КНСБ: Семейно подпомагане, но срещу отговорно родителство

Похарчените от бюджета пари за ромска интеграция - без резултат
Обновена: 12 юли 2017 10:34 | 12 юли 2017 08:50, Веселина Йорданова
30
КНСБ: Семейно подпомагане, но срещу отговорно родителство
Снимка: Dnes.bg

Семейно подпомагане срещу отговорно родителство – за това настояват от КНСБ. От синдиката пресметнаха, че близо половин милиард на година са средствата за ромска интеграция от бюджета, чрез НПО-та и еврофондове, но резултат от тях няма.

Ася Гонева и Янка Такева от синдиката обясниха, че не е ясно например дали еднократната помощ за първокласници преди първия учебен ден отива по предназначение. "Холандците слагат камери пред къщите на тези, които получават помощи. В Дания, Холандия и Финландия за получаването на социални помощи се изисква брак, не както у нас – ромите живеят заедно, а майката се води самотна", казаха още синдикалистките.

Според синдиката е необходим засилен контрол дали социалните помощи за деца се харчат по предназначение и той може да бъде осъществяван от социален работник във всяко училище и детска градина.

От КНСБ представиха предложенията си за промени в системата на НОИ за догодина на семинар за журналисти.

Още по темата

Синдикатът ще настоява за 10% увеличение на минималните осигурителни прагове. По думите на Ася Гонева те са инструмент за борба със сивата икономика. Ако бизнесът бойкотира ръста и правителството не поеме ангажимент да го придвижи напред, синдикатът е готов и на протести, е решил Координационният съвет на КНСБ.

За догодина синдикатът предлага още увеличение на вноската за безработица с 1 процентен пункт, тоест двойно. Гонева посочи, че няма друга държава, в която тя да е толкова ниска. Затова ще настояват минималното обезщетение от 7.20 лв. да се увеличи двойно и така месечно да се получават 300 лв. - 60% от минималната заплата. За целта ще са необходими 56 млн. лв., пресметнаха от КНСБ.

Според синдиката максималната пенсия трябва да се увеличи от 910 лв. на 1000 лв. За тази мярка са необходими допълнително 45 млн. лева. и тя ще засегне 45 хил. души, някои от които ще получат по този начин реалния размер на пенсията си.

За да стане това, се предлага максималният осигурителен доход да стане 3 хил. лв. В момента 90 хил. души се осигуряват на „тавана“ от 2600 лв. Приходите от тази мярка се изчисляват на 78 млн. лв.

КНСБ предлага още приносът на всяка година осигурителен стаж в размера на пенсията на всеки пенсионер да се увеличи от 1.126 на 1.2% – за всички пенсии. За целта са необходими 800 млн. лв.

От КНСБ обявиха, че ще искат среща скоро с главния прокурор Сотир Цацаров, на която ще му предоставят данни за предприятия, които умишлено укриват осигуровки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: НОИКНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
17
 
! Отговори
Наложителна мярка преди 6 години
Да се забрани социалните домове да взимат деца с поне един жив и здрав родител. Ако не могат да изхранят децата си, държавата да ги настанява на принудителна работа и никакво кръшкане докато не изплати до стотинка това,което е похарчено за отглеждане на детето му!Ако пък приложи другия ромски номер - идва със свидетел, за да докаже, че е негово детето, изоставено някъде преди години, тогава пак настаняване на принудителен труд, за да изплати каквото държавата е похарчила за отглеждане на детето
7
1
 
26
 
! Отговори
Празни приказки преди 6 години
Много неправилен е подходът да се дават пари, да се отчита, че резултат няма и после да се мъдрува как да бъде накаран подпомаганият да бъде по-отговорен.Щом е усетил, че има начин да получава пари без да работи, михлюзинът ще направи всичко възможно, за да вземе тези парички.Какво ще постигнем, като накараме ромите да сключват бракове? Те пак ще си живеят постарому.Спри му помощите - само така ще го накараш да работи и да мисли колко деца може да изхрани!
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То май магаре по-лесно се обучава и слуша, отколкото да учиш "хора" на отговорно поведение.
5
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Синдикатите ни са същите като политиците-големи,но само на приказки! Популизъм и нищоправене! Къде бяха 30 години,че чак сега отчитат проблемите, които стопиха народа ни и доведоха до демографски колапс ? "Ромската интеграция" е утопия- интегрираш малцинство,което от столетия е тук и не се е интегрирало,а това еднозначно показва,че нито има желание,нито полага усилия в тази насока!Не знам колко се налива за тази интеграция,но със сигурност "щастието" да живеем с този етнос ни струва милиарди
4
1
 
20
 
! Отговори
Грабеж на народа преди 6 години
Наливайте пари на братята, иначе как ще има мнозинство в парламента, *** електорат трябва да се поддържа.
3
1
 
25
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Между 4 и 5 милиарда лева на година отиват да храним по един или друг начин кастата на неприкосновените...
2
2
 
21
 
! Отговори
Циник до 1 преди 6 години
Ъхъ...малка е....да я направим поне 4 милиарда!Добре ли е?
1
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Половин милион е сравнително малка сума, която се дава за "ромската интеграция".