"Бузлуджа" - музей на социализма или не?

За бъдещето на "чинията" трябва обществен дебат, според анализатори
14 юли 2017 21:54, Екип на Bulgaria On Air
50
"Бузлуджа" - музей на социализма или не?
Снимка: Bulgaria On Air

"Бузлуджа" не трябва да се превръща в музей на социализма. Около това мнение се обединиха в предаването "Денят ON AIR" проф. Вера Бонева и председателят на младежката организация на ВМРО в София Михаил Петров.

Мотивите им обаче защо това не бива да се случва са различни.

Още по темата
"Бузлуджа" не е мястото за този музей, тъй като в "Бузлуджа" има и момент на афиширане на най-високата партийна роля. Много е високо, много е символно мястото", посочи проф. Бонева.

Според нея трябва широк обществен дебат, включително и експертиза, за това какво да е бъдещето на чинията. И това с оглед на историческата стойност на връх Хаджи Димитър:

"Това място, то не е само история, то е литература, то е памет. Там, освен тази символична чиния, ние имаме един паметник с каменните надписи на 128 момчета, които са се включили в четата на Хаджи Димитър".

А според Михаил Петров БСП, която поиска паметникът на върха да бъде върнат на социалистите, няма основание за такова настояване.

"БСП се опитва да парцелира историята изцяло в тяхна полза. Иска това място да бъде свързано единствено с БСП, все едно там не са се случвали други събития", коментира Петрова.

В подкрепа на думите си той посочи, че столетницата 28 години не е действала по въпроса с монумента, а сега търси тема, около която да се шуми.

Вижте повече на Bulgaria On Air!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
ПАМЕТ преди 6 години
НЕ МУ Е ТУК МЯСТОТОНО НЕКА СИ СПОМНИМ, ЧЕ НА 19 ЮЛИ СЕ НАВЪРШВАТ 140 г. ОТ СТАРОЗАГОРСКОТО КЛАНЕ.ОРДИТЕ НА СЮЛЕЙМАН (СОЛОМОН) ПАША ИЗБиват по най-зверски начин 14000 души - мъже, жени, деца и отвеждат в робство над 10000 момичета, продадени по робските пазари в Египет и Леванта.
45
0
 
0
 
! Отговори
ДА УТОЧНИМ преди 6 години
Ако си сменят името на БКП, автоматично ще си получат междузвездния кораб........................СТАВА ВЪПРОС ЗА ГЕРБ
44
0
 
4
 
! Отговори
БОРИСОВ Е КОМУНИСТ преди 6 години
ТОЙ ДА ВЗЕМЕ ЧИНИЯТАЧИНИЯТА СИ Е НА БКП.БСП НЕ МОЖЕ ДА ИСКА НИЩО, ЗАЩОТО ЕДИНСТВЕН НАСЛЕДНИК НА БКП Е ГЕРБ И БОРИСОВ
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако си сменят името на БКП, автоматично ще си получат междузвездния кораб
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВМРО Е ЕДНА ОТ НАЙ-ТЕРОРИСТИЧНИТЕ ФОРМАЦИИ.ИЗ-БИЛИ СА ХИЛЯДИ ХОРА, АТЕНТАТИ, ВЗРИВОВЕ И ПР. Да си спомним за *** ве тината на Ванче Михайлов - терористката Менча Кърничева, която не можела да заспи, ако не убие някого.А СЕГА СЕ ПРАВЯТ НА ДЕМОКРАТИ.
41
1
 
1
 
! Отговори
122 преди 6 години
Някои хора не знаят за какво иде реч около Бузлуджа, но с гладките си мозъци и те дават акъл... А някои даже и не са ходили там,но тука са "барабар Петко с мъжете" . За това няма да я дакараме до никъде. Управниците си въртят далаверите,а бокопоклонниците рисуват тъжни картини за това как България ще изчезне ако БСП дойде на власт. Може и да са прави. Боко никога не е бил от БСП... Остава си верен на БКП!
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
28 г. само спорят и не правят нищо и паметниците сами ще се срутят.
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес не е писано за пентамуйника и къщата с магнолиите.
38
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние сме загиваща нация защото не умеем да помним миналото и да си извличаме поуки в наша полза Хубав или лош но преди всичко рушящ се този арх.паметник би бил нещо екзотично за чуждите туристи и Б-я може да извлече само полза но съхранявайки го такъв какъвто е с портретите на Живков и другите със звездата на върха - ако се махнат тези неща ще остане само една конструкция от бетон и желязо .Нима французите разрушиха Версай Лувъра умеят да помнят загубата на Наполеон от Русия .Ние само рушиме
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Биесиепиету както винаги иска да си присвоява незаслужено, а дано тоя път не успее.
36
0
 
1
 
! Отговори
Дрогар преди 6 години
Врагари,вие не с.рете ли?
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Историята трябва да се помни,за да не се повтарят мрачните периоди .Всички паметници от соц.изкуството да се подредят около чинията,а в нея музейна експозиция подобно на Плевенската панорама да се пресъздадат концлагерите,килиите в милиционерските управления,документи за национализацията,както и за бандитската приватизация,мутрите и тяхното"инкасо" в полза на червената олигархия.
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другари,не бива да си искаме чинията,защото мястото е осквернено от ***,които искахме около нея,когато се събирахме на бира-скара.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия там отдавна са си заминали.Да си мислим за нашето заминаване.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Братската могила в София трябва първа да замине!
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с тази чиния бе.Дъвчете я месеци,това да ви е проблема.Чехът Черни преди време показа какво сме за Европа- тоалетна чиния.А тя не лети,а смърди.
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мемориал на Жертвите на комунизЪма , с имената на изядените от прасетата в белене,с имената на хиляди репресирани семейства,цяло поколение живя в диктатура и мракобесия-затворени като *** от развития свят ,преследвани,докладвани и унижавани.Това е Истинската история и бъдещите поколения трябва да я знаят.
29
7
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 6 години
Да си я върнат на БСП и да си я стопанисва.Стига са ни занимавали с тая чиния за отвличане на вниманието от простотиите с които ни заливат-увеличение на тока,новите заеми от 200 милиона евро,включване на прослуженото време в основната заплата и после да ви кажат,че са ви вдигнали заплатата.Ще им го позволим ли или ще ги свалим?Изборът е наш.
28
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чинията не е построена с дарения, а с принудително събиране на пари в условията на тоталитаризъм. Тоталитаризмът е обявен за престъпен режим. Всичкото имущество на тоталитарната партия се изземва в полза на държавата. БСП не може да бъде наследник на имуществото на БКП, защото се обявява за демократична соц. партия. Да пият една студена вода и да си глеат изборите, които редовно губят.
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименС дарения. По същия начин са построени повечето църкви (вкл. Ал. Невски) но това не значи не не трябва да са собственост на църквата