За 17 г.: Над 900 хил. българи стегнали куфарите завинаги

КНСБ с румънския пример: Средна заплата от 703 евро, у нас - 514
88
За 17 г.: Над 900 хил. българи стегнали куфарите завинаги
Снимка: архив, БулФото

През последните 17 години 906 000 българи в трудоспособна възраст са напуснали страната трайно. Положението става катастрофално, заяви в Русе президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Още по темата
По думите му катастрофата може да бъде овладяна само със спешни мерки за увеличение на доходите.

Димитров напомни, че КНСБ иска въвеждането на специализирана отделна минимална заплата за висшисти, които работят по специалността си, като тя да бъде в размер на 700 лева.

"Трябва да е ясно, че образованието струва пари и то трябва да се цени", заяви президентът на КНСБ, цитиран от БТА.

Той даде пример и с Румъния. През първото тримесечие на тази година средната заплата там е била 703 евро, а у нас - 514 евро. По думите му в производството на текстил и изделия от текстил в България средното възнаграждение е 380 евро, а в Румъния е 557 евро.

В сферата на образованието средната заплата е 471 евро у нас, а 714 евро е от другата страна на река Дунав.

Подобна е ситуацията и в здравеопазването - в България средното възнаграждение е 522 евро, а 822 евро е в Румъния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАПРОТИВ,ТОЧНО ПО-ОБРАЗОВАНИТЕ ЩЕ СПРАТ ДА ЕМИГРИРАТ,ТАКИВА ЩЕ ПОЧНАТ ДА СЕ ВРЪЩАТ И ПО-ПРЕДПРИЕМЧИВИ ХОРА,останалото ще продължава да "бега"просто защото там номинално получава повече а тук винаги ще е на 20-30,-% над минималната каквато и да е тя НА БЪЛГАРИЯ И ТРЯБВАТ ХОРА СПЕЦИАЛИСТИ ИЛИ ПРЕДПРИЕМЧИВИ,ОТ ОБЩАЦИ НЯМАМЕ НУЖДА,социалните служби в Германия ги очакват!
54
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе сетиха се,накрая ще останат само * и депутатите и да ги видим как ще се оправят двата вида вредители като няма от кого да сучат
53
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ан такаааа,нали бяха 2 милиона,па три милиона а от тия 900 хиляди...да не задълбавам че не е политкоректно и не пасва на европейските ценности,завинаги АМА ДОСТА СЕ ВРЪЩАТ ВЕЧЕ И ДРУГИ СЕ ЗАМИСЛЯТ защото те и там имат тоя стандарт който са имали тука защото едно евроу нас не е едно евро на запад и колкото и да е невероятно за разни разбирачи конкретно между Лондон и София разликата в стандарта е само около 30%-тина процента...
52
2
 
6
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
Никаква аванта за българина,460лв. мин.им стига на българина.
51
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моето семейство е от хилядите навън и не съжалявам.Родината е там ,където се чувстваш добре и живееш нормално стига с този патриотизъм-тази дума отдавна не оправдава значението си.700 лева за висшисти-смях,работя чистачка с договор и осигуровки-1300евро и в България жените също раждат деца с цветовете на дъгата и в това няма нищо лошо-живота ни е въпрос на избор това се казва-свобода
50
1
 
22
 
! Отговори
Явор преди 6 години
Това не са си синдикати! Това е статистически институт. Само констатират а какво направиха ?!?
49
5
 
41
 
! Отговори
11 преди 6 години
Не бойте се сега ще махнат и клас прослужено време.Махат го работодателите с помоща на на един патриот(поне за такъв се пише де) дето да иска да имаме по 3 деца.Аз имам едно и като отрасне смятам да го пратя в чужбина.Същите тия работодатели дето им били много почивните дни и 360 лв.заплата на месец им била непоносима.Нищо де след 3 годин 25% от работниците ще са сихани исак да кажа сикхи.Па тогава ще ви гледам сеира.
48
8
 
33
 
! Отговори
дебелян пеевски преди 6 години
Тва е вярно но го сложет по 2!!! Половината градове са с пусти апартаменти от години и десетилетия никой няма да се върне в тая социалистическа конюшна на КГБ!!!
47
3
 
23
 
! Отговори
Гоце Агента преди 6 години
Абе защо направо не закръглят заплатата на висшистите на 1000 лв, учили са трябва да им се плаща, нъл тъй другаре?
46
23
 
11
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 28 Ей, пак Боко ти е виновен.Три пъти го избираме за премиер, дали е случайно ?Боко израстна като политик от европейска величина, па ти си плюй па него. Малко сте , жалки сте.
45
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То в БГ неудачниците викат на успелите - ***, мутри , политици и какво ли не. Мен не ми пречи ...просто аз съм умен и образован . Чета развивам се и градя. И не ме е срам да правя пари и да ги показвам. Това че тук има слаби предприемачи мен не ме вълнува . Това си е ваш проблем , а не мой.
44
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** на Боко спрете оставете на хората да си кажат мнението навсякъде дте какъв е този бюджет ,всички медии ли следите кошмар
43
3
 
18
 
! Отговори
До Анонимен 32 преди 6 години
Хайде, хайде затова ли никъде не издават касови бележки освен в големите хипермаркети?
42
1
 
36
 
! Отговори
Баце преди 6 години
На русенци Букурещ им е на 60 км. Могат да пътуват всеки ден дотам и обратно и да бачкат за повече пари.
41
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето го трола поз.42 появи се пак
40
21
 
9
 
! Отговори
PD преди 6 години
Тази земя, моята родина, ми е оставена от свободолюбивите ми деди, Белите Ари да я предам на свободолюбивите ни наследници. Който е склонен да слугува за охолен живот, не е свободолюбив наследник. Който иска, дъщерите му да раждат, черни, жълти, арабски деца, негова воля. Но в такива искрата на Белите Ари, е слаба, а волята за свободолюбие, малка. Но не от всяко зрънце, клас излиза. А и да, не е ли от сой, стопанина на животните го дава.
39
11
 
9
 
! Отговори
Помня преди 6 години
До PD 22 И какво и е на държавата?Сега сме нормална държава. Има много бедни , средна класа и много богати. Така е по целия свят. На всекиму според способностите.А при соца ,кво? Вземи го там на работа , да не маа *** по улиците.Е така икономика не се прави.И на умните и кадърните и на некадърните и мързеливите еднакви заплати и соца фалира.Па Горбачов ни бил виновен....
38
25
 
18
 
! Отговори
Българин преди 6 години
В България не е чак толкова зле, има работа в София на добри заплати, но се изисква образование. Не е вярно че тук има само тикви баламурници или нзм как ги наричате. 80% от хората които познавам в чужбина са строители, чистачи, миячи и шофьори- факт е че заплащането в чужбина е по-високо, но пък и чужбина не е за всеки.
37
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз също имам две дейности в България от 10 години и до сега никой не ме е рекетираЛ. Работим с над 15 фирми и тях никой не ги е закачал. Не знам кой е трола. Имам 5 приятеля , които стартираха различни малки бизнеси и си работят спокойно.
36
4
 
14
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Важното е ,че Динку,Перата и БАЦЕ ТИКВУН са тука....да живей ***!