Към Румъния при Кайнарджа: Шосето, което не води наникъде

Българският и румънският премиер се разбраха да отворят ГКПП-то в района
17 юли 2017 20:01,
27

Снимка: Булфото

Между българското село Кайнаржда и румънското Липница се намира призрачно ГКПП с един път, който води наникъде.

Подобна гледка се наблюдава на границата между Българя и Румъния около пет години. Преди толкова време е изграден граничният комплекс и от толкова време той не работи.

От двете му страни има и построени пътища. Четирилентов от румънска страна и шосе, което не води на никъде от българска.

Още по темата
Днес премиерът Бойко Борисов и новият министър-председател на Румъния се разбраха  ГКПП Кайнарджа – Липница най-сетне да заработи.

Хората и от двете страни на границата са убедени, че прекият път между съседните общини ще отвори възможности за развитие на икономическите отношения и създаване на работни места, особено в земеделието.

Старт на новия граничен коридор се опита да даде преди месеци и служебното правителство на Огнян Герджиков. Още тогава стана ясно, че от две години Румъния очаква транспортната й връзка с България в Южна Добруджа да заработи.

Трасето, изградено от съседите, е способно да поеме трафик от коли, автобуси и камиони.

България е изградила 17-километров път с 10 хиляди тона асфалт, водостоци, отводнителни съоръжения. Има положена маркировка и вертиална сигнализация.

Пътят обаче води на никъде и се използва единствено от селяните, които с каруците ходят до нивите си около граничната бразда.

За да заработи ГКПП-то между Кайнарджа и Липница там трябва да се изгради пътен възел, който да позволява преход от тясното българско шосе към четирилентовия асфалт в Румъния.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност на 100-200 метра преди границата в Румъния двулентовия им път става 5 лентов, а не 4 лентов, с една допълнителна лента, вероятно за спиране. С пътният възел, за който се пише тук би могло да направи същото - на няколко десетки метра преди границата, същият двулентов път, както е в Румъния, да стане 4-5 лентов
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност 9-ти е прав. Което показва за пореден път колко е калпава журналистическата гилдия. В Гугъла ясно се вижда, че след завоя в румънско пътя става двулентов. Ха-ха-ха-ха, за пореден път ви пускат партенка и вие като абсолютни аджамии почвате да си показвате рогите :-).
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност като ви чета коментарите си мисля, че си го заслужавате Борисов, той ви обеща "просперитет" и прави точно това, увеличи двойно дълга за една петилетка :-))). Румънците са шампиони, 13% 2008-а до 40% 2015-а :-))). За това ви се присънват субсидии, демек специални привилегии. И кой ще ги плаща тия субсидии, марсианците ли или децата и внуците ви :-)?А вие лицемерно говорите колко си обичате децата и внуците. Обикновено лицемерие. В Библията бе казано - по делата им ще ги познаете :-)
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кучето е заровено на друго място. Чаушеско остави нулев дълг на Румъния през 89-а. Сега дълга им е около два пъти по-голям от българския, 40%, отнесен към БНП. България от дълг 80% през 1999 сега е на 25%, 13% през 2010.Гърците като живяха "охолно" на кредид, сега как са, а? :-).Така, че не им завиждайте на румънците а гледайте себе си :-).За Борисов сте прави ама кой го избра, румънците ли ;-)?
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Румъния при покупка на ел. кола полуавате 11500 евро субсидия... правете си сметка, къде сме ние
16
1
 
12
 
! Отговори
маковеева моника преди 6 години
румъния има качествена съдебна система, няма мутри, законите се спазват.А България?
15
0
 
15
 
! Отговори
ОТ ГЕРБ МНОГО КРАДАТ преди 6 години
който да позволява преход от тясното българско шосе към четирилентовия асфалт в Румъния.-------------------ЕВРОПЕЙСКАТА ДЪРЖАВА РУМЪНИЯ ПОСТРОИЛА ЧЕТИРИ ЛЕНТОВ ПЪТ.Ние - тясно шосе. Тясното българско шосе погълнало УЖ 17000 тона асфалт. Всъщност нищо не е погълнало, щото парите са откраднати.
14
0
 
