Бизнесът да смята: Наши безработни или внос на работна ръка?

От КНСБ настояват да се инвестира в българите, останали без работа
91
Бизнесът да смята: Наши безработни или внос на работна ръка?
Снимка: Булфото

Да се инвестира в безработни у нас, вместо да внасяме работници от чужбина. Този въпрос поставиха индиректно от КНСБ пред бизнеса по време на семинар за журналисти. От синдиката се обявиха и за равни условия на труд и възнаграждение за едно и също работно място на наши работници и такива от чужбина.

Силен интерес за сезонна заетост от граждани на трети страни към родния пазар на труда се наблюдава през последните шест месеца. По данни на Агенцията по заетостта за сезонна заетост до 90 дни (хотелиерство и ресторантьорство и земеделие) са регистрирани 2797 души за май, юни и първите 10 дни на юли. Позициите са нискоквалифицирани - камериерка, пиколо, общ работник или мияч на съдове, обясни Атанаска Георгиева от синдиката.

Още по темата
Най-много са желаещите да работят у нас украинци, молдовци, следвани от граждани на Македония и Албания. Освен заплата, българският работодател трябва да им осигури и квартира.

"Не искаме да гледаме в канчето на работодателя, нито да се бъркаме в сметките му, но ако инвестират в наши безработни, биха получили работна сила за по-дълъг период от 90 дни", коментира Георгиева.

По данни на Агенцията по заетостта към 31 май безработните у нас са 233 829 души или безработицата е 7.1%. Впечатление правят силно поляризираните групи – продължително безработните, които са към 92 500 и тези без квалификация и специалност - близо 130 хил.

По възраст безработните над 50 години са около 94 хил., а младежите до 29 години без работа са 32 хил. "Това потвърждава, че има наличие на свободен човешки ресурс, който нашата държава и работодателите не могат да впрегнат в дейност и да използват", казаха от синдиката.

Извън сезонната заетост, към останалите режими за достъп до пазара ни интересът отвън е малък. От началото на годината до средата на юни у нас са издадени общо 285 разрешения за чужденци, граждани на общо 36 държави. Те работят в областта на информационните технологии, административните услуги, в образованието, финансите и др. Най-много са издадените разрешения за работа на граждани на Сърбия, Украйна и Русия.

От КНСБ настояха за равнопоставеност за работниците у нас и тези от трети страни, включително в заплатите.

"Не може за камериерка да се искат 3 години опит, завършена професионална степен, а ако позицията се заема от украински гражданин, да не искаме никакъв документ", посочи Георгиева.

От синдиката се обявиха и за засилен засилен контрол при вноса на работници.

КНСБ разчита държавата да поддържа регистър с получилите разрешение за работа с информация за работодателя, длъжността, продължителността на разрешителното и др., както и регистър за посредниците при наемането на работа, които могат да бъдат физически и юридически лица, упълномощени от държавата.

От синдиката смятат, че тази информация трябва да е публична и да има засилен контрол за сключени трудови договори, за реалния размер на възнагражденията, и съответно осигуровките, а двустранните спогодби със съответните страни да бъдат съгласувани с партньорите в Тристранния съвет.

Според решение на МС от 28 юни са одобрени проекти на спогодби за трудова миграция с Армения, Молдова и Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
3
 
! Отговори
дон преди 6 години
До :)Това точно е малшанс.Това е бил моментът да си намериш работа,сега стой без работа и пиши тъпотии
70
2
 
21
 
! Отговори
Народен Съд! преди 6 години
А работещите бедняци с 600 лева заплата колко са?Че след време "бизнесът" да не избира между кypшум и въжe...
69
1
 
23
 
! Отговори
kiro преди 6 години
Така наречените "бизнесмени" ги интересува единствено кой да им работи за МРЗ за да могат да си покриват разходите по мото, авто, яхто, авио и к.рво парка.
68
2
 
14
 
! Отговори
Handel преди 6 години
"Не искаме да гледаме в канчето на работодателя, нито да се бъркаме в сметките му, но ако инвестират в наши безработни, биха получили работна сила за по-дълъг период от 90 дни", коментира Георгиева." По-голяма идиотщина от това НЕМА! За къв им е да инвестират за да получат работници за повече от 90 дни, когато на тях има трябват ниско квалифицирани работници именно за 90 дни?
67
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко това са огромни глупости. Не може да има уж средна заплата за страната уж 800 лева и да има такава невероятна бройка суперлуксозни автомобили собственоср на огромен брой хора които е абсолютно неясно с какво се занимават и в същото време 300-490 хиляди да опъват каиша и да мъкнат разорената държава на гърба си. Това го няма никъде
66
3
 
