Здравейте, българи! Говори Боян – някогашна медсестра

Едно откровено писмо на един 35-годишен мъж, изпратено до Dnes.bg
Обновена: 20 юли 2017 11:54 | 20 юли 2017 09:00, Златко Желев
75
Здравейте, българи! Говори Боян – някогашна медсестра
Снимка: flickr

Здравейте, българи!

Казвам се Боян, на 35 години съм, от София. Аз съм медицинска сестра. В България днес работят около 25 хиляди медицински сестри, а бяха 56 хиляди през 1990 г.

Днес на един лекар се пада средно 1 медицинска сестра. Средната възраст на медицинските сестри у нас е 53 години, а има и работещи на по 70 години.

Потребността от медицински сестри в целия свят нараства, но в България ситуацията е кризисна. Как ви звучи това?

Създадохте ли си вече представа за армия от 25 хиляди лелички, облечени в бели туники и обути в сабо? Аз да. Точно така си го представих.

Още от детските ни години сме си изградили една доста стереотипна представа за това как изглеждат, какво представляват и с какво се занимават медицинските сестри.

В детската ясла работят медицински сестри – те преобуват бебетата и ги хранят. В детската градина работи медицинска сестра – тя следи за здравето на децата и ги преглежда за въшки. И в училище работи медицинска сестра – тя дава извинителните бележки, дава хапчета и превързва раните на ожулените малчугани.

Още преди евентуално да попаднем в болнично заведение или лекарски кабинет, ние вече познаваме медицинската сестра - лелката, облечено в бяло и тракаща с дървено сабо из коридорите.

Но какво общо имам аз с медицинските сестри?

Аз съм медицинска сестра. В дипломата ми от медицинския колеж пише:
Образование – Висше
Степен – Специалист
Специалност – Медицинска сестра

Завърших колежа в далечната 2003 г. със среден успех от обучението и държавните изпити Мн.Добър 5 и кусур (тук просто се хваля). Върнах се даже от САЩ за да завърша образованието си в България.

След завършване щях да започвам работа в една от най-известните ни столични сърдечни реанимации. Спуснаха ме с "парашут", защото там заплатите бяха двойни и не приемаха всекиго. Бях там за известно време на 12-часови дежурства. Ставах в 6 сутринта за работа и се прибирах вечер към 20:00 часа, доста изтощен.

Всеки ден се грижех за 2-ма пациента в бокса, като на едното легло беше настанено 6-годишно момченце, а на другото се сменяха пациентите през 2-3 дни. Минаха доста дни и се смениха доста пациенти на второто легло, някои с подобрение, други с екзитус, но момченцето не се подобряваше. Доста си говорихме с него си спомням. Една сутрин, то ми почина в ръцете. Отидох при старшата сестра, разревах и се и още същия ден напуснах.

Вече повече от 14 години се развивам в IT сектора и отдавна съм забравил за медицината. Професията ми помага дотолкова, колкото да не ме "лъжат" недоучили лекари, когато съм болен.

Причините поради, които не пожелах да си ползвам професията са няколко.

1. Ниското заплащане – 2003 година заплатите на медицинските сестри бяха между 250 и 400 лева.
2. Липсата на уважение към професията от страна на околните – дет се вика бях "проста медицинска сестра".
3. Лошата материална база в родните медицински заведения и липсата на перспектива в кариерен план.

В комбинация тези 3 причини ми подшушнаха да се преориентирам… И не съжалявам.

Днес, 14 години по-късно нещата в милата ни родина по отношение на медицинските сестри не са се променили много. Заплащането отново е ниско ( около 500 - 600 лева основна заплата ), материалната база е добра само в частните болници и клиники, а уважение към професията все още НЯМА.

Майка ми по стечение на обстоятелствата също е медицинска сестра. Беше и много трудно през годините на прехода да се грижи сама за мен и за кака ми, особено в годините, когато вкъщи влизаше само нейната заплата на медицинска сестра от около 130 лева, а цените се променяха с часове.

Преди повече от 10 години казах на майка ми: "Мамо, за тези пари не си струва човек да работи като медицинска сестра"… и бях много прав.