16
 
! Отговори
ТАКА Е ПРИ ГЕРБ преди 6 години
ПРЕДИ ГОДИНИ БОКО ИСКАШЕ ОТ ЕС ДА НИ ОТДЕЛЯТ ОТ РУМЪНИЯ, ЩОТО РУМЪНИЯ БИЛА ИЗОСТАНАЛА И НИ ДЪРПАЛА НАЗАД. Е, ОТДЕЛИХА НИ И К`ВО СТАНА? РУМЪНИЯ ЛИТНА НАГОРЕ И НО РАСТЕЖ НА ИКОНОМИКАТА, И ПО ЗАПЛАТИ. А НИЕ, КАТО СЕ ОТКАЧИХМЕ ОТ РУМЪНИЯ ВЕДНАГА СЕ УСТРЕМИХМА КЪМ ДЪНОТО И СЕ ЗАРОВИХМЕ В ТИНЯТА. И ПОНЕЖЕ НА СТРАНАТА Е НУЖНА "СТАБИЛНОСТ" , СТОИМ СИ ТАМ В ТИНЯТА
13
1
 
12
 
! Отговори
до 11 преди 6 години
Никой не те е лъгал. Румъния наистина беше по-зле. Румънците просеха по гарите при Чеушеско беше мизерия и глад. Само, че през времето на така наречената "демокрация" нашите политици достатъчно се постараха не само Румъния да ни задмине, а да стигнем дъното.
12
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв соц, какви 5 лв. бе евролибepacTkи дe.били? От толкова време няма соц, а само "демокрация" и ние сме от зле по-зле и нацията ни изчезва, а държавата е няма от 89-та насам. Един разграден двор сме и съвсем скоро българите ще сме малцинство в собствената си държава. За 28 г. "демокрация" от 9,5 млн. население сме се стопили на 6 млн. от които около 2 млн. са малцинства. Такова чудо и през турско не е било. През омразния комунизъм имхме положителен, а сга отрицателен прираст.
11
0
 
12
 
! Отговори
димула преди 6 години
да се отвори пункт и на село Росица-Асърлък /Четате/ в Румъния, отсреща ни са роднитеместа на прадеди, деди и родители.
10
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ало отворените имам къща в това село което на 25 км.от Силистра.Румънците наистина имат изграден четири лентов път, а нашият е еден обикновен път, който винаги си е бил там просто го удължиха до границата.Искам само да подчертая че кмета е от ГЕРБ 2 мандат и мога да кажа вече е несменяем.
9
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още от времето на правешкият каскет, ни лъжеха, че Румъния е по-зле и по-изостанала от нас, за да си оправдаят собственият провал.Но хората не са ***, идете и вижте,благодарение на пребоядисаните ни *** като Костовци, Бойковци и сие,сме абсолютното дъно.
8
24
 
9
 
! Отговори
fen-BG преди 6 години
Какъв 4лентов път,какви 5лв.?Само румънски прахоляк в очите.Това е само една 500метрова отсечка, останалото е......Какъв ПЪТЕН ВЪЗЕЛ е нужен в наша територия?!Един 100метров преход от 4ленти на две.Ало журналистите преди да напишете нещо вижте го поне на ГУГАЛА.....Пък румънците ако толкова искат и у нас да има път с четири ленти да вземат да го направят за тяхна сметка естествено!!!
7
0
 
12
 
! Отговори
ддд преди 6 години
оня ден имаше питане в парламента за това и .... причината била Румъния! какво стана с роро -терминала?
6
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баси соца в тая Румъния дето е минал, 2004-та заплатите им бяха по 200 лева, уплашихме се тогава, че заради изостаналите румъници няма да ни вземат в ЕУ накуп. И сега къде сме ние, къде са те??? Най-жалкото крадливо и безполезно племе - бугарете това сме ние, тоя калпав агресивен селско-ориентеалски ген няма да липсва на никого в Европа като изчезнем след 30 години - за добро!!!
5
1
 
34
 
! Отговори
гого преди 6 години
сори *** тва е северна България,нема далавера тук, кви пътища....
4
16
 
29
 
! Отговори
2-те най-бедни .... преди 6 години
ТОВА Е НАЙ-НОРМАЛНОТО СЪСТОЯНИЕ НА ВСЯКА ДЪРЖАВА ИЛИ НАЦИЯ , МИНАЛА ПРЕЗ МЕСОМЕЛАЧКАТА НА "СОЦА"!НАРОДА ОСТАВА---БЕЗ ПАРИ , ИМОТ И ПОМИНЪК И СТАВАТ..."РАБОТЕЩИТЕ ПРОСЯЦИ НА ЕС"!!ТА.......КОЕ МУ Е ЧУДНОТО...??!!!!
3
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Двете най-бедни държави в ЕС с икономики които се свиха до ниво от 2009 г.
2
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде спасителю, режи лентички или няма далавера !?