Бизнесът да смята: Наши безработни или внос на работна ръка?

От КНСБ настояват да се инвестира в българите, останали без работа
91
Бизнесът да смята: Наши безработни или внос на работна ръка?
Снимка: Булфото

Да се инвестира в безработни у нас, вместо да внасяме работници от чужбина. Този въпрос поставиха индиректно от КНСБ пред бизнеса по време на семинар за журналисти. От синдиката се обявиха и за равни условия на труд и възнаграждение за едно и също работно място на наши работници и такива от чужбина.

Силен интерес за сезонна заетост от граждани на трети страни към родния пазар на труда се наблюдава през последните шест месеца. По данни на Агенцията по заетостта за сезонна заетост до 90 дни (хотелиерство и ресторантьорство и земеделие) са регистрирани 2797 души за май, юни и първите 10 дни на юли. Позициите са нискоквалифицирани - камериерка, пиколо, общ работник или мияч на съдове, обясни Атанаска Георгиева от синдиката.

Още по темата
Най-много са желаещите да работят у нас украинци, молдовци, следвани от граждани на Македония и Албания. Освен заплата, българският работодател трябва да им осигури и квартира.

"Не искаме да гледаме в канчето на работодателя, нито да се бъркаме в сметките му, но ако инвестират в наши безработни, биха получили работна сила за по-дълъг период от 90 дни", коментира Георгиева.

По данни на Агенцията по заетостта към 31 май безработните у нас са 233 829 души или безработицата е 7.1%. Впечатление правят силно поляризираните групи – продължително безработните, които са към 92 500 и тези без квалификация и специалност - близо 130 хил.

По възраст безработните над 50 години са около 94 хил., а младежите до 29 години без работа са 32 хил. "Това потвърждава, че има наличие на свободен човешки ресурс, който нашата държава и работодателите не могат да впрегнат в дейност и да използват", казаха от синдиката.

Извън сезонната заетост, към останалите режими за достъп до пазара ни интересът отвън е малък. От началото на годината до средата на юни у нас са издадени общо 285 разрешения за чужденци, граждани на общо 36 държави. Те работят в областта на информационните технологии, административните услуги, в образованието, финансите и др. Най-много са издадените разрешения за работа на граждани на Сърбия, Украйна и Русия.

От КНСБ настояха за равнопоставеност за работниците у нас и тези от трети страни, включително в заплатите.

"Не може за камериерка да се искат 3 години опит, завършена професионална степен, а ако позицията се заема от украински гражданин, да не искаме никакъв документ", посочи Георгиева.

От синдиката се обявиха и за засилен засилен контрол при вноса на работници.

КНСБ разчита държавата да поддържа регистър с получилите разрешение за работа с информация за работодателя, длъжността, продължителността на разрешителното и др., както и регистър за посредниците при наемането на работа, които могат да бъдат физически и юридически лица, упълномощени от държавата.

От синдиката смятат, че тази информация трябва да е публична и да има засилен контрол за сключени трудови договори, за реалния размер на възнагражденията, и съответно осигуровките, а двустранните спогодби със съответните страни да бъдат съгласувани с партньорите в Тристранния съвет.

Според решение на МС от 28 юни са одобрени проекти на спогодби за трудова миграция с Армения, Молдова и Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
3
 
! Отговори
СДС - параван на БКП преди 6 години
Великата лъжа.
50
0
 
20
 
! Отговори
Щит и меч на БКП преди 6 години
До АнонименДо вчера милиционери а днес мутри!
49
0
 
30
 
! Отговори
бачкьор преди 6 години
До РаботодателЗа толкова евтина работна ръка - толкова работа!
48
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До вчера -бригадир в Държавно предприятие !От днес --Бизнесмен !До вчера -член на БКП !От днес -депутат от СДС !Те ,така за Бизнеса в България !
47
4
 
9
 
! Отговори
пишман преди 6 години
До аланкоолуНамирисва ми на герберски л.*** особено на черното море!
46
1
 
24
 
! Отговори
аланкоолу преди 6 години
До vasetoНе можеш да си намериш сам работа в България и чакаш на бюрото по труда, но в чужбина веднага става. Нещо намирисва...
45
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и кои са тия от "бизнеса" и кво ша смятат, те могат само да събират да вадят (т.е.) да дават не могат
44
0
 
17
 
! Отговори
ТРУД и работна запла преди 6 години
До 52 ПОВЕЧЕТО ЕЛИТНИ *** ЗНАЯТ ЕДИН ДВА ЕЗИКА. И СТАВАТ И ЗА ЧИСТАЧКИ И ГЛЕДАЧКИ И КАМЕРИЕРКИ. А *** ЩЕ ОТИДАТ КЪДЕТО Е ПО ДОХОДНО
43
0
 
11
 
! Отговори
РЕВИЗОРО преди 6 години
ДО 41 ДА ТЕ СВЕТНА.В БЪЛГАРИЯ СИВИЯ СЕКТОР Е СТРАШНО РАЗВИТ. Т.е. ЕДНО Е РАБОТИШ НА ДЪРЖАВНА РАБОТА ПО ОФИЦИАЛЕН ДОГОВОР СЪС ЗАЕТОС ЕДНА. ТРЕТА ОТ ВРЕМЕТО. ОСТАНАЛОТО ТИЯ НА ДРУГА РАБОТА.БЕЗ ОТЧЕТ НА ЧАСТНО.ПРИМЕР ПОЖАРНИКАР ПОЛИЦАЙ АДМИНИСТР ПРИ ТЯХ ЕДИН ДЕН РАБОТА . НО СЕ ВОДИ ЗА ТРИ. ТИ ПЛАЩАШ.
42
0
 
