Авторът на "Бузлуджа": Паметникът е на народа, той да реши!

"Единственият монумент на социалистическите идеи на планетата!"
Обновена: 15 юли 2017 13:53 | 15 юли 2017 13:50,
228
Авторът на "Бузлуджа": Паметникът е на народа, той да реши!
Снимка: bTV

Бузлуджа е символ - както за всички социалисти и несоциалисти. Това коментира неговият автор архитект Георги Стоилов.

Още по темата

Той завършва Московския архитектурен институт през 1954 г. и специализира градоустройство в Париж. Кариерата му започва като архитект дизайнер в "Главпроект". Делото на живота му се извисява на 1432 метра надморска височина, разказва bTV.

"Когато беше 70-годишнината на БСП направиха конкурс за 4 паметника – на Хаджи Димитър, на основателите, на габровския партизански отряд и на върха беше казано да се постави една петолъчна звезда. Аз участвах в този. Бях преди това кмет на София, бях министър на благоустройството, после вече пак бях председател на съюза на архитектите и като такъв го направих тоя паметник", обясни Стоилов.

След това започнало строителството.

"Първо с бомби взривиха върха – с 9 метра го смалиха, защото трябваше основи да се направят на монумента. След това започна да се излива бетон. 23 члена на съюза на художниците, най-добрите художници и скулптори... направиха всички мозайки, вътрешния кръг на залата. В пилона има асансьор, който се качва до горе. Така че може човек да се качи и да гледа", разясни архитектът.

Строежът на паметника на връх "Бузлуджа" продължава 7 години.

"Това е единственият монумент на социалистическите идеи на планетата! Русия има Кремъл – звездите на Кремъл са 3-метрови. Тук звездата е 12 метра! Гигантска е тази звезда!", каза Георги Стоилов.

Според автора на паметника трябва да бъде възстановен в първоначалния му вид и да бъде стопанисван от БСП.

"Нищо няма да направи държавата! Ще гледа да го забравят. Той е паметник, направен не от държавата. Държавата един лев не е дала!", настоя Стоилов и разказа, че е предложил да се направи акция да се съберат пари.

"Събрахме 16 милиона лева. Обектът струва 14 милиона. 2 милиона дадохме за детски заведения и всичко останало. Това са пари от народа. И само народът може да реши какво да го прави", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
9
 
! Отговори
да се издигне преди 6 години
на Бузлуджа паметник на ГЕРБ,или да се прекръсти настоящия.А и Бакърджиев би свършил перфектна работа...Той историята не го вълнува,дай само да се събаря...
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оригинално название на върха е именно Бузлуджа. Това е турска сума, както и Мусала.Хсджи Димитър е живял доста по-късно.
13
7
 
11
 
! Отговори
EU преди 6 години
Комунизма трябва да отиде на Съд в Европейския Съд , не само това Комунизма е Геноцид
12
2
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
хобо де,закво сички социалисти и комсомолци тръгнаха да събират едни пари? в името на народа? нгие слап вратаро..
11
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съвременник съм на епохата. Всички българи по това време доброволно правеха дарения за с а може паметникът да прославя Родината ни. Но европейските слуги от ГРОБ и ортаците им в краденето нямат Родина. Те са ***.
10
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Близо до нас направиха градинка 20 на 30 метра с 5 милина евро, а това грамадно съорежение струва 14 милиона лева.....
9
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ искат да задраскат 1300 години от историята на България. Все едно че преди Тиквената диктатура България не я е имало.
8
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ искат да задраскат 1300 години от историята на България. Все едно да че преди Тиквената диктатура България не я е имало.
7
2
 
10
 
! Отговори
Весилена преди 6 години
А, ти Генади кой си, че е трябвало на всяка цена точно теб да питат, сигурно не си бил роден когато е строен този паметник. Е, ако пък с нещо много лично си допринесъл за възхода и известността на Родината, имаш право, но ако си само един консуматор на благините, които някои други създават, наведи глава и усмири злобата си, защото с такива като теб ,България няма да прокопса.
6
11
 
16
 
! Отговори
гг преди 6 години
Да се бута и на негово място да се издигне Български паметник на ЦАР .Стига с тези руски,турски *** паметници .
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата е на народане на управниците ни, паметниците ни също ги е издигал народа и е двал средства за тях. Така, че и този паметник добър или лош времето ще каже е също на народа.
4
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повече тротил. От това съсипване на природата полза няма. Трябва всичкия бетон да се изнеса и да се остави природата на мира. Кой ненормалник е закарал толкова бетон в планината, и кой му е разрешил?
3
7
 
21
 
! Отговори
По Български преди 6 години
По Български 30г го оставиха този паметник на произвола насъдбата и сега изведнъж като се появи някой заинтересуван да го стопанисва казаха не. Не трябва на мен да ми е добре а на Вуте да му е зле. В България всичко е срещу течението, манталитет като този нашия няма никъде.Държава цирк.
2
16
 
13
 
! Отговори
Хомосексуалист преди 6 години
Предлагам комунистическия паметик да се разруши и на мястото да се направи арена за евроатлатнически демократични гей паради!
1
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Паметника трябва да се запази и да се направи музей.