На дъното на ЕС: Само 30% от българите са ходили на театър, кино, концерт...

Евростат: България и Румъния са последни в Съюза по този показател
12 юли 2017 15:27, Елка Василева
98
На дъното на ЕС: Само 30% от българите са ходили на театър, кино, концерт...
Снимка: архив, Булфото

Едва около 30 процента от българите или един на всеки трима наши сънародници е посетил театър или друго културно събитие през миналата година, показват данни на Евростат за европейците, които са посетили поне едно театрално или друго културно събитие през 2016 г.

По този показател страната ни е на последна позиция в ЕС заедно с Румъния, като средният коефициент за европейците, посетили поне едно културно събитие за миналата година, е 67 процента.

В страната през миналата година са функционирали 75 театъра и 58 музикални колектива, показват данни на националната статистика. Местата в театрите са около 29 хиляди, а в концертните зали - около 6000.

В театрите през миналата година са били осъществени около 15 000 представления, които са били посетени от близо 2,2 млн. българи, показват данните на НСИ.

Посещенията в концертните зали са били почти три пъти по-малко или около 750 хиляди, като най-посещавани са били общинските музикални колективи - близо половин милион души, а най-слабо посетени са били държавните колективи - около 145 хиляди души.

По-активни при посещения на културни събития са били българите в градовете - съотношението е 3 към 1 за сънародниците ни в градска среда, в сравнение с хората, които са живели в селата, при посещенията на театър или друго събитие.

Икономическата активност също оказва влияние при посещенията на културни събития - заетите българи са били три пъти повече съпричастни към подобен вид прояви отколкото безработните. Българите с висше или средно образование също са три пъти повече от сънародниците ни с основно или начално образование при посещенията на културни събития.

Две трети от европейците редовно са посещавали културни събития

Около две трети от европейците или приблизително 67 процента редовно са посещавали театрални или други културни събития, отчита Евростат.

Като цяло в ЕС по-голям процент от населението на възраст над 16 години са дали предпочитанията си за културни, отколкото за спортни събития. Над 45 на сто от европейците са ходили най-малко веднъж през тази година на кино, близо 42 процента са посещавали културни обекти или са гледали на живо друго културно събитие, а по-малко от една трета от европейците са ходили на спортна проява - 29 процента.

Най-активни в посещаването на културни събития в ЕС са шведите - близо 90 на сто. Следват: Холандия, Дания и Финландия - с по около 85 процента посещаемост на културни събития, Люксембург - 80 процента, Франция - 78 процента и др.

В дъното на ЕС по този показател са Румъния и България - средно с по 30 процента посещаемост на театрални или други културни прояви през годината.

Пак в дъното на тази класация, но със значително по-висок процент посещаемост на културни събития, са страни като Италия, Гърция и Малта - по около 50 на сто.
 

/БТА/


98
Още по темата: културно събитие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 3 години
пък и сега има едни артистиии
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българинът отвикна да ходи на театър,кино и концерт по време на соца- тогава всичко в тези културни институции беше руско,затова излезе народната мъдрост "Хубав ли е филма или е руски?". На концертите през Петдесетте 80% от песните бяха руски,в кината до 70-те години даваха 60-70% руски филми,в театъра 60-70% руски пиеси... Така бе по времето на съветския колониализъм и хората с право се отвратиха а поколенията,които са мнозинство в днешна България са възпитани именно тогава.
71
0
 
1
 
! Отговори
Исти преди 3 години
Това не е критерий за добро справяне с живота и не забравяйте,че над 150 млрд.лв. изгуби народа само по време на Жанвиденовата криза,да не говорим за другите грабежи на комунистите,нито един от които не е наказан! Затова народът ни едва оцелява,а вие искате той да мисли за купон по време на мор??!! Е няма как да стане- преживейте вие всичко това пък ще видим тогава дали ще направите и 20% посещаемост на театър,кино и концерт!
70
1
 
3
 
! Отговори
Съвет преди 3 години
Ходете на американски екшъни с много стрелба. Събирайте гилзите и ги предавайте на вторични суровини. Така билетите ще ви излезнат без пари.
69
2
 
5
 
! Отговори
Адам Смит преди 3 години
Дай му на панелното изчадие шопска и парцуца и е доволен.
68
1
 
