В творчеството на Елин Пелин са багрите на българщината!

Румен Радев: В творбите си той разкрива живот, богат на хумор и печал
Обновена: 16 юли 2017 07:03 | 15 юли 2017 21:44, Елка Василева
55
В творчеството на Елин Пелин са багрите на българщината!
Румен Радев. Снимка: БТА

В творчеството на Елин Пелин и до днес светят багрите на българското съзнание. Макар и несбъднал детската си мечта да стане художник, през целия си живот певецът на българското село рисува майсторски картини чрез буквите и думите на нашия език, които като огледало отразяват и греховете, и надеждите на нашето всекидневие.

Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по случай 140 години от рождението на Елин Пелин в родното му село Байлово, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Румен Радев посочи, че Елин Пелин е изградил някои от най-ярките и запомнящи се образи на многоликия българин. Роден и израсъл с труда и делника на своите земляци, дори в техния монотонен и прозаичен живот, големият писател открива многоцветен свят, в който прозират обичта и разбирането към светогледа на българина, каза президентът.

Държавният глава подчерта, че в своите творби Елин Пелин разкрива живот, богат на хумор и печал, в който място имат и "сиромашкият дяволък", и вековните морални устои на нашия народ. Привидно малък свят, който обаче носи своя дълбок универсален и общочовешки смисъл, каза още държавният глава и изрази надежда, че още много поколения ще преоткриват за себе си вълнуващото творчество на писателя.

Президентът разговаря с кмета на Община Елин Пелин доц. д-р инж. Ивайло Симеонов и поднесе цветя пред паметника на Елин Пелин в града. По време на срещата Румен Радев заяви, че подобряването на качеството на живот в България трябва да бъде обща цел на централните и местните власти и подчерта, че президентската институция подкрепя усилията за привличане на повече инвеститори и подобряване на икономическите условия в българските градове.

По-късно държавният глава се срещна и с кмета на Община Горна Малина. Инж.Ангел Жиланов и неговият екип запознаха президента Радев с перспективите за развитие на индустриалната зона край Горна Малина и откроиха туристическия интерес към региона.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: Елин ПелинРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ох ние българите и нащата българщина - Ох ох ама не с кеф!
14
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДЪЛБОКО СМИСЛЕНА РЕЧ. И НЕ ЧЕТЕ КАТО ПЛЕВНЯТА
13
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно време хората са му чели книгите поради липса на друг вид литература.
12
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе, да! Българщината, Белчо и Сивушка, Бостанджи Йово, Герана на белоногата Гергана и сетне кво стана? - НАТО и евроатлантическите кончита вурст ценности! А дъщерите на даскалицата по литература отидоха в странство и си взеха за съпрузи абсолютни ***. Явно размерът е от значение, а не идилиите на Йовков и Пелин!
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Певец, художник... Човекът си е бил писател, кво има да увъртаме?
10
2
 
9
 
! Отговори
Торанага преди 6 години
Трудолюбив, любезен народ са българите.
9
6
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Въпрос А ББ от колко време, и какво направи?
8
8
 
24
 
! Отговори
Въпрос преди 6 години
От колко време Радев е президент?Какво направи за България през този период?
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ СМЕ ИЗЧЕЗНАЛИ,И НЯМА,тук сме, ,од нас е започнала Европа,ако не ти харесва мойто племе,можеш да се махнеш,АЗ СЪМ НА МОЙТА ЗЕМЯ
6
3
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
И Йовков и Елин Пелин са колоси в българската литература.Всяко...противопоставяне е...смешно и ненужно.
5
11
 
8
 
! Отговори
Гост преди 6 години
И Елин Пелин е поредният комформист и нагаждач,прочетете в том 6 от неговите съчинения как възхвалява българомразеца и пияницата г.димитров.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гошо ***, за пръв път не съм съгласна с теб. Йовков за мен е класа над Елин Пелин!
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Взел си е урок да не чете и срича, а да учи наизуст. Ха-ха.
2
4
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Истински и неувяхващ самороден талант,скромен и благороден.Недолюбван от много негови съвременници от...гилдията,имено заради огромния си усет към живота на обикновения селски човек,пресъздаден в творчеството му с неподражаем стил.Поклон пред човека,завещал ни това литературно богатство.
1
7
 
15
 
! Отговори
123 преди 6 години
Радев печели наградата турист номер 1 на България. Да де, ама народът затова ли го избра? Да се шматка напред-назад и нищо да не прави за народа.