Хиляди се простиха с доцент Кристиан Таков

Преподавателят по гражданско право си отиде на 51 години
Обновена: 16 юли 2017 19:22 | 16 юли 2017 19:17, Анисия Иванова
64

Снимка: Булфото

Въпреки дъжда стотици граждани се подредиха на опашка, минаваща през цялата градинка пред църквата "Свети Седмочисленици", за да кажат последно сбогом на доцент Кристиан Таков.

Още по темата

Доцент Таков си отиде на 11 юли на 51 години. До кончината си възпитаникът на Софийския университет преподава в Юридическия му факултет гражданско, семейно и търговско право.

В последните години от живота си той активно защитава гражданската позиция за пълноценна съдебна реформа, която да пресече корупционния модел. Той е един от учредителите на партия "Да, България", припомня "Булфото".

След себе си той остави светла диря с брилянтните си публикации и принципната си позиция:

"Ненавиждам революциите. Защото разместват пластове, промотират случайни лица, рушат цивилизационни достижения и в тях силата надделява правдата. Не е нужно, да чакаме велики промени. Достатъчно е да започнем с малки, но неотклонни стъпки. Често те се оказват достатъчни."

"Институциите – а правото в голяма своя част живее чрез институциите – са в трагично и небивало състояние. Такъв упадък, такава парализа и най-страшното – такова неуважение към институциите – не е имало нито в Царство България, нито в Народна република България, нито в Република България."

Ето и част от съветите му към абсолвентите от Велико Търново:

1. Не чакайте системата да се оправи и да ви решава проблемите. Пробвайте се вие.

2. Търсете себеподобни и се обединявайте – не в партии, а по симпатии и активна подкрепа.

Защото много е страшна самотата на борещия се за правдини, лишен от подкрепата на тези, за чието благо се жертва. Не го оставяйте.

Забелязали ли сте, че начело на обществени структури често застават не кадърните, а амбициозните. Талантът не иска да управлява и по-скоро се гнуси да го прави, а наглостта копнее.

3. Затова, не пускайте наглите да ръководят. Не поощрявайте безочието чрез пасивността си. А ако вече сте пуснали някого – поне го контролирайте. Не се гнусете да участвате в управлението. То е ваш дълг и необходима тегоба.

4. Не се вторачвайте в лошите примери, като недосъзирате светлите.

Както най-добрите са 5% от хората във всяка една група, така и най-злите са пак 5%. Светът обаче се прави от останалите 90%. Не ги презирайте. Работете с тях и за тях. Най-добрите ще се справят или – което е по-вероятно – ще загинат (знаем, че открай време най-свестните са ги посвещавали на боговете, защото този лош свят не е бил достоен за тях). Най-лошите 5% ще останат непоправими и смъртта ще ги завари, преди да се покаят. Не ги оставяйте да задават тона.

5. Правете, което трябва, да става, каквото ще. Може и да е банално, но е вярно. За да го осоля малко, да ви споделя, какво казваше съдия Румен Янков – „Като не знаеш, какво да направиш, приложи закона.“

6. Не чакайте бързи плодове от усилията си. Често от стремежа ви ще излезе нещо много по-различно от очакваното. Радвайте му се. Не бъдете в плен на предварителните си представи.

Не искайте всичко и веднага. Няма да стане. Но малките стъпки са мислими и реални. Те ни водят напред. Раят обаче не е зад ъгъла. Ние вероятно няма да стигнем до него. Не бъдете егоисти – оставете и за бъдните поколения да свършат нещо. Но им проправете малко път напред.

„Отчаянието е любимото дете на гордостта“ – като искате всичко веднага, си въобразявате, че можете да изкорените злото набързо с устремните си действия. Безумна гордост е да продължите да го вярвате и след сегашната си възраст. Усмирете се и помнете, че гордостта е грях. Смъртен грях.

Успехът не е на края на 100-те метра спринт, а на 42-рия километър на маратона.

За да завърша с нещо западно и купешко – Le droit, ce n`est pas la loi (Правото, това не е законът). Пазете правото. Включително и от закона.

