Не без дъщеря ми... Сириец раздели майка българка от дъщеря й

Момичето е в България, учи се да чете и пише на роден език
19 юли 2017 14:15, Петя Славова
134
Не без дъщеря ми... Сириец раздели майка българка от дъщеря й
Снимка: bTV

Защо майка и дете не са се виждали 13 години разказват Марина Стефанова и дъщеря й Велизара. Двете се оказват разделени за толкова дълго време, тъй като бащата на момичето я извежда извън България.

Марина е била съпруга на сириеца Алан ал Махамид и от него ражда дъщеря. След време родителите се разделят съвсем добронамерено и без скандали, като Махамид заминава за чужбина.

Известно време той не проявява никакъв интерес към дъщеря си, но през 2002 г. мъжът започва отново да я търси.

"В един момент започна да звъни, тогава работеше в Чили. Аз не исках тя да расте с мисълта, че е изоставена от баща си и двамата с Велизара започнаха да поддържат връзка. Така реших да я заведа в Чили за лятото, поне това беше уговорката", спомня си Марина.

Но Велизара така и не се прибира – баща й отказва да я върне, като започва да я лъже, че майка й я е изоставила и повече не я иска. Двете се чуват в най-добрия случай веднъж годишно.

"Аз я търсех по всякакви начини. Само когато той преценеше се обаждаха", спомня си с днешна дата Марина.

Разговорите между майката и дъщерята протичали единствено в присъствието на бащата, за да не издаде Велизара местонахождението им.

"В първите години се обърнах към Външно министерство, но проблемът беше, че той не е в Чили и вече нямах връзка. Подадох сигнали към прокуратурата и към паспортното и по един мой сигнал до тях я открих след 12 години", разказва Марина пред bTV.

Точно когато започнала да губи надежда бащата на Велизара прави грешка – подава документи за български паспорт в Дубай.

"Веднага отидох в МВР, поисках снимката й за паспорта, който вече беше издаден. Видях адреса, намерих Велизара в интернет и рискувах да й пиша. Тя веднага реагира, поиска ми телефон и започнахме да си общуваме", разказва Марина.

"Аз бях в шок, питах я много неща, питах я защо ме е изоставила. Баща ми не искаше да имам сирийски паспорт, защото ако имаш български те оставят да пътуваш на повече места", разказва Велизара.

Тогава се намесва екипът на Министерство на външните работи.

"Когато Марина подаде сигнал в ситуационния център на Външно, той веднага беше предаден и успяхме да задействаме консулска защита спрямо нея", разказва зам.-министърът Георг Георгиев.

Но трудностите не спират дотук. Когато Велизара тръгва да бяга с представители на българското консулство в Дубай, втората жена на баща й се опитва да я спре, като пред властите се представя за нейна майка.

"Тя представи фалшиви документи и трябваше да докажем от разстояние, че аз съм майка на Велизара", разказва Марина.

Цялата драма продължава 48 часа, но накрая Велизара се прибира в България. В момента двете наваксват изгубеното време и… Велизара се учи да чете и пише на български.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още по темата: дъщерямайкасириец
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
цитат - 'за тези из'роди жената била равна на кучето'. ами то си е така в случая, само куче/*** ще тръгне да се продава на арабин. и между другото, арабите се отнасят със жените си доста цивилизовано, така постъпват само с *** от източна европа и африка.
52
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"тъй като бащата на момичето я извежда извън България""Така реших да я заведа в Чили за лятото"Последно? Авторката на статията да не пише глупости.Иначе поредната кифленска история, хванала богатия принц за ... шалвара, завела сама дъщеря си, оставила я и после "Ох каква стана тя"
51
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз вярвам 100% на тази история,защото лично знам за такива случаи и за родители(майки) живеещи в страх,да не им отвлекат децата в Азия.
50
2
 