"Умните" ( в кавички) медицински сестри заминаха да работят в чужбина, където е нормално заплащането и уважението към тях е повече.

По света обаче картинката изобщо не е същата. В повечето развити държави в тази професия работят предимно мъже и си имат нормално име за професията си.
На Английски – nurse, на Френски - infirmière и т.н

Защо обаче тук в България нещата са различни? Защо мъжете не желаят да стават "сестри"… след толкова факти това е риторичен въпрос, нали?

Според вас кой труд би следвало да бъде по-добре заплатен – този да се грижиш за болни хора и за тяхното здраве и живот или този да се грижиш за "болни" компютри, кабели и жици.

"Медицинска сестра" в България е опорочена професия. Опорочиме я с годините. Не бих се върнал към професията дори и за много пари, защото тя няма уважение от социума вече.

Докато не сменят името на професията - да е повече професионално отколкото женско; Докато не увеличат заплащането - така че един мъж да може да се грижи за семейството си достойно; Докато професията не получи обществено уважение.

Аз, както и повечето мъже българи, нямам намерение да работя като "медицинска сестра"… не и в България, не и за тези пари, не и без уважение, а от това нещо кой губи, трябва вие сами си отговорете.

Автор: Боян на 35 години - Медицинска сестра
София 2017 г.


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
Боян преди 1 година
До До БО

Абе Жорка , къде се загуби бе чуек :)
По телевизията те мярках по едно време.
63
0
 
2
 
! Отговори
До БО преди 1 година
Здрасти, Бо. Аз съм Георги, випуск 2003. Благодаря ти, че повдигаш темата. Този въпрос с името на професията е наистина сериозен и от доста време обмислям да пиша до някоя национална телевизия за телевизионен дебат с мин. на здравеопазването и да го попитам директно, кога по д.волите някой ,ще обърне сериозно внимание на това недоразумение МЪЖ - МЕДИЦИНСКА СЕСТРА !?! При целият, този недостиг на кадри, се лишават от възможноста много други момчета да завършат тази престижна специалност.
62
0
 
1
 
! Отговори
До БО преди 1 година
Здрасти, Бо. Аз съм Георги, випуск 2003. Благодаря ти, че повдигаш темата. Този въпрос с името на професията е наистина сериозен и от доста време обмислям да пиша до някоя национална телевизия за телевизионен дебат с мин. на здравеопазването и да го попитам директно, кога по д.волите някой ,ще обърне сериозно внимание на това недоразумение МЪЖ - МЕДИЦИНСКА СЕСТРА !?! При целият, този недостиг на кадри, се лишават от възможноста много други момчета да завършат тази престижна специалност.
61
2
 
4
 
! Отговори
Lan преди 1 година
Липсата на уважение в цялото ни общество е болест, но то е свързано с ниския професионализъм, на всяко ниво! Нещата се променят отвътре-навън, а не обратното...С една дума самите медицински сестри трябва да се борят за по-доброто си заплащане и условия на труд. Самите те трябва да се държат професионално - тогава и уважението ще се възвърне...Няма кой друг.
60
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Бояне,гледам,че си редактирал статията(nurce),но това което ме учудва е-какво аджеба
след 14 години щастлив и безгрижен IT живот те провокирада пишеш за
сестринската професия!?!?!?"

ЕВАЛА за тоя въпрос! Много на място!
59
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе Бояне, медицинска сестро! ВЪОБЩЕ не ми е жал за такива като тебе! Ама хич! Писмото ти е пълно с грешки, които дори редактора не е успял да скрие. Звучиш нагло! От теб лъха алчност! Развивал се бил в ИТ сектора... аз пък бях в топ 3 на най-добрите студенти в ИТ специалности в три университета в България (надграждайки специалностите една с друга) и в чужбина и на мен в ИТ сектора ми предлагат 1000 лева! Не повече! В София! Ами да си станал доктор, а не мед.сестра! Докторите всички са ОК!
58
0
 
