Агресията не била причина за незаетите места в Спешна помощ

Линейките обаче се бавят заради липсата на екипи
17
Агресията не била причина за незаетите места в Спешна помощ
Снимка: архив, БулФото

За първите 6 месеца на годината са регистрирани 12 случая на физическо насилие над медици.

Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ Георги Гелев коментира пред БНР, че агресията засега не се е отразила на броя на напускащите в ЦСМП, където има около 140 свободни места за лекари.

"Не връзката между ЦСМП с телефон 112 е причина за забавянето на линейките", категоричен е Гелев. Службата разполага с 28 екипа от необходими 60.

"Когато имаме адреси и те се натрупат да кажем в даден момент, особено пиков, няма достатъчно екипи, които да ги изпълнят. Това води до по-късно диктуване от страна на диспечерната на въпросните адреси и гражданите смятат, че това е забавяне от страна на конкретния екип, а то е на практика забавяне от нашата служба предвид на това, че няма достатъчно свободни екипи", обясни той.

Гелев изтъкна, че спешните центрове са ресурсно обезпечени с паник бутони и други технически средства и определи инициираните от прокуратурата административни мерки по сигурността на екипите като "постфактум действия".

По думите му въпросът е далеч преди това - от възпитанието и семейството.

Необходими са комплексни мерки за оптимизация на спешната помощ, заяви Гелев, според когото заплатите вече са "доста прилични".

"Може би би трябвало да има още едно-две повишения, но на етапа, на който се намират в момента, заплатите спрямо останалото здравеопазване, мисля, че са доста прилични", коментира той.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя лаком алкохолик обедини софийската спешна помощ с тази на София окръг и сега екипите му пак са 20, ама обикалят из половин България
Парите от " икономиите" врязоха в дълбокото гърло на тоя несменяем алкохолик и дружинката му от Министерството
14
6
 
0
 
! Отговори
15 преди 1 година
и онзи от линейката вика на наш'те :кой ще я отнесе до колата, айде баща й да я носи...
Демокрация!!
13
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът е меркантилността на нацията, мисленето в пари за всичко и обезценяването на човешкия живот, който вече (и децата го проумяват) НЕ Е ценност! Точно в лекарското съсловие са едни от най - студенокръвните и пресметливи типове. Което е парадокс, защото точно лекарите трябва да са най - състрадателни към пациента. В зората на "демокрацията" при Луканов получих перфорация на язва, линейката дойде на 5тата минута, през нощта, лекарят ме грабна на ръце до колата, после директно на операционната, спасиха ме.....Няколко години по - късно пак получих стомашни спазми и онзи от линейката вика н
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
то е лесно да казваш "ми няма свободни екипи" ама човек си отива в много случаи заради това.
А защо няма свободни екипи? няколко са постоянно ангажирани с едни здравно НЕ осигурени които са са най-много претенции и после за който си е плащал цял живот си отива от инфаркт.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Задавате ли си въпроса защо никой не е сменил досега Гелев?Аз се сещам-ами защото никой от близките на депутатите или министрите не е пожелал този пост.Ако в спешна помощ имаше някаква далавера директорите щяха да ги сменяват след избори всеки път.Явно там финансирането е като валежите в Сахара-на 300-400 години веднъж вали и то по малко.Затова Гелев ще е началник поне още 350-380 години,или може би 400.
10
4
 
8
 
! Отговори
до 5 преди 1 година
Истината е,че лекарите у на са малко и все по малко ще стават.Професията осигурява малки доходи,недостатъчни за що годе сносен живот.А хората си искат качество и не ги интересува как живее лекарят който ги лекува.Ако си работник-работиш,изработваш си смяната и отиваш да почиваш.Лекарят трябва да чете,да се образова докато работи поне.У нас не може-трябва да работи на 3 места,не почива,преуморен е и прави грешки.И така и лекарите и пациентите са недоволни.Въртим се в омагьосан кръг.
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едва ли агресията е причина за незаетите места. Просто няма далавера, или е малка,а както всички знаем, болшинството от докторята са рушветфрендли. Така става и с КАТеричоците. Спряха им рушветите и взеха да напускат.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боян

Явно и другите са го "хванали"..
7
1
 
5
 
! Отговори
Боян преди 1 година
До Анонимен 7
Аз "хванах" сарказма ви. Но другите дали?
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам да изкажа своята безмерна благодарност, че в най-скоро време местоработата ми ще бъде оборудвана с най-съвременен, ефективен, качествен, направо по последен писък на световните изисквания и стандарти, ПАНИК БУТОН и ЗАЩИТАВАЩО ПЕРСОНАЛА видеонаблюдение. Тази нова придобивка, както и безплатната възможност за обучителни курсове по самозащита в работна среда, дадена на мен и колегите, определено ме карат да загърбя всякакви планове за търсене на работа в чужбина!
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 3

Бъбречната криза не е спешно състояние.
4
1
 
12
 
! Отговори
Въведете парамедици преди 1 година
Гелев от 100години как не те махнаха бе, едно и също- няма екипи няма екипи.1500лв заплата ти ли вземаш, че "доста прилична" й викаш, при положение, че учиш 6 години, караш 12часови смени , бият те и всеки си мисли, че е най- спешен и се разправя с теб на адреса.28екипаза София са глупост, в отпускарския сезон няма и 15-20 сигурно..За тази работа на запад се плаща между 3000 и 4500евро за спешен лекар и се вика за наистина спешни случаи. За останал са парамедици, които се обучават 2г
3
15
 
3
 
! Отговори
Пострадал преди 1 година
Не е вярно не го слушайте този алкохолик Гелев,събрал е да работят само мърди дето нищо не разбират от медицина,докато тръгнат за адрес,докато си обършат носа докато си вържат гащите докато се изпикат докато не напърдят-е,болния починал!Е как с такива льохмани се върши работа,прав е народа да ги бие,и повече трябва да се оправят!Плюс това всички там са алкохолици и наркомани,шофьорите карат линейките пияни,и блъскат колите по улиците,абе нямам думи!!
2
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавната спешна помощ е отвратителна!Пристигат след 40 минути при спешно обаждане,без да бързат.При инфаркт-а на баща ми това бе фатално.В смъртния акт записаха,че са дошли за 5 минути при починал човек. В село Портишхед-Великобритания при бъбречна криза на жена на колега отвън е имало 7 линейки на 15 тата минута,безплатно,по здравна осигуровка.Причината не е агресията,а търгашеския монопол.
1
5
 
10
 
! Отговори
идея преди 1 година
На докторите и сестрите да се връчи по един пистолет и проблемите ще намалеят