Парадокс: Работа има, работници не, а бюрата по труда – пълни!

Бизнесът ни иска опитни служители, но за малко пари
314
Парадокс: Работа има, работници не, а бюрата по труда – пълни!
Снимка: Reuters

Параграф 22 на трудовия пазар показват данните за предлагането и търсенето на работа. Свободни позиции има, но не и работници за тях, сочи анализ на Агенцията по труда. Според данните около 500 работни места остават незаети повече от три месеца.  

В същото време хиляди българи са на трудовата борса. Само от началото на годината в бюрата по труда са се регистрирали над 128 000 души.

"Този параграф 22 не е от вчера и скоро няма да приключи, защото се подхранва и от двете страни" , пише "Монитор“.

Проблемът е, че от очакванията на работодателите и на работниците са съвършено различни.

Така например бизнесът очаква квалифицирани и опитни служители, на които е готов да даде малки заплати.

Работниците пък очакват високи заплати, а възможностите им често свършват единствено до дипломите от университети.

Работодателите се оплакват от две неща – кандидатите или имат нереалистични очаквания, или нямат опит. В повечето случаи под "нереалистични“ очаквания се има предвид заплащане около 1000 лв.

Това е възнаграждение, което фирмите рядко са склонни да дадат, дори на квалифицирани хора с опит. Аргументът в тези случаи е, че или сме в криза, или фирмата няма толкова работа, че да си позволи да плаща високи заплати.

Когато кандидатът няма опит, работодателят или не го наема, ли пък го наема на ниска заплата.

Ако пък кандидатите имат реалистични очаквания и се съгласят да работят на ниски заплати въпреки високата си квалификация, са обречени да работят без възнагражденията им да се вдигат.

След година – две трети от тези хора напускат и колелото се завърта отново.

Прочуванията показват, че трудолюбието на българина е мит. Сънародниците ни работят здраво, само когато не са в България.

Там не е проблем, че работят по 12 часа нещо, за което не са учили, защото за месец бране на портокали, дипломираната учителка ще спечели толкова, колкото за два месеца в класната стая. 


314
Още от
Напиши коментар Коментари
251
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Работодателите В БГ се научиха да плащат малко и да печелят много за съжаление
250
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е, за феноменалните заплати от 500-600 лева какво очакват? Хора с 10 години стаж по специалността, с 2 западни езика, готови да работят извънредно (без заплащане!)? Е, ще има да чакат!
249
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Изходът

Това е добре, докато не се стигне до парадокса, че аз, със стаж от 4 години, осигуряван на сума от 2300 лева, след фалит на фирмата в която работя, получих 420 лева, разделени на три месеца, под формата на обезщетение, а според някакъв си кодекс, трябваше да са пари за 9 месеца и да стабилно по-високи. Та това ми бяха осигуровките за месец и половина. Сега съм 3а година в Германия, на подобна работа и няма да работя в България повече, ама никога ! Да липсва ми, но не искам да робувам
248
4
 
3
 
! Отговори
men преди 4 месеца
да направят бригади за децата си. да ги върнат от станфорд и лондон да припечелят по некое друго ефро па и да научат бизнес, занаят... тарикати.
247
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
работа има работници ...йок.
пък на портала чакали за работа,на тумби
ами то е като ...
цените растът и пак никой не копува.
246
1
 
11
 
! Отговори
Чудна работа преди 4 месеца
Работа има, работници няма, защото никой не иска да работи за под 1000 лв, на месец, а към Гърция колони от автомобили на българи за почивка на Халкидики.
245
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
-шопе какво можеш - мога да копам - ама ние малко плащаме -я 4е толкоз ви работим
244
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
търсене предлагане ЗАПЛАЩАНЕ основи на свободния пазар БЕЗ ПАРИ да ба4кат мазните крадливи комуняги СЛОЖЕНИ за шефове
243
3
 
14
 
! Отговори
Изходът преди 4 месеца
А опашките в социалните служби?
Държи ли се сметка дали лицето изобщо е търсило работа, предлагана ли му е такава,
то отказвало ли е да постъпи на предложеното му работно място?
Неуки и никога неработили хора имаме колкото щеш. Да се спре хрантутенето им наготово, да не им се дават повече от три месеца платено майчинство и надбавки само за по едно дете, ако родителите никога не са се осигурявали. Ако поне единият се е осигурявал - надбавки за две деца.
НО, никакви помощи на здрави, на 18-65 г.!
242
0
 
