Радев: Свободата е път, който всеки трябва да извърви!

Карлово отбеляза годишнината от рождението на Васил Левски
Обновена: 18 юли 2017 23:16 | 18 юли 2017 22:56,
37
Радев: Свободата е път, който всеки трябва да извърви!
Снимка: БТА

От рождението на Апостола ни делят едва 180 години. Днес България е свободна република, но мнозина я напускат, а усещането за несправедливост е масово. Защото свободата е път, който всеки от нас трябва да извърви. Да поеме отговорност за делата и думите си и да осъзнае, че от него зависи да обърне времето. Това заяви днес президентът Румен Радев в Карлово на церемонията по повод 180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски, съобщава пресслужбата на президенството.

Още по темата

В изказването си държавният глава подчерта, че историята крачи неумолимо, но понякога нейното безвремие трае векове и са нужни хора с кураж, които да я уловят за ръка и да я извадят от калта.

"Апостолът е от малцината призвани, които ускоряват хода на историята. Безправен, но непокорен, той ще извърви пътя до свободата преди другите и заради другите", заяви президентът.

Румен Радев припомни, че за 35 години Левски израства от абаджия, дякон, даскал, хъш и четник до стратег и държавник. Приживе е вече мит, а бесилото му ще се превърне в българското национално разпятие, предвестник на нашето възкресение.

"Още млад Дяконът зарязва утехата на религията, но не губи вярата. Загърбва служението, поема риска на революцията, но не забравя смирението. Тъкмо той, водачът, проповядва "от сърце да обичаме, оногова, който ни покаже грешката", каза държавният глава.

По думите на президента Левски мечтае дръзко, говори кратко, действа решително и с непобедимо търпение и постоянство. Презира лукавото пустословие. Сам пише, че "интригата спира хода на народната работа".

Убеден е, че "трябват дела, а не думи", а за себе си смирено казва, че "се е обещал на Отечеството си жертва за освобождението му, а не да бъде кой знае какъв", припомни държавният глава.

"За Васил Левски родолюбието не е трапеза, а мисия. Тежко е да го констатираме, но днешната българска политика е печалното отрицание на онова кредо на Апостола. Оттам и бедите ни. Но Левски ни завещава и спасителния път, своя пример и думите: "времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща, и ние него обръщаме", подчерта още в изказването си Румен Радев.

Президентът заяви също така, че момчето от Карлово, което заряза расото, дари народа си не с утеха, а със свобода и се превърна в човека, дръзнал да предизвика цяла империя, който загуби себе си, но спечели своя облог с Историята. Спечели го "за цял народ".

На тържествената церемония в Карлово по случай годишнината от рождението на Васил Левски присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, заместник министър-председателят Валери Симеонов, заместник-председателят на 44-то Народно събрание Валери Жаблянов, кметът на гр. Карлово Емил Кабаиванов, народни представители и хиляди граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев, това ти никога няма да го разбереш, предателю
27
1
 
4
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Свободата е път само, че има един милион роби които си искат Бащицата да им прави това онова, а те да си мърсуват на дребно както си знаят....
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Радев=бай ТошоРадев=бай Тошо..бай тошо е борисов. умее да лавира, умее "да се сниши", но виждам, че за трети път не го оставят на мира - активираха всички възможни протести, индуцираха напрежение с малцинствата, активираха и президента, с който по принцип борисов би могъл да се сработи, но няма да му позволят .... чака се да мине "председателството" и тогава ще стане голямата атака...
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само дето в България някои са по-свободни от другите. И не им се нагала да извървят целия път.То това е все едно да се качваш на връх Мусала. Има такива които отиват с кола, после се качват на лифт и опааа, лека-полека са горе. А има такива, които вървят пеша и превиват гръб.Най-лошото е, че обикновено тези които вървят пеша, носят багажа на тези които се качват с лифта. И после тези от лифта казват "всеки трябва да извърви този път".
24
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БРАВО НЕ ГЕНЕРАЛ РАДЕВ. 1 млн фенове на Тиквата не го харесват, но 5 млн БЪЛГАРИ го обожават.Никога не сме ивали толкова ерудиран мъж за президент, при това представителен и с дойстойнство.Не като оня гафаджия, който сричаше от листчетата написани му от Козяк и се чудеше с колко чупки в кръста да се наведе.
23
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На фона на Радев даже и Първанов е титан на мисълта.Страхотен президент ни избра товариш Решетников.
22
7
 
11
 
! Отговори
Радев=бай Тошо преди 6 години
Радев за жалост прилича на бай Тошо, срича, мънка, мрънка,чете трудно, няма ясна мисъл, не може да говори добре, използва кухи заучени фрази и произнася неправилно много думи. Жалко е, че не вървим напред, а се връщаме много много назад
21
7
 
4
 
! Отговори
qwe преди 6 години
Веднъж и този да каже нещо вярно.
20
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За този ли гласувах...
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един от СеверозападаКакви дела по -точно искаш от Президента? Да направи заплатата ти тройна, или да вдигне пенсията на родителите ти, или да пребори сам мизерия и подкупни държавници? Какви са му правомощията на президента?-------А кое от всичко изброено е в правомощията на правителството и на Борисов и Симеонов?А кое от горните му е в правомощията?
18
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев цял живот е бил обучаван да говори кухи фрази и да прави стойки мирно. Толкова си може той, словото му го е репетирал сигурно 5 месеца с частни учители.
17
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свободата ще дойде когато този народ престане да страда от вируса на русофилистията.По-далеч от тези азиятски диваци, по-близо до цивилизацията.
16
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аман от изтъркани и блъдкави фрази...
15
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
най-недостоният прездент в историята на държавицата ни. Пищова да беше избрал високо-интелегентният български народ, по-добре щеше да е от самолетоносача Радев. Дано всички негласували си вземат поука.
14
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 17Не е НОРМАЛНО президента да бъде българофоб и русофил. За него руските интереси са над всичко.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МРАКА, ТИ СИ ГЛЕДАЛ СЛОВОТО, АМА Е ТРЯБВАЛО ДА ГО СЛУШАШ, ЩОТО НИЩО НЕ СИ ЧЕЛ, МАЙ...
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаем отдавна, че знаеш думата оксиморон, но в случая си я използвал неправилно, вероятно само за да блеснеш с това, каква дума си научил.
11
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Левски се е борил за идеята за свобода. Борил се е срещу турците, борил се е и срещу алчните българи. И е бил предаден от своите хора. Цялата му идея и борба е пропаднала заради крадиви и алчни хайдути. Този народ не заслужава някой да се бори за него. Това е робски народ, свикнал да бъде управляван с твърда ръка, българина не знае какво да прави със свободата. Няма сплотеност, няма обща работа. Всеки мрази другия - това не е народ! Народите работят заедно и се подкрепят.
10
11
 
12
 
! Отговори
До 11 преди 6 години
Достойнство, чест, мъжкарство и Радев са оксиморон. Един български офицер и генерак никога не би си позволил да уредил любовницата си с два договора а след това по команда да се ожени за нея.
9
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смешно е когато доброволен руски роб говори за свобода.