Да спрем убийствата на пътя!

Протести за строги мерки срещу войната по пътищата се проведоха в 6 града
19 юли 2017 21:37, Красимир Ангелов
32

Снимка: Булфото

Протести с искане за по-строги мерки срещу войната по пътищата се проведоха тази вечер в 6 града на България. Организатори са близки на жертви на катастрофи.

В столицата от площад "Александър Невски" потегли автопоход към Жерково до магистрала "Хемус". Близките на загиналите искат да се създаде общ национален орган, който да се бори с войната по пътищата.

Те настояват за среща с премиера, а на 4 юли са внесли и документ в Министерския съвет. Протести освен в София имаше също във Варна, Бургас, Пловдив, Русе и Мездра.

В Русе местни жители, сред които родители и близки на загинали на пътя, се събраха в центъра на крайдунавския град и така се включиха в националния протест "Да спрем убийствата на пътя!".

На стъпалата пред сградата на общинската и областната администрации те поставиха транспаранти с надписи "Намали скоростта! Не разбивай мечтите си на асфалта!", "Спазвай правилата! Не ставай убиец!", "Аз спазвам правилата и пазя твоето дете! А ти пазиш ли моето?". Протестиращите запалиха свещички и пуснаха в небето черни балони, символизиращи душите на загиналите при катастрофи.

Координаторът на фондация "Безопасни улици от Валя" в Русе Пламен Митев, който е баща на загинало преди осем години на бул. "България" в Русе момиче, обясни, че за последните седем години почти нищо не се е подобрило по отношение на безопасността на движение по пътищата на България.

"Призоваваме институциите да си свършат работата, а тези, които не спазват законите - да си понесат последствията, да има и ефективни присъди", обясни Митев. Той даде пример с румънски шофьори, които спазват законите в своята страна, а като влязат в България нарушават правилата за движение.

В Пловдив пък сърца от запалени свещи подредиха на улицата в града близки и приятели на загиналия 36-годишен пътен полицай Делян Палазов. Той бе блъснат от джип, управляван от 40-годишна жена на булевард "Санкт Петербург" в града, докато е осигурявал нормалното придвижване на автомобилите.

Днес за половин час бе спряно движението по пловдивския булевард, на лобното място на полицая. Там бяха двете деца на загиналия полицай, заедно със съпругата му, както и колегите му и близки приятели.

В Мездра протестът е мирен и движението няма да се блокира, въпреки първоначалните намерения да бъде спряно движението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да се оправим, докато КАТ не заработи, както е в нормалните държави, а тъй като това никога няма да стане, най-добре ще е КАТ да се закрие като структура особено вредна за безопасността на движението. От закриването на КАТ, освен, че ще се спестят милиони, нарушенията по пътищата ще спаднат поне два пъти. Защо е така е лесно да се сети човек, ако има нещо между ушите.
22
1
 
3
 
! Отговори
Знак преди 6 години
Попитах го какво правиш а той е нали не те ударих беше отговора на баровеца с бмв който не спази знак път с предимство
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никога няма да спре "войната по пътищата", докато КАТ глобява за 1 на 100 хиляди нарушения, както е от 28 години.
20
1
 
5
 
! Отговори
Hhhb преди 6 години
Див популизъм с цел здрав рекет над българина от страна на данъчната служба КАТ
19
1
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Катастрофите, ранените и загиналите в огромната си част са следствие на милионите нарушения, а единственият познат по света начин да се намалят драстично броя на нарушенията, а от там и катастрофите, ранените и загиналите, т.е. да се спре "войната по пътищата", е когато всеки шофьор е убеден, че ако извърши нарушение, неизбежно ще бъде санкциониран от КАТ. Така е по света, но в България се опитват под натиска на КАТ да записват в закона все по-огромни санкции, които после КАТ много рядко прилага
18
1
 
6
 
! Отговори
малоумие преди 6 години
Катастрофите ще намалеят само когато КАТ и правосъдната система си вършат работата. Също така общините трябва да се грижат пътищата да са безопасни, а не да прехвърлят вината на шофьора. Неадекватните пътища и липса на контрол води до "войната", не високата скорост и загиналите. Уволнете всички в МВР и започнете на ново с кадърни хора, оправете градовете и ще видите как нещата "сами" ще се оправят. Двулентов път с обратни виражи и дупки не е път, а място за убийство
17
1
 
