Авторът на "Бузлуджа": Паметникът е на народа, той да реши!

"Единственият монумент на социалистическите идеи на планетата!"
Обновена: 15 юли 2017 13:53 | 15 юли 2017 13:50,
228
Авторът на "Бузлуджа": Паметникът е на народа, той да реши!
Снимка: bTV

Бузлуджа е символ - както за всички социалисти и несоциалисти. Това коментира неговият автор архитект Георги Стоилов.

Още по темата

Той завършва Московския архитектурен институт през 1954 г. и специализира градоустройство в Париж. Кариерата му започва като архитект дизайнер в "Главпроект". Делото на живота му се извисява на 1432 метра надморска височина, разказва bTV.

"Когато беше 70-годишнината на БСП направиха конкурс за 4 паметника – на Хаджи Димитър, на основателите, на габровския партизански отряд и на върха беше казано да се постави една петолъчна звезда. Аз участвах в този. Бях преди това кмет на София, бях министър на благоустройството, после вече пак бях председател на съюза на архитектите и като такъв го направих тоя паметник", обясни Стоилов.

След това започнало строителството.

"Първо с бомби взривиха върха – с 9 метра го смалиха, защото трябваше основи да се направят на монумента. След това започна да се излива бетон. 23 члена на съюза на художниците, най-добрите художници и скулптори... направиха всички мозайки, вътрешния кръг на залата. В пилона има асансьор, който се качва до горе. Така че може човек да се качи и да гледа", разясни архитектът.

Строежът на паметника на връх "Бузлуджа" продължава 7 години.

"Това е единственият монумент на социалистическите идеи на планетата! Русия има Кремъл – звездите на Кремъл са 3-метрови. Тук звездата е 12 метра! Гигантска е тази звезда!", каза Георги Стоилов.

Според автора на паметника трябва да бъде възстановен в първоначалния му вид и да бъде стопанисван от БСП.

"Нищо няма да направи държавата! Ще гледа да го забравят. Той е паметник, направен не от държавата. Държавата един лев не е дала!", настоя Стоилов и разказа, че е предложил да се направи акция да се съберат пари.

"Събрахме 16 милиона лева. Обектът струва 14 милиона. 2 милиона дадохме за детски заведения и всичко останало. Това са пари от народа. И само народът може да реши какво да го прави", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
11
 
8
 
! Отговори
хм преди 6 години
Грозен създател-грозен паметник.
114
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези, които петдесет години събаряха храмове и паметници и убиваха интелигентните и добри хора на България, сега мрънкат че никой не се грижел за техните бетонни грозотии.
113
6
 
15
 
! Отговори
Е АКО БЕШЕ РЕЙГЪН преди 6 години
на барелефа щяха да го лъскат всяка сутрин алпинисти тоя нещастен паметник. Както и нашия народ - излъган, окраден и прокуден далеч от РОДИНАТА да търси препитание. Защото след ПРЕВРАТА 1989 пари и работа има само за сороските ***, дето за един пиар на НЕКОЙ СИ по 50-100 000 лв си даваха по министерствата. Другите да се оправят сами. КАПИТАЛИЗЪМ и ДИМокрация.
112
4
 
11
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 6 години
Най-демократичните камъни са американските. Комустическите камъни за нищо не стават. И най-истинските пари са доларите. Знам от личен опит
111
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мажоритарна е сега само че е с преференции и в 1 тур.
110
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Против мажоритарните са ОП, а БСП предложиха смесена.
109
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименГЕРБ загубиха мажоритарните за президент.
108
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До все удръжкиПод всяка статия ще се намери *** като теб. Ако има статия за камъни, ще изръсиш - При бай Тошо какви камъни имаше, сегашните са рядка кал !А истината е, че при управлението на гурото ти живота беще ЖЗ /да не се разбира "живи и здрави"/ !
107
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 138"Преди да го построят!" Сега е ясно!
106
4
 
10
 
! Отговори
БСП залязва тъжно… преди 6 години
На Бузлуджа кебапчетата били скъпи казват комунистите. Те са дошли на Бузлуджа не за идеи, а за кебапчета. Колко жалко е всичко това, повръща ми се ...
105
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то другарето много обичат да се заиграват с народа, ама като им кажеш то народа иска мажоритарни избори и те почват тогава обратната песен, ама той народа не знаел, не можел да решава такива работи.....
104
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен99% са гласували за Бузлуджа (БКП, БЗНС и ОФ), а ГЕРБ са с 9 %, СДС с 2 %.
103
7
 
9
 
! Отговори
все удръжки преди 6 години
По татово време даваха много пари за всички изкуства. Имаше игрални филми, които хората харесваха, имаше световнопризната анимация, във всеки окръжен град имаше театър, поддържаха са по няколко фолклорни ансамбъла, хората харесваха и ценяха артистите, създадоха се доста симфонични оркестъра, огромно количество хорове, във всяко училище имаше пиано и фанфарна музика, включително в големите села, поддържаха се библиотеки и книжарници, книгите се спонсорираха, Поръчки и работа за всичкиот народа
102
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А някой попита ли "народа" преди да го построят? На народа бил! Тя и България е на народа но само една малка част от "народа" се позват от благата и!
101
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе бутайте го и засадете дръвчета там, грозен е акто и да хо гледаш просто е грозен и не на място
100
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СатаНАТОДемокрация е всеки има мнение. Бог високо, цар далеко.
99
4
 
4
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Се едно да ми кажете, че Петър Петров Георгиев (нарекъл се Волгин), не е абсолютна антихуманна гнида... Човек, който оправдава тероризма на петата колона руски перекендета. Ми гнида си е, кво... Човек с ментални и физиологични проблеми, невярващ в Бог, може да стане само терорист или симпатизант на насилниците.
98
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бузлуджа е народна а не на някоя партия и тук имаше такива коментари. Но ГЕРБ са антинародна партия и блокират ремонта.
97
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чинията да се превърне в музей на комунистическите престъпления.
96
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 125Турски владееш щото с българския не си добре и не разбираш.