Всяка втора хапка пилешко – вносно. Родното не достига

Ядем го все по-често в заведения, импортът – от Полша
12 юли 2017 07:00,
31
Всяка втора хапка пилешко – вносно. Родното не достига
Снимка: Reuters, архив

Около половината от птичето месото, което ядем е вносно. Според Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите, немалка част от импортните мръвки след първична преработка у нас отиват за реекспорт, като в България остават по-некачествените, които се използват основно за колбаси.

Причината е, че родното производство не може да задоволи нуждите на преработвателите от вътрешности, използвани за направата на пастети, пише "Монитор".

"Импортът на птиче месо идва основно от Полша и малка част от Румъния", обясни браншовикът.

След 2012 г. е имало спад в производството на пилешко месо и яйца в България, заради въведените от ЕС изисквания за хуманно отношение към птиците и подобряване на условията им на отглеждане. Причината е, че българските птицевъди не са успели бързо да реконструират птицефермите и да осигурят по-големи площи. В момента обаче цялото ни птицевъдство спазва принципите на хуманното отношение към и е "щастливо", твърди Белоречков.

Данни от статистиката на земеделското министерство показват, че през миналата година консумацията на пилешко месо у нас е била около 170,5 хил. На лице от домакинството потреблението е 10,8 кг, което е с 3,6% под количеството, отчетено през 2015 г. В същото време общата консумация е с 2 хил. т по-висока, като ръстът е за сметка на по-големите количества птиче месо изядени в заведенията за обществено хранене.

Поради голямото предлагане на птиче месо, през 2016 г. потреблението на този вид месо в ЕС нараства с 4% спрямо 2015 г., до 23,7 кг на глава от населението, отчасти замествайки консумацията на свинско. През 2017 г. се очаква ръстът на консумацията на птиче месо в Общността да се забави до по-малко от 1%.

Цените на дребно на замразените пилета към края на полугодието са били около 4,80 лв./кг или с 2,6% по-ниски на годишна база. Подобно на предходни години, през цялата 2016 г. и от началото на 2017 г. цените на производител на замразени бройлери в България се движат съществено под средното ниво за ЕС. По данни на ЕК бройлерите в българските птицекланици за 2016 г. се продават средно по 144,52 евро/100 кг без ДДС (282,66 лв.) - с 19% по-ниска спрямо средната цена за ЕС. През отделните месеци тази разлика варира от 15% до 21% и е най-висока през май.

През миналата година у нас са произведени почти 1,1 млрд. яйца за консумация и други над 223 млн. - за люпене. По данни на БАБХ, към 1 април са 174 или с 14 повече в сравнение със същия период на 2016 г. Същевременно, общият капацитет за отглеждане на птици в тях нараства с 6,7%. Средните цени на дребно на яйцата се запазват на ниво от 26 ст./бр., а на едро - по 19 ст., сочи още статистиката на МЗХГ. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Любимият ЕС, все повече ми харесва.
4
2
 
3
 
! Отговори
do 4 преди 6 години
Един заврян зет разби селското стопанство, а и не само него. Надявам сега покрай КТБ да го заврът в панделата, където му е мястото!
3
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От мощен износител на пилешко през комунизма, днес след 28 години пишман - демокрация, стигнахме до там да внасяме!А, и освен че е вносно, ама и не знаете какво има в него! Сега като влезе в сила СЕТА и ще започнете да си хапвате канадско пилешко с ГМО, и даже няма да разберете, защото СЕТА забранява да се оповестява че има ГМО в продуктите им!
2
20
 
5
 
! Отговори
Батко преди 6 години
Работа има, но народа още сучи от мама. Колкото до хормоните, това е поредната пропаганда. Птиците които се отглеждат се наричат бройлери, много скъпо ще им дойде на производителите да ги тъпчат и с хормони. Но вие сте специялисти и знаете най добре.
1
2
 
29
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
А всяка хапка пилешко е тъпкана с антибиотици и хормони!