Парадокс: Работа има, работници не, а бюрата по труда – пълни!

Бизнесът ни иска опитни служители, но за малко пари
17 юли 2017 09:07,
314
Парадокс: Работа има, работници не, а бюрата по труда – пълни!
Снимка: Reuters

Параграф 22 на трудовия пазар показват данните за предлагането и търсенето на работа. Свободни позиции има, но не и работници за тях, сочи анализ на Агенцията по труда. Според данните около 500 работни места остават незаети повече от три месеца.  

В същото време хиляди българи са на трудовата борса. Само от началото на годината в бюрата по труда са се регистрирали над 128 000 души.

"Този параграф 22 не е от вчера и скоро няма да приключи, защото се подхранва и от двете страни" , пише "Монитор“.

Проблемът е, че от очакванията на работодателите и на работниците са съвършено различни.

Така например бизнесът очаква квалифицирани и опитни служители, на които е готов да даде малки заплати.

Работниците пък очакват високи заплати, а възможностите им често свършват единствено до дипломите от университети.

Работодателите се оплакват от две неща – кандидатите или имат нереалистични очаквания, или нямат опит. В повечето случаи под "нереалистични“ очаквания се има предвид заплащане около 1000 лв.

Това е възнаграждение, което фирмите рядко са склонни да дадат, дори на квалифицирани хора с опит. Аргументът в тези случаи е, че или сме в криза, или фирмата няма толкова работа, че да си позволи да плаща високи заплати.

Когато кандидатът няма опит, работодателят или не го наема, ли пък го наема на ниска заплата.

Ако пък кандидатите имат реалистични очаквания и се съгласят да работят на ниски заплати въпреки високата си квалификация, са обречени да работят без възнагражденията им да се вдигат.

След година – две трети от тези хора напускат и колелото се завърта отново.

Прочуванията показват, че трудолюбието на българина е мит. Сънародниците ни работят здраво, само когато не са в България.

Там не е проблем, че работят по 12 часа нещо, за което не са учили, защото за месец бране на портокали, дипломираната учителка ще спечели толкова, колкото за два месеца в класната стая. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
2
 
28
 
! Отговори
Бай Ганьо бизнесмен преди 6 години
Работа има, ама не искаме да платим на някой да я свърши. То вече не било като през 90-те год. когато хората превиваха гръб за има-няма 100$. Мислехме си, че вечно ще я караме така, ама ей на, нещата се промениха- старите, дето ни се връзваха, се пенсионираха, а младите които дойдоха не са такива балами, че да работят за мизерни пари. Вече не стават нещата като едно време.
145
3
 
4
 
! Отговори
до 162 преди 6 години
Като искаш да правиш елемент Х и да го продаваш ,си сменяш инструментите,цеха,инвестираш в опита на служителя,намираш си пазари.
144
2
 
38
 
! Отговори
kal преди 6 години
Вчера се върнах от южното черноморие, половината заведения на самообслужване. Преди разни млади момчета и момичета сервираха, сега дебелата чорбаджийка се поти зад бара
143
3
 
15
 
! Отговори
162 преди 6 години
Как да стане ли?Като не си сменяш на всеки два месеца колата,като не прахосваш печалбата ,а си влагаш в по малко загуби.Една скъпа кола е нова качествена линия с продуктивност избиваща се в бъдеще.Искаш печалба взимаш трактор ,не я креташ с онзи дето харчи 200 на 100,суровината не я продаваш за жълти стотинки ,а я преработваш и повишаваш печалбата си.Хората икономика му викат ,но тук не се мисли по този начин.
142
4
 
15
 
! Отговори
до 161 преди 6 години
То това е проблема ,че е отворен и миграцията е масова ,а бизнеса не иска да задържа работещите.Държавата и тя е абдикирала и приоритет са и неграмотните.Не само ,че е отворен ,а и цели семейства са се изнесли!Това е работна сила ,консуматори ,данъкоплатци.Папагалите в бизнеса трябва да са задържащия фактор ,но те мислят ,че като не ги канят в селото с попа искат да се срещат.Лично на мен 2/3 от родът ми е извън БГ и са си пълноправни граждани даже са на административни длъжности.
141
22
 