56
 
! Отговори
vaseto преди 6 години
Че аз като бях безработен какво....имам више, трудов стаж ИИИ? Ходих 100 пъти до борсата. Предложиха ми в ,,озеленяване,, и то ако ме пратят на курс. Заплатата беше 360 лв, това преди 3 год. мисля че беше. Попитах няма ли др. работа, малък град, но пък знам англ.и немски все пак! Казаха ми, че е само това, повече не ми звъннаха...ЕМИГРИРАХ!
41
2
 
45
 
! Отговори
БЪЛГАРКАТА преди 6 години
ДО 49 ИМА РАЗЛИКА ЧУЖДЕНЦИТЕ НЯМА ДА МОГАТ ДА ГИ ЯХАТ ПО 12-16 ЧАСА ДА ИМ РАБОТЯТ. ТЕ КАТО ИЗТЕЧЕ РАБОТНОТО ВРЕМЕ СИ ТРЪГВАТ И РАБОТОДАТЕЛЯ С ПРЪСТ В УСТАТА. АКО СЕ ОЗВЕРИ ОНИЯ КАЗВАТ ИМА КОНТРОЛНИ ОРГАНИ. И НАШИЯ СИ ИЗПСУВА НАКРИВО ПОДВИЕ ОПАШКА. А АКО Е БЪЛГАРИН ЩЕ СЕ ДЪРЖИ ПРОСТАШКИ, ВСЕ ЕДНО МУ Е РОБ И НАКРАЯ ЩЕ МУ РЕЗНЕ ЗАПЛАТАТА ЩОТО НЕ Е РАБОТИЛ 16 ЧАСА ОТ РЕГЛАМЕНТИРАНИТЕ 8. ТОВА СА НАШИТЕ БИЗНЕСМЕНИ ЗА МЕН ТЕ СА ЕДНИ "*** В ПОТУРИ". ОТКЪДЕТО И ДА ГИ ПОГЛЕДНЕШ СЕ ОТВРЪЩАВАШ. ЩО
40
0
 
17
 
! Отговори
До 39 бай иван преди 6 години
Ти на кой свят живееш? При нас чистачките са почти всички с висше образование и никой не счита, че това е под достойнството им, както неясно защо си мислиш ти.
39
1
 
44
 
! Отговори
5555 преди 6 години
Обява за работа за администратор--руски с английски с компютърна грамотност ,оформяне на сметки и отчети ,с разпределяне на камериерки и т.н и НАКРАЯ КЪРТЕЩА ЗАПЛАТА -700 лв БРУТО .-Виси от 2 месеца и подобни са стотици и стотици .Какъв малоумниктъп трябва да си за да се надяваш да намериш хора за работа
38
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
... смех закривай ... от жегата ли ги ръсите тия бисери ?! :)
37
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И да дойдат чужденци да работят - бързо ще се разочароват. Повечето от тях (Молдова, Армения) не са виждали море и смятат, че тук хем ще си изкарат пари, хем ще бъдат като на почивка, но понятие си нямат за каква експлоатация става въпрос.
36
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бай ИванНедостойна работа няма, има недостойно заплащане. Аз знам 2 английски и немски, на нива C2 и C1, но искам да работя, като учител. За съжаление, ми дават два пъти повече, да работя като администратор в хотел. Лесно е да приказваш, когато нямаш деца за хранене.
35
3
 
16
 
! Отговори
Справедливо и Брутал преди 6 години
До НиНамВ БГ се унищожиха заводите с големи мощности, оборудване, автоматизация! Остана ръчната /майсторски/ труд на малки пекарни! Производителноста на труда на човек при ръчна работа е много по ниска, а на Запад е високо заплатена /естествено/! В БГ няма пазар да се продава на реалната цена майсторският труд и производството и, от тук и ръчната работа е с много ниска цена!
34
2
 
33
 
! Отговори
куката преди 6 години
Що бе нека си внасят работници, ако ще и от луната! Индийци, пакистанци, украинци, молдовци, поне ще научат гелосаните п--дерасти някой чужд език!
33
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да работят геррберитеда станат хора
32
4
 
23
 
! Отговори
НиНам преди 6 години
До до 18В Дания, цената на хляба варира от 2 лева за нарязания тостерен хляб, до 7-8 лева за по-хубавият хляб, но средно, хората дават по 4-5 лева за хляб.Каква е разликата ? Датският пекар, изкарва по 6000 лева, плащат му по 1000 осигуровки отгоре, а българският изкарва по 500 лева. Обясни ми, как при 25% ддс, 22% данък печалба, 7000 лева на служител, можеш да си продаваш хляба само 3 пъти по-скъпо. Нека спомен за наеми и транспорта, които пак са в пъти по-скъпи. 12-3 пъти по-висока заплата.