6
 
! Отговори
Друг път преди 6 години
Ще спрете ама някога в далечното бъдеще.. При тия търтеи и *** кАТ са ви обречени митингите... От години ежедневно се посочват слабите точки на тия охлюви и нещо да се промени? Има решение на всичко, но мърдите са непреклонни... В някой друг живот може и да успеете да ги накарате да излезнат от храстите...
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С протест няма да стане, научете се да карате и вземете урок по етика в обществото.
15
3
 
8
 
! Отговори
ха-ха-хаааааааа преди 6 години
Протест срещу катастрофите на пътя е като да има протест срещу изгрева на слънцето всяка сутрин!
14
4
 
12
 
! Отговори
КАТ е проблемът преди 6 години
Начинът за шофиране се определя от КАТ и от никой друг. Това възпитание, манталитет и т.н. измишльотини на КАТ, са за прикриване на факта, че КАТ не работи и затова я има тази "война по пътищата".
13
5
 
8
 
! Отговори
Нарушения преди 6 години
В България всеки ден се извършват над 200 милиона нарушения, а събота и неделя и повече. Причината за над 90% от тези нарушения е липсата на контрол от страна на КАТ. Няма държава по света, къдети правилата да се спазват заради култура, възпитание и други подобни дивотии. Много от останалите нарушения се дължат на лошите пътища и знаци и маркировки несъобразени с пътните условия. Нарушенията по вина само на шофьорите са малко и в повечето случаи са на чужденци.
12
2
 
12
 
! Отговори
77777 преди 6 години
Аз съчувствам на тези хора. но съм твърдо против техните протести. Винаги досега протестите има са насочени към това да има повече нарушения и катастрофи с ранени и загинали, за да може после да се радват как жестоко наказват шофьори, вместо протестите да са насочени към това да няма нарушения и катастрофи, респективно да няма наказани, но те не искат това. Те искат да има наказани. Повече от очевидно е, че като се запишат в закона огромни глоби нарушенията се увеличават, както се и очаква от х
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да спрем безобразията в БГ. Проблемите по пътищата се дължат на култура, ценности, психическо натоварване, социално напрежение и липсата на АДЕКВАТНА инфраструктура.А контролните органи работят не за превенция, а за регистрация-предпочитат да са статистици.Пешеходните рътеки не са осветени, липсват маркировки , леви завои насред пътя, няма табели, светлоотразителни знаци също липсват,падат лампи, тунели с години се ремонтират,дупки по пътищата,натоварени участъци с две платна, непочистена лента.
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как ще намалим скоростта ? Та нали самият Червеногербер ни призоваваше - ЗА 2-3 ЧАСА ЩЕ ХОДИМ ОТ СОФИЯ ДО МОРЕТО, ПО МАГИСТРАЛАТА.Вярно ,той слаб в главата но това не го оправдава - 500 клометра за 2-3 часа . С ,,Формула,, требе и със спряно движение .
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
явно има хора без работа и се чудят как да си уплътнят времето.
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен11 И защо и слаба съдебната система и полицията ? и кой ой приема слабите и антнинародни закони ? Що се правиш на алтав ,сякаш не знаеш защо сме на това дереже .Скача ли за демокрация ? Скачай пак !
7
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен11Писна ми от елементарни разсъждения,като твоите колега!Можеш ли да ми отговориш защо е гнила съдебната система или защо е слаба полицията?Ако не желаш да отговориш на мен,поне отговори на себе си! Ако не можеш,значи наистина си елементарен!
6
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това само потвърждава обвиненията от Брюксел към България!Гнила съдебна система, слаба полиция (чудно ли е че са им малки заплатите?), корупция по всички етажи на властта - от депутати и министри до катаджията който те спира с думите: "Ми ся ко ши прайм?"Как в съседна Сърбия ако те хванат с по-сериозно нарушение веднага те карат с патрулката в районния съд? Направете го така и тук и всичко ще се оправи!
5
4
 
5
 
! Отговори
/./ преди 6 години
До АнонименДа прав си. Искат диплома от 8 клас за да изкараш курс. При мен миналата година се получи куриоз. Когато започнах работа, аз съм с такава диплома, прекия ми началник каза че дипломата ми не е наред. Объркана е фамилията ми и писана съвсем друга фамилия. Аз не знаех, не бях обърнал внимание и винаги когато са ми искали където и да е диплома съм давал тази. А тя е с грешна фамилия. Дори и книжката си така изкарах, много места за работа смених и все с тази диплома. Ужас ни е държавата..
4
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Основно ни избиват купените книжки с любезното съдействие на бизнесмените от ДАИ и КАТ.Затова всички участници в ПТП на проверочен листовки и кормуване.Виновни невиновни всички.Такса 1000лв. и проверка под лупа за дипломата от 8 кл.