5
 
! Отговори
умерена преди 6 години
За разлика от бюджетните служители ,в бизнеса,и особено в производството,заплатите трябва да се изработят.Как да стане така,че да не се вдигат цените ,а заплатите да скочат,суровините и тока също.Нека някой умник от пишещите срещу бизнеса да каже.
140
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Света е оъворен какво чакате телета
139
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Извинявайте, но как да работиш здраво за заплата 600 лева? Ако заплатата ми беше над 1000 с удоволствие бих работил здраво, ама за 600 не си струва да влагаш усилия и ентусиазъм. Не го ли схващат това работодателите не знам!
138
3
 
10
 
! Отговори
Абре 154 преди 6 години
Аз извънземен ли съм?Знаеш ли ,че тези смешни 1000лв съм ги изкарвал на ден !В България преди 10 години на норма хората избачкваха по 300 лв ,а тогава долара беше 1.20 не като сега ,1.7
137
2
 
11
 
! Отговори
Мда преди 6 години
Понятието "евтина работа ръка" в България значи нещо много различно от същото в Западна Европа. Там явно има как началната заплата да е достатъчна и за наем на квартира и за нормален живот (без луксове), ако и единствената ти квалификация да е университетска тапия. Само дето в България всеки е висшист и защо да не е - ако не си тогава става още по-сложно. Диверсификация на производството, износ и желание на фирмите да инвестират в работниците си са ключовете да привлекат хора и да правят пари...
136
2
 
25
 
! Отговори
Стефан Стоянов преди 6 години
Разбира се, че всеки уважаващ себе си човек не трябва да работи за мижавите 500-600 лева.Това е подигравка днес в България!!
135
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В повечето случаи под "нереалистични очаквания се има предвид заплащане около 1000 лв."Ако в 2017 година 500 евро заплата в ЕС е нереалистично очакване, работете си вие тогава.
134
33
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
500-600 LV. E NORMALNA ZAPLATA.1 000 LV. E MNOGO GOLYAMA I MALKO FIRMI MOGAT DA SI GO POZVOLYT.NA KOITO NE MU IZNASYA DA SI STOI V KASHTI.
133
5
 
11
 
! Отговори
съвсем нормално преди 6 години
..давайте още социални помощи на "ромите" и чакайте някой от тях да работи. Защото работници няма за нискоквалифицирания и нископлатен труд, който грамотен човек не работи, просто защото си намира по-добра работа.
132
2
 
23
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Не виждам млад човек да стои за 250$ когато може да изкарва 2500$Няма толкова богати хора ,че да работят за да са бедни.Понеже знам ,че гласът ми е в пустиня ,то продължаваме по старо.Младите бягат ,а бизнеса си инвестира спечеленото в живот.Държавата никаква я няма,най много да помогне на вторите да живеят по добре ,а да прогони младите.Не може лекари 4 месеца без заплати и пребита акушерка и да чакаме живот и политики към задържане на трудещите се.
131
2
 
20
 
! Отговори
съвсем нормално преди 6 години
За тази "работа" и на тази "заплата" разбира се, че няма да има работници. Билета за Италия, Франция, Англия, Германия е 20-30Евро, а там за същата "работа" парите са по 3 по 4 по 5.... законно!
130
2
 
29
 
! Отговори
СТАРАТА ИСТИНА !!!! преди 6 години
. . . . Бизнесът ни иска опитни служители, но за малко пари . . . Пише го в заглавието !
129
15
 
4
 
! Отговори
лимонад преди 6 години
парадокса е в образователната ни система. Произвежда кадри, които не са необходими. Произвежда само искащи и искащи и искащи и т.н.почти нацяло липсват вече хора с опит в селското стопанство, в машиностроенето, в обслужването и т.н. С годините тези професии се зачеркнаха, като неперспективни и резултата е на лице.
128
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баламурниците свършиха. а бизнеса да знае, че и по-зле ще стават нещата. След 10 години и по една шапка пари да дават няма да има кой да ги вземе. Както се казва за всяко едно начало рано или късно си има и край.Беше Ви супер господа бизнесмени, готови кадри без да сте инвестирали и стотинка в тях да Ви бачкат за без пари и накрая дори и тези мизерни пари да им платите. Е сега ще плащате и за обучение и за заплати и допълнително бонуси да не Ви бягат хората.
127
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Образувателната ни системаМнда...