4
 
! Отговори
Mariec преди 1 година
Не е нужно да се настройват хората срещу която и да е професия.правилото е,че щом работиш като ...ако ти харесва,отстоявай позициите си,бори се,ако не-напускай.все пак злобата не трябва да ни води,а като народ трябва да се подкрепяме и да променим цялата система,защото ние сме потърпевшите.
57
6
 
3
 
! Отговори
nurse преди 1 година
Бояне,гледам,че си редактирал статията(nurce),но това което ме учудва е-какво аджеба след 14 години щастлив и безгрижен IT живот те провокирада пишеш за сестринската професия!?!?!?
56
6
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
"около 500 - 600 лева основна заплата" - демек около 1200..
55
4
 
10
 
! Отговори
хъм преди 1 година
Един път съм бил в болница. Бях приет и още от първия ден ми направи впечатление как никой не ми обръща внимание. А всяка сестра ходеше при определен пациент и се грижеше за него. Бях убеден, че са роднини, докато не разбрах че им се плаща на ръка за да си свършат работата. Колкото и да е ниска заплатата, тя е толкова и за учители, и за полицаи, и за държавни служители, и т.н. Така че никой да взима хем заплата, хем пари на ръка си е чисто извиване на ръце, нямащ аналог в света!
54
5
 
6
 
! Отговори
хъм преди 1 година
Има цял филм от САЩ, където съпругът на главната героиня бе медицинска сестра. Нямаше сцена без да започва с майтап как той е медицинска сестра, а е мъж. Така че не съм съгласен с автора на статията, че разбирането "медицинска сестра" е женска професия е само за България!
53
2
 
17
 
! Отговори
упс... преди 1 година
Медицински брат - за мъж,
и
Медицинска сестра - за жена!

Какво толкова сложно има в това да се промени този казус от родното ни МНЗ???
А, за останалото, Борката е прав.
Уви!
52
35
 
1
 
! Отговори
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ преди 1 година
тоа щом е станал медецинска сестра сметайте какав мъж е! едно време какви медецински сестри имаше!
51
6
 
13
 
! Отговори
Агджата преди 1 година
Абе тва преинсталацията на Уиндоус за IT сектор ли го броиме вече? Да беше станал плочкаджия щеше повече пари да изкара.
50
9
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Е това свободно съчинение да не го е писал някой разстроен осмокласник? Ако е някой възрастен мога да му кажа само - Много фалшиво, братле!!!
49
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ми е ясно,като отдавна е приключил с тази професия-мед.сестра,защо трябваше да пише за тях.Услуга ли им прави,що ли?Напулно нормално им е заплащането.Всемат по 700-800лв. И понеже толкова и работят,заработват и на друго място.Ако са изморени,няма и да помислят за 2-ра работа.
48
8
 
18
 
! Отговори
Нели преди 1 година
Аз например съм социален работник и се чувствам уникално, когато работя и помагам на хора в неравностойно положение. Парите са малко, но не мога да опиша как ми галят сърчицето усмивките на дечицата по домовете, след като съм им отделила едва час, за да си поиграем или говорим. Заплатата ми е малка, но да се откажа и да се пренавия, за да стана мениджър, юрист или др. не, мерси! Не ме влече ни най-малко!
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като не Ви харесва терминал 2!!!!
хм, то така стана и ся като се обръща каруцата пътища намират ли се? или още се търкаля сеното по баира?
46
10
 
7
 
! Отговори
Мими преди 1 година
До Нели

Ами бяга,щото не следиш темата за заплащането,айде стига с тия отдадености и призвания!
45
8
 
6
 
! Отговори
Нели преди 1 година
Аз пък мисля, че това не е работа за всеки и точно затова си се отказал, Бояне! Останалото, макар и недалеч от истината е просто едно многословие, с което се опитваш да оправдаеш 'дезертьорството' си. Да ти почине дете в ръцете без съмнение е съсипващо, но ако си докрай отдаден на професията, ако наистина това е признанието ти и имаш психиката да се събираш след всяка покъртителна гледка и трагедия, значи ТАМ е ТВОЕТО място. И, не че нещо ама от мед. лице да скочиш на ИТ малко ми бяга логиката.