25
 
! Отговори
трътлю преди 6 години
Да бе те робовладелците джитка с джипарите и харчовете им месечното за гориво е колкото заплатите за 3-4 роба. Я яко в гъ-ъ фос-тата и да си нюхат аромата.
65
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Пламен ЦоневОстават без трудови навици и ги режат от бюрата по труда. Няма как всички да са гении и хамали.
64
0
 
35
 
! Отговори
Нормален преди 6 години
от няколко месеца работя от вкъщи като маркетинг специалист за английска компанияплащат ми по 15 лири на час, но времето ми на работа не е строго нормираномесечно изкарвам между 3 и 4 хил. лв.трябва да си пълен мазохист да им работиш на тия *** за 500 лв.
63
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КаквоДаИнвестираме?!Инвеститорите се интересуват от бърза печалба без да плащат качествено образование.
62
1
 
18
 
! Отговори
Коментаторите бъркат преди 6 години
две различни неща.Едно е хората да не искат да работят при работодатели-деребеи, които нарочно дават силно занижени заплати и дори се опитват да постигнат помежду си споразумения в тази насока.За съвсем друго се говори друга част от коментарите по-долу - нежеланието на необразовани здрави млади хора да работят и намерението им цял живот да карат на социални помощи и детски надбавки за по 5-10 и повече деца.И по двата проблема трябва да се вземат спешни мерки. Законотворците да не дремят!
61
3
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Така нар. "бизнес" да вземе да спазва законите и да дава адекватно достойно заплащане, неплащането на извънреден труд трябва да се криминализира
60
15
 
18
 
! Отговори
Пламен Цонев преди 6 години
В Димитровград НЯМА БЕЗРАБОТНИ. Сигурно е така в почти цялата страна. Имаме над 50 вакантни места за персонал без квалификация. Имаме център за обучение на работници, осигуряваме транспорт от близките села и градове. Заплатите за пълен работен месец са между 750 и 1050 лева чисто / брутната заплата достига до 1300 лева. За последните 8 месеца сме назначили над 200 души, но и сме освободили над 160 души, които нямат никакви трудови навици. В БЪЛГАРИЯ НЯМА БЕЗРАБОТИЦА!!!
59
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Внасяй работливи китайци и виетнамци, но паралелно с това СПИРАЙ ПОМОЩИТЕ на нашенските лентяи! За такива жени - 3 месеца платено майчинство и надбавки само за по едно детеКойто не работи и няма други законни източници на доходи - на принудителен труд, за да не краде!Ще видите, че тогава една голяма част от вечно безработните нашенци ще се изселят по свое желание, за да си търсят друга държава-виме за мързеливци. Останалите може би все пак ще започнат работа, като видят дебелия край на тоягата
58
18
 
14
 
! Отговори
КаквоДаИнвестираме?! преди 6 години
Безработни у нас са онези, които НЕ ЖЕЛАЯТ да работят!Какво още не сме инвестирали в тях? Бонуси и помощи, докато растяха, та покрай тях се хрантутеха целите им фамилии;всякакви квалификационни курсове, дори им се даваха пари, за да посещават курсовете.И накрая, какво? Вземе парите, дреме на курса и после пак не ще да работи, защото му се вижда, че работата е много, а парите - малко.СПИРАНЕ НА ПОМОЩИТЕ и ако и тогава не започнат работа, значи няма надежда някога да започнат да работят!
57
0
 
13
 
! Отговори
Siromah преди 6 години
Ot 6 leta rabotq v turizma i turgoviqta 5-tima ot 6 rabotodatelq me karaha vmesto 8 chasa na den 12 da rabotq bez pochivka za 25 leva i vinagi za mesetc Septemvri zaplatata e na polovina "odrqzana' i se plashtashe s 5 do 6 sedmitzi zakusnenie ... samo za spravka za 12 chasa trud na den prez rutzete mi minavaha po 800 leva pechalba za shefa ot koito samo 40% do 50% shefa otchitashe kasovo ;) zaplahite za mulchanie pri proverka na rabotna ili trudova komisiq nqma da kazvam kakvi bqha..)
56
2
 
33
 
! Отговори
не знам преди 6 години
къде ще им излезе сметката на мутрите - като дадат квартира на тарамбуките, осигуровки и 460лв заплата...и догодина като се разочароват сега молдовските балъци, пак ще ревем няма кадри...
55
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сега - камериерки, после - инженери - полекинка така пробват, ако мине експеримента...
54
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от тия синдикати продажни нищо не очаквам! и те са в играта!
53
4
 
6
 
! Отговори
турска поговорка преди 6 години
Гарга боклондам дениз мордар олмаз! На гаргата л.йното морето не може да оцапа!Но герберското може.....
52
2
 
6
 
! Отговори
децентралицация преди 6 години
От БКП в малки партийки по фабрики и заводи за електорат.....Под егидата на Бойко!