Юмруци и заплахи за лекарите, а за 6 г. присъдите – само три

Според БЛС наказанията за агресия срещу лекари не се спазват
15 юли 2017 10:20,
66
Юмруци и заплахи за лекарите, а за 6 г. присъдите – само три
Снимка: Архив, БТА

За последните 6 години има само три присъди за насилие над медици. Повдигнати са обаче двадесет и едно обвинения. Това показва статистика на прокуратурата, изготвена по искане на Български лекарски съюз, пише "24 часа".

Периодът е избран, за да съпостави наказанията, получени преди и след 2013 г., когато бе въведено наказание между 3 и 15 години затвор за агресия срещу лекари и учители, обясниха от съюза.

Още по темата

В периода 2011-2013 г., когато тези наказания не бяха въведени, има образувани 10 преписки за насилие над медици. И ефективна присъда за двама побойници.

За периода 2014-2016 досъдебните производства са 11, от които е осъден един обвиняем. Това показава, че промените от 2013 г. не се спазват, заявиха от лекарския съюз.

Според тях това било и основната причина нападенията срещу лекари да станат ежедневие.

По тази причина Представителите на БЛС, прокуратура и здравно министерство ще формират работна група за търсене на мерки за превенция на агресията срещу медици, заявиха от БЛС.

Само през последните дни имаше няколко случаи на насилие над лекари. Един от най-бруталните беше в "Шейново", където мъж нападна лекарка, защото отказала да му даде плацентата на новороденото му дете. Бащата ударил лекарката силно по главата и вследствие на това тя е получила мозъчно сътресение, счупване на носни кости, а устната й е била сцепена.

След инцидента лекари излязоха на символичен протест срещу насилието над медици, който беше подкрепен и от пациенти и родители.

Преди два дви пък пиян ром нападна акушерка в Стара Загора. Той настоявал да види незабавно новороденото си бебе, но не бил допуснат, той като в отделението по неонатология входът за външни лица е забранен. Това ядосало мъжа и той упражнил физическа сила върху акушерка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко са присъдите за лекарския рекет над пациенти за същите години? Колко са присъдите за източване на парите от здравните вноски с фиктивна лечебна дейност? Колко са присъдите за корупцията в здравеопазването?
6
8
 
17
 
! Отговори
Агент му преди 6 години
Най-големите крадци след политиците са докторята
5
10
 
17
 
! Отговори
Жълт ром преди 6 години
А за този период колко докточета са осъдени за измами или лекарски грешки?НИТО ЕДИН
4
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докторята да не се оплакват, а да си натискат парцалите и да продължават да израждат петнадесет годишни баби. А за ситуацията са виновни само и единствено милиционерите който всячески прикриват ежеминутните престъпления на ***, а гласност се дава само ако се разсмърди много. За всичко друго няма информация.
3
9
 
4
 
! Отговори
Евроатлантик преди 6 години
Толерантност,смиреност и премеримост.
2
6
 
2
 
! Отговори
Facultet преди 6 години
Christianska darjava s christianski teroristi...
1
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВСЕКИ СЛУЧАЙ Е ИНДИВИДУАЛЕН!!!ВЕДНЪЖ Е ВИНОВЕН ПАЦИЕНТА А ДРУГ ПЪТ ЛЕКАРЯ!