25
 
! Отговори
Aрaбите сa дивaци преди 6 години
живеещи в 10-12 век,тaм дикрaтурaтa е единствено възможнaтa формa нa упрaвление,инaче нaстъпвaт хaос,грaждaнскa войнa,междуплеменни воини и т.нЗaтовa кaто чуя дa обвинявaт Aсaд,че е дикрaтор,ме нaпушвa смях!A коя aрaбскa държaвa не се упрaвлявa от диктaтор - крaлство СA, шейхство Кувейт,емирство Кaтaр,или коя ?В Либия кaто свaлихa диктaторa Кaдaфи,добре уреденaтa им държaвa се рaзпaднa,тaм цaрят хaос,вийнa,безaконие,липсвa всяксквa здрaвнa,социaлнa,обрaзовaтелнa системa и т н.
49
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия дето се връзват на тая сълзлива история на майката, да ги питам Вие някога пърували ли сте с малолетно дете извън страната и то в отсъствието на другия родител ?
48
16
 
9
 
! Отговори
ужас преди 6 години
Генната комбинация от българка и сириец е бая грозна, джуката и е огромна
47
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе почти повервахме, отишла до Чили оставила си детето там на 20 хил. километра и се прибрала сама :) аре бе, истината сигурно е че му е треснала детето там взела е някой друг долар, па после тука се сетила че требвало да вземе повече, да не мислите че е така може да влезете в Чили с малолетно дете и да напуснете без него, и е така някой сириец може да влезне в Чили без дете и да излезе с дете и то детето с български паспорт и гражданство, наистина ли вярвате на тая история
46
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такива златотърсачки по нашите земи дал Господ.
45
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаете ли колко изоставени деца има у нас от грижовни български родители? Не, не всичките са ромчета.
44
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въобще не ми се връзва тая история, явно до сега е получавала кинти майката, обаче в един момент детето е навършило 18 и са и спрели кранчето, респективно е започнала да го цака с детето
43
4
 
7
 
! Отговори
Сп??нс преди 6 години
Като цяло им е такава психиката, ела виж що испанки с години си търсят децата из Мароко. Даже и един доста успешен филм направиха преди няколко години.За разлика от българите, дето се чудят как да оставят децата на майката и да не плащат издръжка, арабите си ги прибират , дават да ги на майка, сестра или друга роднина от женски пол да ги учи в правата вяра, пък неверничката да си гледа работата.
42
4
 
25
 
! Отговори
упс... преди 6 години
Поредната ов----ца, която се е оженила за камилар и получила всички "екстри" от брака си с него!И както винаги жертви на подобно безумие се оказват децата!
41
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А тука какви драми има с децата покрай разводите на българи уж християни...Ти да видиш...
40
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Асад нали е от нашите, нали е добър, защо не е пуснал момичето?
39
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е добре де не Ви ли изглежда малко странно, завела я до Чили и там я оставиа и се прибрала тук:)
38
6
 
16
 
! Отговори
Lothbrok преди 6 години
До ПичНапълно си прав, такива жени които се женят за мю(юлмани въобще не ги съжалявам, даже си заслужават съдбата, да ги трепят.... въобще не ме интересува. После да не търсят посолства и такива за помощ, сами са се докарали до такова положение....
37
0
 
9
 
! Отговори
Теди преди 6 години
До Пич и във филма е иранец .Избяга с триста зора.
36
0
 
15
 
! Отговори
Бож. преди 6 години
Мюсюлманиакът забавя но не забравя- на него му харесва да се прави на бог. Това,което се е случило е най-логичната развръзка: няма муслим,който да не иска да обърне децата си в муслими освен ако не е отишъл при алаха. Само отишлият в рая муслим не иска да откраде децата си от тяхната майка християнка което доказва,че лично аллах му нарежда да не прави това! Муслимът обаче не чува тоя глас и продължава по своему което доказва,че той е богохулник на своя алах!
35
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
малко невероятна ми изглежда тая история, в Чили трудно може да се направи подобна шашма, и да напуснат страната без изрядни документи на детето, още повече като се има пред вид, че майката е завела детето лично до Чили, абе сигурно е взимала някакви пари там
34
0
 
14
 
! Отговори
Теди преди 6 години
Много интересен филм е "Не без дъщеря ми" -докато избягат- голям страх.