Все по-малко медсестри отиват да работят в чужбина

Едва 181 от нужните удостоверения били издадени през 2016 г.
Обновена: 13 юли 2017 10:29 | 13 юли 2017 10:20, Камелия Цветанова
19
 Все по-малко медсестри отиват да работят в чужбина
Снимка: архив, Reuters

Въпреки че съсловната организация на медицинските сестри непрекъснато алармира, че България остава без тях и повече работещи вече са в предпенсионна възраст, здравният министър Николай Петров отчете, че в последните 10 години все по-малко от тях заминават на работа зад граница.

Освен това той обяснява в писмен отговор на въпрос на депутата от ОП Миглена Александрова, че издадените разрешения за работа на медсестри в чужбина не означават непременно, че те заминават, ами по-скоро имали намерение да емигрират.

През миналата година били издадени едва 181 удостоверения за придобита степен на квалификация в страната, което дава право на работа по специалността в чужбина.

За сравнение в периода 2011 – 2015 г. били издавани между 280 и 356, а в годините от 2007 и 2010 г. – между 426 и 687.

Петров признава, че сестрите заминават в чужбина заради по-добрите заплати, по-добрите условия на труд, по-високия стандарт на живот, възможността за професионална реализация, лошото отношение у нас към медиците, продължаващата твърде дълго реформа в здравеопазването.

Според него обаче задължение на работодателите, т.е. на шефовете на болниците е да предлагат добро заплащане, добри условия на труд и възможност за развитие.

В последните 10 години вече започнало да се обръща внимание на всички тези неща.

В момента медсестрите имали възможност за развитие в 15 специалности.

Освен това здравното министерство всяка година иска от просветното министерство да отпусне възможно най-много стипендии за бъдещите медсестри.

През следващата учебна година броят на студентите в тази специалност е увеличен със 116.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все по-малко завършват мед образование ,защото Все По- малко е населението !Няма как да заминават Все -повече !Търсите под вола -теле !
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова работят сестри над 70 г.
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде в чужбина заминават? Във велика русия, Китай или Либия? Да не би да ходят при лошите гнили третополови капиталисти на запад, защото ако е така са предатели за родните русофили- путинисти. Явно са мазохисти тези мед. сестри. Според пропагандата там ги бият не им плащат и ги унижават всеки ден и час, а те не спират да ходят на запад. Върви ги разбери що за хора са.
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бренсита ще ги спре!спокойно!
9
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами все по-малко отиват чужбина, защото тук просто не останаха.
8
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И по-зле ще става. Всеки се изнесе на където му видя очите. Няма да коментирам защо. Нека онези горе да помислят. Връщане назад няма.
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е, защото повечето вече заминаха за чужбина. Тук остана плява и пенсионер.
6
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В чужбина сестрите ще разберат какво е вторичен колониализъм. Когато представители от бивши колонии или г'ъза на географията вече са дошли преди тях и са превзелитяхната система. Затова много от болниците в държавния сектор на запад са известни под името "ум'ри заобиколен с колониални и простовати усмивки".
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Те по голяма гл///ст отдавна не бях чел. То добре че по времето на костов еимало по голяма раждаемост.Гл////сти на таркалета. Провери статистиката.
4
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То да са само мед.сестрите - с мед да ги нахраниш!Де що е кадърно, и можещо се махна...и няма да се върне! 28 години лъжи...търпение...и нагло крадене пред очите на всички!Ние (*** Гергов) станахме мирионери на ваш гръб...вие търпете!Да...ама не!Хората искат да живеят ДНЕС!Не след 50 години!
3
0
 
22
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Намаляват, защото не останаха. Който е могъл е заминал. Сега само от попълнението на новите медицински сестри заминават, а то не е голямо....
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
много е успокояващо изявлението на министъра
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами логично е по-малко да заминават. Просто защото раждаемостта е паднала, хората са намаляли и по-малко кадри се обучават. Наскоро мина периода, когато бебетата от т.нар. Виденовата зима трябваше да кандидатстват в университети. Ами тогава просто нямаше кандидат-студенти.