1
 
! Отговори
PD преди 3 години
А от кого, и за какво е създадено изкуството, и към кого е насочено? Древните, които са го създавали, днес нямат тези социални функции, целите с които е създавано, днес са под промишленото производство на медии, а групата към която е било насочено, днес няма такава тежест, в социума.
Остава една имитация, която се превръща в бездарие, пошлост, примитивизъм.
А за новия таргет, масов консуматор, телевизия и кино са напълно достатъчни, за постигане на целите на владеещия ги елит.
67
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То се видя , че артистите не са българи .. А с американско съзнание - да ходят в Холивуд да им плащат.. Пари от мен няма да видят ..
66
2
 
2
 
! Отговори
Рая преди 3 години
На раята не им трябват театри и кино. За тях само на нивата за 400лв колкото да неумрат от глад. И разбира се навели главица пред 240-те в НС.
Това е болезнената истина, съсипват държавата целно защото бедния и *** народ не може да си търси правата.
65
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички Артисти са на хранилка на Сорос и Америка за България.. Аз такива предатели няма да финансирам.. даже и телевизия не пускам да не им гледам мутрите..
64
4
 
8
 
! Отговори
Aнонимен преди 3 години
Бай *** ходи на концерт само ако е чалга, на кино ако филма е със стрелби..............а на театър е прекалено умен за да ходи, къде го търсите вие.
63
1
 
17
 
! Отговори
Глупости! преди 3 години
100% от българите посещават театър ВСЕКИ ДЕН по 16 часа!!! Българите са родени в театъра! Цялата ни държава е театър. Сълза и смях....
62
4
 
3
 
! Отговори
Умник преди 3 години
Ами нормално, вижте ни театрите (на снимката горе), ми те са ужасно стари :(
61
0
 
6
 
! Отговори
Пепо преди 3 години
Какво да гледам ? Цирка ни е супер блудкав, филмите за последните 30 години, заслужаващи интересът се броят на пръстите на едната ръка. Колкото до театъра, той е една идея над киното( не казвам,че нямаме талантливи актьори). Колкото до операта, всеки по-добър, гледа да се реализира извън БГ.
60
0
 
2
 
! Отговори
_ преди 3 години
Тъпи американски екъшни се дават по кината, защото тъпи американски екшъни се гледат от публиката, която дава пари за билети. Достатъчно е да се погледне бокс-офиса, за да се разбере, че вината не е (основно) в тези, които правят програмата... На първо място по приходи са детските анимации, по разбираеми прични. Следвани плътно от тъпите екшъни. Не-тъпите филми са на дъното.
Та така.
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледайте си турски сеир али и Лойко целува Ердоган.
58
1
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 години
До аз 66 Аз съм на 67 г. и като теб харесвам и слушам западно музика от 60-те и 70-те г.Харесвам и някои метъл състави , но без тези дето реват кото настъпени от автомобилна гума.А на концерт на тримата които си изброил, може до ме заведат само с белезници.А и никога не гласувам за БСП.
57
2
 
8
 
! Отговори
Георгиев преди 3 години
До Анонимен67

Камен Донев е халтурчик и няма нищо общо с културата и изкуството.
56
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ви имам и критериите за култура..за вас само кино и театър ли е културата.
В 21 век младите хора ходят по партита и фестивали със световно известни артисти и диджей, знаете ли колко много българи посещават Екзит.феста в Сърбия и колко много фестивали има тази година в БГ ?
10-20 лв за.кво, щото Сульо и Пульо почнаха да *** и повръщат на сцената , мацат с баданарката в *** и се мислят.за много арт.
Не , мерси !
55
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Естет

Ще ти спомена само Камен Донев и Куркински (моноспектаклите му са велики!). А концерти има и на чужди изпълнители, не е нужно да ходиш на Графа, щом не ти харесва (и аз не ходя на Графа, но има и друго). Оправданието "скъпи билети" е доста тъпо. Масово БГ матряла е склонен да даде за бутилка уиски 40-50 лв, но не и за билет за концерт. Приоритети, както беше казал един наш държавник. Щом ти е по-важно да се напиеш, отколкото да слушаш концерт, потърси вината в себе си.
54
0
 
8
 
! Отговори
аз преди 3 години
До 63:

Хайде кажи ми на какъв концерт да отида като харесвам Genesis, Dire Straits и Chris Rea. На Криско, на Веселин Маринов, или на Азис?