Здравейте, българи! Говори Боян – някогашна медсестра

Едно откровено писмо на един 35-годишен мъж, изпратено до Dnes.bg
Обновена: 20 юли 2017 11:54 | 20 юли 2017 09:00,
75
Здравейте, българи! Говори Боян – някогашна медсестра
Снимка: flickr

Здравейте, българи!

Казвам се Боян, на 35 години съм, от София. Аз съм медицинска сестра. В България днес работят около 25 хиляди медицински сестри, а бяха 56 хиляди през 1990 г.

Днес на един лекар се пада средно 1 медицинска сестра. Средната възраст на медицинските сестри у нас е 53 години, а има и работещи на по 70 години.

Потребността от медицински сестри в целия свят нараства, но в България ситуацията е кризисна. Как ви звучи това?

Създадохте ли си вече представа за армия от 25 хиляди лелички, облечени в бели туники и обути в сабо? Аз да. Точно така си го представих.

Още от детските ни години сме си изградили една доста стереотипна представа за това как изглеждат, какво представляват и с какво се занимават медицинските сестри.

В детската ясла работят медицински сестри – те преобуват бебетата и ги хранят. В детската градина работи медицинска сестра – тя следи за здравето на децата и ги преглежда за въшки. И в училище работи медицинска сестра – тя дава извинителните бележки, дава хапчета и превързва раните на ожулените малчугани.

Още преди евентуално да попаднем в болнично заведение или лекарски кабинет, ние вече познаваме медицинската сестра - лелката, облечено в бяло и тракаща с дървено сабо из коридорите.

Но какво общо имам аз с медицинските сестри?

Аз съм медицинска сестра. В дипломата ми от медицинския колеж пише:
Образование – Висше
Степен – Специалист
Специалност – Медицинска сестра

Завърших колежа в далечната 2003 г. със среден успех от обучението и държавните изпити Мн.Добър 5 и кусур (тук просто се хваля). Върнах се даже от САЩ за да завърша образованието си в България.

След завършване щях да започвам работа в една от най-известните ни столични сърдечни реанимации. Спуснаха ме с "парашут", защото там заплатите бяха двойни и не приемаха всекиго. Бях там за известно време на 12-часови дежурства. Ставах в 6 сутринта за работа и се прибирах вечер към 20:00 часа, доста изтощен.

Всеки ден се грижех за 2-ма пациента в бокса, като на едното легло беше настанено 6-годишно момченце, а на другото се сменяха пациентите през 2-3 дни. Минаха доста дни и се смениха доста пациенти на второто легло, някои с подобрение, други с екзитус, но момченцето не се подобряваше. Доста си говорихме с него си спомням. Една сутрин, то ми почина в ръцете. Отидох при старшата сестра, разревах и се и още същия ден напуснах.

Вече повече от 14 години се развивам в IT сектора и отдавна съм забравил за медицината. Професията ми помага дотолкова, колкото да не ме "лъжат" недоучили лекари, когато съм болен.

Причините поради, които не пожелах да си ползвам професията са няколко.

1. Ниското заплащане – 2003 година заплатите на медицинските сестри бяха между 250 и 400 лева.
2. Липсата на уважение към професията от страна на околните – дет се вика бях "проста медицинска сестра".
3. Лошата материална база в родните медицински заведения и липсата на перспектива в кариерен план.

В комбинация тези 3 причини ми подшушнаха да се преориентирам… И не съжалявам.

Днес, 14 години по-късно нещата в милата ни родина по отношение на медицинските сестри не са се променили много. Заплащането отново е ниско ( около 500 - 600 лева основна заплата ), материалната база е добра само в частните болници и клиники, а уважение към професията все още НЯМА.

Майка ми по стечение на обстоятелствата също е медицинска сестра. Беше и много трудно през годините на прехода да се грижи сама за мен и за кака ми, особено в годините, когато вкъщи влизаше само нейната заплата на медицинска сестра от около 130 лева, а цените се променяха с часове.

Преди повече от 10 години казах на майка ми: "Мамо, за тези пари не си струва човек да работи като медицинска сестра"… и бях много прав.

"Умните" ( в кавички) медицински сестри заминаха да работят в чужбина, където е нормално заплащането и уважението към тях е повече.

По света обаче картинката изобщо не е същата. В повечето развити държави в тази професия работят предимно мъже и си имат нормално име за професията си.
На Английски – nurse, на Френски - infirmière и т.н

Защо обаче тук в България нещата са различни? Защо мъжете не желаят да стават "сестри"… след толкова факти това е риторичен въпрос, нали?