Обръщението на Кристиан Таков към абсолвенти във Велико Търново от 2014 г. е от блога му. Публикуваме го в негова памет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
31
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както и предполагах, след една седмица никой вече не се сеща за въпросния "гений". Днеска и майка му на "гения" по телевизията не изглеждаше много-много опечалена. За чий я бяха поканили, н мен не ми стана ясно. Ще кръстят някоя аудитория на Кристиан Таков и дотук. Но злото, което е извършил тоя об.рат.ен "ерудит" ще се помни вечно.Гарантирам ви, защото ще го помня аз. И вдички сте така. Днеска творите злини и се мислите за важни. Утре сте кал.
44
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ви пикая на еврея-***.
43
7
 
36
 
! Отговори
колега преди 6 години
До АнонименКристиан беше вулкан от интелект, егудиция, знания, аналитичен талант и почтеност! Осирутяхме с тази кончина!
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
баща му е Петър Таков..това е ясно,ама виж на снимките,че отпред са майка му,детето и жена му,явно е починал баща му, никъде не пише с какво се е занимавал,за майка му се знае
41
1
 
2
 
! Отговори
Сара преди 6 години
Към 47: отговор беше към един пост, където се питаше кой му е баща.
40
6
 
11
 
! Отговори
Сара преди 6 години
Петър Таков. А майка му е прочутата оперна певица Галя Йончева. И много красива жена. Той затова беше толкова красив. Като майка си. Прочети в Уикипедия за Галя Йончева, в последното изречение се споменава и името на сина й. Жалко за човека.
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Късана си много пъти на изпит при него, Силвия, а сигурно не те е харесвал и за асистентка и те е рязъл, ама като не ставаш, значи не ставаш
38
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
''Десните'' се прощават с внука на Пеко Таков от БКП
37
10
 
5
 
! Отговори
до 21 преди 6 години
Да, ама не. Явно ти смяташ ,че който е бил веднъж мръссснииик, трябва да остане докрая. т.е. или БСП или ГЕРБ или ДПС и Атака. Ни, така. Човекът може да се развива. И то не в посока на Боко Тиквата.
36
17
 
10
 
! Отговори
21 преди 6 години
Бил е добър,умен и талантлив!Но защо е бил *** и от "Да България!"?Несъвместимо!Вероятно е бил страхлив и се е срамувал от произхода си и е искал да го заличи,както и неговия председател.Не се отричайте никога от идеите на родителите си!Това е вид отродяване,което Бог наказва!
35
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гл. ас. д-р Силвия Спасова да не си... Един път пишеш в мъжки род, един път в женски, не си много уред, а?
34
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са долни лъжи. А това за Соломон Паси също - много е щастлив с Гергана. Човекът не е имал СПИН!!!!!! А рак на стомаха. Случайно да не си асистентка, явно доста си се озорила докато си вземеш изпита при него, а? Кой те кара да ходиш на погребението?
33
3
 
7
 
! Отговори
:) преди 6 години
Аз се оправих без баща си, да не кажа - въпреки него.:) С Божията помощ ще се оправи и тя.))) Викай ми "Мирчев".:))) Нали искаш да знаеш кой съм.:))) Силвия Мирчефф.:))) И Gute Nacht as I mentioned before.:)))
32
14
 
6
 
! Отговори
:) преди 6 години
Освен това, ако той мислеше за нея и имаше срам, щеше да е малко по-внимателен в избора си на гей-партньори. Щото тоя СПИН сигурно го хванал в някой долнопробен бордей.
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо ходи на погребението? Баща й е голям интелектуалец и със сигурност много ще й липсва занапред, тепърва й предстои и кандидатстване в университет, а той с блестящия си интелект няма да може да й помага, да я поучава. Боряна Мусева е много под неговото ниво и няма как да запълни липсата му.
30
9
 
9
 
! Отговори
:) преди 6 години
Не, не ме е срам. Не знам на колко е години, но един ден, когато разбере какъв е бил баща й, тя трябва да се засрами. Въпреки, че това мръсно котило срам няма.
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още по-зле. Никакъв майчин инстинкт ли няма у теб? Не те ли е срам?
28
7
 
3
 
! Отговори
:) преди 6 години
Освен това съм жена.:) Името ми започва със С и завършва с Я.)))))))
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 28Не се прави, първият ти коментар, дето го изтриха, беше, че си ходил на погребението и там имало два вида хора - страхливи и щастливи - и ти си от щастливите, че се е споминал. Не те ли е срам от дъщеря му, която остави сираче, и може да чете това?
26
2
 
3
 
! Отговори
:) преди 6 години
Gute Nacht! :)