, ще ядем ***!
18
0
 
17
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
За да има качествени храни е необходима строга и ясна държавна политика по въпроса, както и сурови санкции за производителите измамници! Имам поглед върху производството на мед и с него ще дам пример. Притежавам 70 кошера в планинска местност, над 1200 м. надм. височина. Произведеният мед е с изключителни качества и няма човек, който да не е впечатлен, след като го е опитал. Това производство може да бъде увеличено в определена степен, но как да стане, като в големите
17
2
 
13
 
! Отговори
USA преди 6 години
БИО продукция у нас и по света няма!!! ДДТ е забранен препарат в началото на 80-те, след като е замърсено всичко на планетата - вода, въздух, почва, ... Препаратът се разлага за около 70-80 г. Американска работа!!!
16
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Българските храни са с високо качество и потребителят не трябва да се съмнява в това" - не трябва да се съмняваме? Патица! Постоянно трябва да се съмняваме! Ако не се съмняваме, производителите ще си правят каквото си искат.
15
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То има ли бисквити без палма? Ако има, пишете къде, за да си купим!
14
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Г-жа Кукушева да не ни заблуждава,че българското производство е безопасно,защото всички знаем,че няма бисквити,шоколад,тече шоколад,бонбони и други сладкарски изделия,които децата толкова обичат,без в тях да е вложено вредното палмово масло.Слагат заместители,защото така им е по-изгодно,но потребителя иска да има право на избор когато купува бисквити например да може да избере с масло,захар и яйца,вместо с палмово масло,яйчен прах и аспартам.Да не ни хвърлят прах в очите с лъжи за качество.
13
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КРАСТАВИЦИТЕ ГИ ГЛЕДАМЕ НА ЕДНО МЯСТОИСКАТ 1 ТОМ БИОКРАСТАВИЦИ - БЕРЕМ И ПРОДАВАМЕ НА ТРОЙНА ЦЕНА.ИСКАТ ОБИКНОВЕНИ КРАСТАВИЦИ - БЕРЕМ ОТ СЪЩОТО МЯСТО И ПРОДАВАМЕ.
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
щом нещо се продава в магазин значи не е био,не знам каква е тази тенденция да се слагат е-та в храните,задължително ли е,че няма вече храна без това,няма ли един производител,който да произвежда като за себе си а не за максимална печалба
11
0
 
38
 
! Отговори
патенцето Сатюрнен преди 6 години
Та ако искате истинско био- да си купите - само от такъв , който отглежда за себе си и може еднократно да отдели малко и за вас.Всичко останало - лъжа и измама ( по традиция).
10
0
 
44
 
! Отговори
патенцето Сатюрнен преди 6 години
На село и има, и няма био-. Всичко зависи от мащаба на производството - т.е. - за себе си ли го произвеждаш или за продаване.Пример - лозе.Имам 7 ара лозе,което пръскам само със син камък и сяра 2 ,маскимум 3 пъти. Ако имам късмет- ще пия вино , ако не -ще карам на минлогодишни запаси.Елате да видите тези с многото декари - пръскане до откат с концентрирани препарати по 14 - 15 пъти ! Грозде на всяка цена - трябва да се продава , да падат кинти! Вие се сещайте колко е био- с толкова отрови !
9
3
 
30
 
! Отговори
ТАКА ДЕ преди 6 години
Да,дааа.......и най-важна е БИО копривата..............препикавана само от домашното куче.