Има ли пазар на черно с яйцеклетки в България?

Документацията на клиниките е неизрядна, твърдят от НПО
20 юли 2017 10:15, Мария Захариева
9

3096 гледания   |  Още видео

Продават ли се яйцеклетки "на черно" в България и има ли злоупотреби с парите за ин витро? Пенка Георгиева от пациентската организация "Заедно с теб" коментира, че в последните 6 месеца към тях се обръщат изключително много пациенти, които са силно разтревожени.

По думите й те считат, че няма контрол - липсва регистър и достатъчно информация колко яйцеклетки се изваждат от донорите. Тя обясни пред Bulgaria ON AIR, че клиниките убеждават млади момичета да им вземат яйцеклетки и им казват, че ще ги замразят и след години ще им ги дадат.

Още по темата

"Докладът на Сметната палата изнася шокиращи данни - липсва всякакъв контрол относно проверки. В последните 2-3 години липсва проверка на документацията относно протоколиране на яйцеклетки. За 2 години (2014-2016 г.) само едно лечебно заведение има редовни документи. Всички останали нямат приложена документация", алармира Пенка Георгиева.

Валя Попова, която е донор на яйцеклетки и член на УС на фондацията "Майки за донорството" не се съгласи с нито едно от твърденията на Георгиева. Според нея ежедневно, ежеседмично и ежемесечно има контрол, дава се отчет, а проверки се правят във всяка една репродуктивна клиника.

"Към нас няма отправени сигнали, че някъде има официална статистика и напрежение", отбеляза тя и добави, че не й се струва реалистично у нас да има "черен пазар" на яйцеклетки.

"Защитавате финансови нарушения", репликира я Пенка Георгиева от "Заедно с теб", на което Попова отговори:

"Не виждам финансови нарушения. Всяка една клиника има протокол, който стриктно спазва. Това нещо е документирано и могат да бъдат направени съответните проверки."

Пенка Георгиева посочи още, че проблеми с цените на ин витро процедурите в България няма, но отново алармира: Притеснява ни, че липсва изнесена успеваемост на всеки един център. Клините крият своята успеваемост", каза още тя.

"Донорството в България е безвъзмездно и анонимно. Средната цена на ин витрото е между 5 и 6 хил. лева", коментира Валя Попова.


9
Още по темата: Ин витрояйцеклетки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
6
 
! Отговори
стар служител преди 1 година
Всеки обича да му е сигурна заплата в службата. Било то лекар , лаборант, полицай, съдия, администратор, социален служител какъв ли не. После като се срасне с колектива чака да падне нещо частно но никой да не разбере. После не си свършва работата към "клиента" от сивия сектор и почват шамарите.
Случая с ПЛАЦЕНТАТА В ШЕЙНОВО.д-р. А.Гагова.
4
3
 
12
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
БОЛШИНСТВОТО ЛЕКАРИ И ЗЪБОЛЕКАРИ СА НАИ ДОЛНАТА И ПРЕСТЪПНА ПАСМИНА В БЪЛГАРИЯ.ПРЕДПИСВАТ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ И ПО-СКЪПИ "ЛЕКАРСТВА" НА БОЛНИТЕ .ТЕЗИ "ЛЕКАРСТВА" В БОЛШИНСТВОТО СИ СА ФАЛШИВИ,УСПОКОЯВАТ БОЛКАТА ,НО НЕ Я ЛЕКУВАТ.ЛЕКАРИТЕ МНОГО ДОБРЕ ЗНАЯТ ТОВА.ГЛЕДАТ НА ВСЕКИ БОЛЕН КАТО НА КАСИЧКА.НЕ ИЗДАВАТ КАСОВИ БОНОВЕ ЗА ПЛАТЕНИ СУМИ.ПРЕПРАЩАТ СИ ВЗАИМНО ПАЦИЕНТИ И ИМ ДЕРАТ КОЖИТЕ.ГОСПОД НИ Е ДАЛ ВСИЧКИ ЛЕКАРСТВА ПОД ФОРМАТА НА БИЛКИ,ПОЛЗВАИТЕ ГИ ВМЕСТО "ЛЕКАРСТВА".ПЛАЦЕНТИТЕ НЕ СЕ ХВЪРЛЯТ!
3
3
 
8
 
! Отговори
Кебапчета преди 1 година
След бутиковите дроги почнаха и бутикови ембриони и сурогатни майки за разни прайдове с пари и пластични операции но е много хай тек , но по важното е доктора да си купи нов бутиков джип останалите да духат супата .......
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Убеждават ги,че ще им ги вземат,ще ги замразят и след време ще им ги върнат,но срещу колко като цена или бройки,а дали са техни по какво ще ги познаят,пак пари за проверки и дали са годни също,много проблеми за главоболие що за жени,що за мъже.
1
3
 
9
 
! Отговори
Иван Пешев преди 1 година
Има как да няма, има черна тръгоовия със всякакви тъкани и органи и големия проблем на политиците не е че това се случва а че се разгласява, защото после лекарите ядат шамари и горките политици са принудени да слагат паник бутони по линейки и болници. Решението е никакво жалене на определени съсловия - като крадне в панделата и така за 10 години ще си върнат доверието и няма да има шамари, като знаеш че държавата наказава защото сега сме сигурни че се прикриват някои съсловия.