За донорството: Да изключиш апаратите или да спасиш живот?

Над 1000 души чакат за трансплантация у нас
12
За донорството: Да изключиш апаратите или да спасиш живот?
Снимка: архив, БулФото

Донорството на органи в Европа e с ръст от почти 30 на сто през последните години.

За изминалата година у нас има шестима донори, а надежда за живот чакат над 1000 души.

Още по темата

Преди няколко дни Петър Атанасов е преживял най-тежкия момент в живота си - завинаги е изпратил своята майка, която не успява да преживее мозъчен кръвоизлив.

46-годишната жена изпада в мозъчна смърт, а Петър и сестра му трябва да вземат решение да изключат животоподдържащите системи.

"Когато докторът те попита дали да изключиш апаратите или да спасиш човешки живот... Това изречение за мен беше най-силното. Самата мисъл да спасиш живот те кара да го направиш", споделя Петър пред Нова тв.

Майка му Жана Атанасова става донор на черен дроб и два бъбрека и така трима души получават шанс да живеят. Операциите във Военномедицинска академия и в болница "Лозенец" са успешни.

"Това е глътка въздух, глътка щастие за нашето семейство след такава трагедия", казва Петър.

В своята здравна книжка той е отбелязал, че ако възникне такава ситуация, иска да бъде донор.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да изключиш системите на жив човек, дори да е в кома, е убийство.Относно донорството - свободен избор - всеки решава дали да дари органите си, но този избор трябва да е личен - не може други да решават вместо човека.Защото... какво означава да убиеш човек, за да живее човек?
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам тук един отбор юнаци се събрали да дават акъл и морал относно донорството. Хората ви пишат, с бъбрек може да се живее 30г., наш познат живее с донорско сърце 15г., кои сте вие че да лишавате някого от 30г или от 15г живот? Ако за вас изборът беше 6мес. до година или между 15 и 30 години, кое щяхте да изберете? Знам, на колене щяхте да се молите за орган.Поклон пред всеки, който се реши в най-трудният момент да дари органите на свой близък. Защото те наистина спасяват животи.
6
6
 
5
 
! Отговори
жана преди 6 години
Дълбоко неморално! Да чакаш с надежда смърта на някого за да живееш ти или роднина! Против донорството съм!
5
2
 
8
 
! Отговори
mgs преди 6 години
До Анонимен 5Дано не ти се налага да чакаш нечия смърт за теб или детето ти...И тогава пак ще пишеш какви скапани хора са българите не си дават органите.Иначе българите са всякакви - има и добри, има и лоши, всеки избира сам какъв да е
4
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм твърдо НЕ ! в българското "здравеопазване" всичко е пари и търговия ,бг "лекарите" са толкова алчни и безкруполни ,че им нямам никакво доверие - НЕ !
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Майката на мой приятел е с транслантиран бъбрек от преди 30 години. Живее нормален и пълноценен живот. Това е решение е дълбоко лично и няма правила. Тъжното е, че нямаме доверие на системата (не само в България) и никой не знае, ще получи ли адекватна и истинна информация и помощ в критичен момент.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1А коментирането не е ли форма на частно мнение и/или личностно решение по някаква тема/казус?За един приятел питам...
1
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направо просълзяващо.Колко живеят хората с трансплантирани органи?Статистически?Дали майката на този човек е била съгласна да бъде нарязана и раздадена на части?Хайде да не ангажираме обществото с частни решения, ако може.