28
 
! Отговори
бай Ганьо преди 4 месеца
Като се научат да плащат като хората ще имат и работници като хората. Това в БГ е подигравка с хората. Геноцид.
241
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
К'ви ренти ?! - ще има да те въртят докато платят рентата или я орязват. Притискат те да им продадеш земята, защото вече субсидиите от ЕС щели да се отпускат само ако са собственици на земеделската земя.
Изнамират наследници и ги влачат по нотаршусити, за да разпарчетосат земята и да те принудят да им я продадеш като видиш, че рентата вече е нищожна и няма смисъл да я получаваш.
240
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И изведнъж нашите арендатори изнамират от страната на съпруга/та още 200 наследници и ги водят при нотариуса. Така се намалява делът на предишните наследници до степен обезмисляне на чакането на рента от добива на зърно.
239
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Земеделците сега издирват нови наследници на земите на собствениците, които не са разделили земята помежду си.
Например: земята е върната на лицето през 1992 година като наследник. Той е починал и има три деца, които му стават наследници. До ден днешен няма други наследници, защото е прието от страна на съпруга/та да не се наследява тъй като се смята, че земята е придобита преди брака. Наследява се само по низходяща права линия без съпруг/а.
И изведнъж нашите арендатори изнамират от страната на съпруга/та още 200 наследници и ги водят при нотариуса. Така се намалява делът на предишните на
238
2
 
13
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 месеца
До Българските 270 И аз се излъгах като теб приятел, че си продадох земята. Сега щях да взимам около 1100 лв. годишна рента да си платя утоплението , разходите по колата и мотора. А сега -нищо.Да тези които все още имат земя. Никога не продавайте.Никога.Земята е злато.
237
2
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 4 месеца
До Анонимен 261 Абсолютно си прав за разделението приятел, ама нали избрахме Радев да ни обедини.Корделка каза че той знае как да обедини дърво с желязо.
236
0
 
13
 
! Отговори
Българските преди 4 месеца
работодатели, са като земеделските арендатори?!До един авантаджии,муфтаджии,РУШВЕТЧИИ,афераджии и далавераджии?!Келепир да пада и печалба да има,тях нищо друго не ги интерисува?!Поради тази причина се пенсионирах преди години,продадох земите на село и сега живея сравнтелно скромно,но доволно и спокойно,и това ми стига?!Не желая да имам нищо общо с "бизнесмени" по-къси гащи и джапанки,които не знаят откъде се отваря и затваря вратата,и че на влизане и излизане се казва "добър ден" и "довиждане"!
235
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз да не съм роб, бе? Какво са 800 лева заплата при днешните цени в България? Само за ядене пиене и сметки отиват и то само на един човек. Ами ако трябва да издържаш дете, две... кво правим? И след това се чудят що няма раждаемост. Как да ИМА, БЕ? МАННГАЛА НЕ ГО ИНТЕРЕСУВА ДАЛИ ЩЕ ХОДИ БОСО И ГЛАДНО ДЕТЕТО МУ, НО БЪЛГАРИНЪТ ГО ИНТЕРЕСУВА. ЗАТОВА НИЕ СЕ РАЗЛИЧАВАМЕ ОТ ЖИВОТНИТЕ...ПАРДОН МАННГАЛИТЕ!
234
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Статията е в смисъл... не очаквайте достойно заплащане и по добър живот. За това пожелавам на писателката цял живот да работи неуморно за 460лв.
233
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
никаква милост към тия Б.клуци жалки Бг работодателчета или давате добри пари или фалирвате и отивате в забвение средно положение няма
232
1
 
16
 
! Отговори
Нищо чудно преди 4 месеца
Ами да не се чудят работодателите, горкичките.
Инженер магистър е 5 годни обучение х 2 семестъра х средно 800 лв. разходи ( в свръх икономия) + неплатения отпуск от тяхна страна като бонус. Език поне три нива още 1100-1500 лв. Отделно наложителната почти постоянна смяна на работата, защото студента се "стимулира" у нас ( две трудови книжки като блокчета за рисуване в 4-ти клас).
Защо сега да имам жал?
В този живот всеки обяд се плаща господа, аз моя го платих, а сега е ваш ред!