Лъвский, европеец в Българско – един филм за Апостола

Цървулите на Дякона са тежки, каза актьорът Симеон Владов
13 юли 2017 13:46,
12

Само след дни, на 18 юли, ще отбележим 180-тата годишнина от рождението на Апостола. Тази вечер е премиерата на документално-игралния филм "Лъвский – европеец в Българско". Началният час е 18:30 ч., мястото - аулата на СУ "Св. Климент Охридски", а входът е свободен.

В ролята на Васил Левски ще се превъплъти актьорът Симеон Владов.

Време е да разпознаваме праведниците си приживе, а не да ги мразим и да им завиждаме докато са сред нас. Зрителите ще видят един страдащ Левски, посочи режисьорът на филма Искрен Красимиров пред Bulgaria ON AIR.

"За заглавието на филма избрахме "европеец", тъй като възрожденското разбиране на думата е за свободен човек. А "Лъвский" избрахме, защото самият Апостол така се е подписвал. Левски и Ботев са българските Иисус Христос - те трябваше да бъдат предадени и убити, за да ги разбере народът", допълни той.

Според Симеон Владов на Левски не бива да се гледа като паметник, а като на идея.

"Цървулите на Левски са доста тежки, образно казано. Той е един от най-великите българи, но изоставен от съмишленици в края на живота си. Имал е незарастваща коремна рана, почти откъснато ухо и удар по главата при ареста му, но за тези неща не се говори", сподели актьорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не разбирам само за какви лъвове бълнуват българите като лъв освен в зоопарка и на картинка не са виждали.А пък за заешките им сърца няма да отварям дума.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АКО ЛЕВСКИ БЕШЕ ОСТАНАЛ ЖИВ СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО, НЯМАШЕ ДА БЪДЕ ДОПУСНАТ ДО ВЛАСТТА.ЩЯХА ДА ГО НАТИКАТ В КАРЛОВО И ЩЯХА ДА МУ ДАДАТ ЕДНО МИЗЕРНА ПОБОРНИЧЕСКА ПЕНСИЙКА, КАКТО СТАНА С МНОГО ВИДНИ РЕВОЛЮЦИОНЕРИ.
2
1
 
2
 
! Отговори
vfv преди 6 години
А режисьора прилича на Ботев. Направо двойник:))
1
0
 
13
 
! Отговори
PD преди 6 години
" За заглавието на филма избрахме "европеец", тъй като възрожденскто разбиране на думата е за свободен човек"Подмазвачи!Свобода или смърт пишеше на знамето, а не европеец или смърт. А идеала за чиста и свята демократска република, няма аналог в Европа, чиито националистически претенции и господарски амбиции, бързо прерастнаха в масово избивяне на себеподобни. А този идеал останал в сърцата на Българите, и днес всячески се опитват да изкоренят, защото е заплаха за гоподарския им ред.