Според вас кой труд би следвало да бъде по-добре заплатен – този да се грижиш за болни хора и за тяхното здраве и живот или този да се грижиш за "болни" компютри, кабели и жици.

"Медицинска сестра" в България е опорочена професия. Опорочиме я с годините. Не бих се върнал към професията дори и за много пари, защото тя няма уважение от социума вече.

Докато не сменят името на професията - да е повече професионално отколкото женско; Докато не увеличат заплащането - така че един мъж да може да се грижи за семейството си достойно; Докато професията не получи обществено уважение.

Аз, както и повечето мъже българи, нямам намерение да работя като "медицинска сестра"… не и в България, не и за тези пари, не и без уважение, а от това нещо кой губи, трябва вие сами си отговорете.

Автор: Боян на 35 години - Медицинска сестра
София 2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
12
 
! Отговори
МИМИ преди 6 години
От коментарите по-долу се разбира отношението на хората към професията.Жалко,защото това неразбиране ще доведе до пълна липса на работещи, безпарични ,на доизживяване мед.сестри.Едно време имаше много вицове за сестри и доктори...сега няма,щото са на по 70 -80 години....нали .....
43
6
 
12
 
! Отговори
ОР преди 6 години
А дежустравата са ни не 12 часа, а 24 часа.24 всеки ден трябва да си на линия и при тревога на момента да те намерят на посоченото място. Когато има учения с дни сме на палатки по баирите и балканите. Как ти се струват 48 часа на палатка при минус 20 гр. и силен вятър в Балкана? Ти си си изкарал дежурството на топличко, кафенца, колежки, ала-бала...Имаш достойна професия и не си търси оправдание, за да не е работиш!А за името какво?На немски е Krankenschwester(болнична сестра).И какво от това
42
10
 
13
 
! Отговори
ОР преди 6 години
Какъв е проблема не разбрах само. ОК, проблем със заплащане и неуважение има сред много професии. Аз съм бивш офицер от БА с 3 висши образования и 2 чужди езика. Военно училище, военна академия и едно цивилно. Знаеш ли колко е кофти по улицата, като си с униформа да ти викат: ей, шапкар или нещо подобно? Или пък да дежуриш по празници или да те подмятат командировка къде ли не и със седмици да не си при семейството си. Или да ти преместят войсковата част на друго място, а жена ти е на работа?
41
3
 
16
 
! Отговори
shelley преди 6 години
Тъжната истина. Коментарите са излишни. След още 10-15 години няма да има, кой д ани лекува. Промени се правят като обединено се поставят исканията на масата, пред онези, които ни представляват. Докато си заряваме главата в пясъка и се правим, че щом можем да идем на море, значи сме добре, нещата все повече ще се влошават.
40
3
 
14
 
! Отговори
Аденауер преди 6 години
Мъдро и емоционално написано от човек ,който знае много -повече от баш лекарите -крадци и мошеници.,не всички ,но повечето .Особено т.н.професори,които преглеждат в псевдо -частни кабинети ,за да ти вземат парите ,като много знаещи".Така ,че името не трябва да се сменя ,а да се смени политическия строй в държавата ,който си е чист комунизъм-ТОТАЛНА ЛУСТРАЦИЯ на повече от 1,5 милиона комунистически *** по род,произход и далавери и НЕЗАБАВНА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ на всичко заграбено от тези полухора -
39
17
 
3
 
! Отговори
До Боян преди 6 години
като ти гледам образованието не само си забравил медицината ами и 5 клас нямаш когато се учат континентите на Земята. Явно си разправял на хората по интервюта че Америка или Австралия е остров а на Англичаните си разправял че са на континент значи ясно защото толкова си прокопсал. Не си единствения, може и на интервю да си идвал докато бях в БГ, въпреки че куфражистите-програмисти гледахме да не ги допускаме. Невърленд така му казват тук на тия балкански региони, където хората не порастват
38
4
 
30
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
Поздравления за автора на писмото! По-точно не би могло да се формулира, кратко и ясно: кое е по-важно да се грижиш за болни хора или да се грижиш за болни компютри, жици...... Нивото на медицинското обслужване у нас показва, че животът на човека, на обикновения, трудов човек нищо не значи!!!
37
4
 
15
 
! Отговори
Боян преди 6 години
До Анонимен 40Не разбирам неуважението ви в случая, но се усеща осезаемо. Ни ме знаете ни ме познавате, че и сте анонимен. В отговор ще кажа да си седите там на острова ( поредния който е отишъл в по-развита държава на готово, защото го мързи да си оправи своята кочинка) при кенгурутата и ще ви помоля да не гласувате повече ! Ние в БГ си имаме задачки и си ги следваме. Аман от продажни душици.
36
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕЕЕее тоя завършил медицина, и зел че станал и програмист.... а сметай ако още малко се беше понапънал и космонавт можеше да е сега... На такива "програмисти" сме оправяли кода и сега само като му видим CV-то и му показваме вратата. А това писмо дето е написал да го приложи за кавър летър към CV-то може да му е от полза. Веднъж дори дойде един програмист, бивш куфражист.... какви ли не съм виждал в БГ докато живях там. поздрави от сидней-ав$тралия
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЗначи нямаш против в болницата за теб да се грижат санитарите, а бърза помощ да ти оказват шофьорите натрупали опит :)Всъщност каква спешна помощ, просто трябва да може да те стовари в линейката, то така и линейки не ни трябват, едни нормални баничарки са достатъчни ;)
34
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 35Ами не мисля , да правиш венозни манипулации ( инжекции, вливания, системи ) и да превързваш рани не е голяма философия. Фелдшерите знаят по-малко отколкото шофьорите на линкейки научават от практиката.Трябва да ти кажа, че именно от мъже "сестри" имат нужда в спешната ни помощ а не от жени. Там трябва да си освен умел шофьор и медицински кадър, да си и доста хамалин и "да имаш топки" на моменти.Да вдигаш неподвижни туловища също се искат мускули а не знания.Абе остави .. nvm
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 32Само че батко, като се окажеш в болница ще искаш да те обслужва квалифициран и мотивиран персонал, а не сервитьори, при това без да плащаш допълнително. Ами за толкова пари толкоз
32
3
 
2
 
! Отговори
до Боян преди 6 години
Мисля, че ако желанието ти е да работиш като "nurse" или whatever, ще намериш начин, дори в чужбина. Като довод да не работиш тук единственото основание би било заплащането. А общественото признание на професията зависи от самите професионалисти.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БоянФелдшерите не се ли доближават до идеята за парамедик и досега май по линейките често са фелдшери в предпенсионна възраст. От доста години не се обучават такива специалисти
30
0
 
9
 
! Отговори
до Bonto още преди 6 години
....Освен това, положението в няколко елитни клиники, като НКБ, Св. Екатерина, ВМА или Лозенец не е определящо.Там парите и условията са други. А частните клиники са преди всичко бизнес начинания, целят печалба и в преследване на тази цел работят по най-високоплатените клинични пътеки, които предполагат възможно най-кратък престой на пациента, но дори и там има проблеми. Подсъдимата акушерка работеше в частна болница и там излезе, че този тип персонал са претоварени и нископлатени
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 32 Какво излиза ? Че е същото както при комунизма. Тогава да си барман и сервитьор,беше свръх престижно, а да и лекар или инженер-значи си балък.Сега май е същото.
28
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой за каквото е учил батко. Като ти е толкова акъла-ще работиш за толкова.Да беше станал сервитьор. Я виж в статиите за морето. Хората ти казват- за под 1500 лв няма да работя.
27
1
 
17
 
! Отговори
Боян преди 6 години
До До danОт едно време исках да бъда Парамедик, както е по Щатите. Там в една линейка например работят 2-*** парамедика ( нито лекари нито сестри, ами посредата ) - има и мъже и жени . Но в българия такова животно като парамедиик - нема и до ден днешен .
26
0
 
10
 
! Отговори
До dan преди 6 години
Колкото и да ви е странно, медицинските сестри не бършат ***. Това е е професия, за която се учи, преди полувисше, сега е висше. Санитар може да стане, кажи речи всеки, а доста често са ***. За болногледач можеш да изкараш няколкомесечен курс. Масово го завършват тотално неуспели и пропаднали хора. Тези професии са нужни, но не бива да се приравняват със сестринската. п.п Сестрите не са и парамедици.
25
2
 
14
 
! Отговори
Боян преди 6 години
Смятайте колко ми е далечно вече всичко медицинско и през кое ми е .... даже не се интересувам и как се пише на английски медицинска сестра- всичко съм забравил. Но да, благодаря за поправката на всички ви.