Прослуженото време – да го бъде или да не го бъде?

Георги Харизанов и Димитър Байрактаров пред Bulgaria ON AIR
21 юли 2017 10:00,
99

Добавката за професионален опит и стаж - излишна или не? Двете гледни точки в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR застъпиха политологът Георги Харизанов и журналистът и депутат от 43-то НС Димитър Байрактаров.

Според Харизанов оттеглянето на предложението клас "прослужено време" да отпадне поставя под въпрос политическата ориентация на управляващата коалиция.

Още по темата

"Тъй като, когато разумни и добри предложения отпадат поради проблеми със синдикати, проблеми с организации с доста спорна роля в българската икономика, в българския живот, това не говори добре. Крачка напред, две назад не е винаги най-удачната политика. Предложението беше добро и разумно и според мен трябваше да мине и се отличава от повечето от нещата, които г-н Симеонов по принцип говори", посочи Харизанов.

В подкрепа на думите си той поясни, че не счита за справедливо да се толерират хората с трудов стаж за сметка на младите кадри, които в момента влизат в пазара на труда.

Димитър Байрактаров не се съгласи. Според него предложението добавката за професионален опит и стаж да отпадне говори за липса на експертиза и компетентност.

"Това е част от елемента на един фискален инструмент за попълване на приходната част на бюджета. Изсветляват се едни доходи, стимулират работника и служителя да сключват трудов договор. Работникът има полза да има трудов договор, за да расте неговия трудов стаж и опит", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
7
 
4
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
До Анонимен То пък старите кадри са се скъсали да работят.Това че ходят с вратовръзка и черен панталон на работа не означава че са свършили работата.А и винаги има кой да свърши дадена работа.Предпочитам да работя с млади кадри необременени от комунизма.С хора които решават проблемите.А не да чакат некой друг.
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПепиА после рев! Има текучество на кадри, няма кой да работи, младите нямат нужните познания... ами ще ревете. Е, капитализъм е! Значи опитните и съвестните ти служители са свободни да напуснат и да идат при някой, който ще ги оцени.
43
4
 
1
 
! Отговори
ДДДДДД преди 6 години
До АнонименКато обучаваш някой да тисе плаща затова. Колко време ще го обучаваш 6 месеца . А останалите 6 месеца ?
42
15
 
3
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
До АнонименА сега ми обясни как в частна фирма с бюджет който зависи от продажбите,на по стария служител ще плащат с 30 процента повече,само заради това че има повече стаж по принцип.И ми обясни защо пък младия служител трябва да седи при това неравностойно заплащане.При еднакви квалификации.И как собственика на фирмата ще продава продукта с 30 процента по скъпо,заради това че служителите му трябвало да вземат с 30 процента повече заплата.Вече е капитализъм.
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неслучайно се казваш пепи!
40
12
 
4
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
До Анонимен А не ще ли направо за 35 годишен стаж да ти дават тройна заплата.Какво можеш толкова много да правиш и да си полезен на фирмата,че да взимаш автоматично по голяма заплата.
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще го махнат нанайки! Баце не се хвана на въдицата - като махнат, ще паднат доходите а оттам и приходи в бюджета от данъци. КОйто е на тъмно ще си остане, кой е бил мутра - мутра си остава!
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо против да го махнат, ама ако всяка година ми индексирате заплатата спрямо ръста на цените. А не цените на горе, заплатата ми като преди 5 години.
37
2
 
9
 
! Отговори
vdch преди 6 години
До Анонимен 38. Добавката за прослужено време е предложена от работодателите в България още през 20-те години. Тогава обаче те не са били комунистически ченгета като теб.
36
9
 
2
 
! Отговори
Работник преди 6 години
Нека не се лъжем,така както съм работил като млад никога повече не се е случвал ,такъв ентусиазъм !Май това се отнася и за други работи!След това ,инерция и лежерство!
35
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако се махне тази добавка за клас, доходите на всички падат, на някои с повече, на някои с по-малко и второто, няма увеличение на заплатите за всички, каквото гарантира всяка година добавката за клас. На базата на моя над 35 годишен трудов опит, мога да твърдя, че добавката за клас не само че трябва да остане, а трябва силно да се повиши долната граница, примерно на 2% за всяка година трудов стаж, независимо какъв е стажа.
34
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нянкой вярва ли, че ако махнат прослужено време, ще има нещо по-добро за хората ?
33
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като ви дойде нов колега "инженер" дето вика на фазомера светеща отверка, тогава ще ви питам трябва ли клас прослужено или не..
32
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
заплащането за прослужено време е съвсем символично, но...ако и него махнат...значи ли това, че аз с 25 години трудов стаж съм на "старта" с младите хора, които нямат и ден стаж...и значи ли това...че аз отново ще трябва да ги обучавам..няма логика, ако ще тръгваме "заедно"...аз да предавам опита си ...като в случая...според работодателя ми...го няма!За жалост виждам младите, нови работници..скръб!Не могат и не искат да учат!Искат високи заплати/няма лошо/...а насреща..тотална незаинтересованост
31
1
 
7
 
! Отговори
маке преди 6 години
абре щом Домускчиев смята че мин заплата требе да е максимума дет да се дава и се пени кат булдок и казва че освен неговото мнение друго няма сигур така и требе да бъде
30
1
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Средно голяма община сме -около 80 хиляди.Иззбрахме си кмет от Герб и той смени хората в общината с гербери -младоци верни на партията-верността се отблагодарява с добра работа.И сега знаете ли какъв хаос е в общината-гледат като мулета,нищо не разбират.Трябва приемственост,младите да се учат от опита на по старите,да усвояват умения и чак тогава за стават началници.Да иска им се веднага да станат началници ,но резултатите от тези им напъни са плачевни за държавата.
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само да вметна за снимката към статията. Някой знае ли български завод, където може да се види това? Щото аз не. Тези заводи отдавна ги съсипаха, а инвентара разпродадоха.
28
2
 
17
 
! Отговори
до 20 преди 6 години
Ти наясно ли си ,че този младия учител може отлично да разбира от компютри,ама не може да пише правилно на български език.Наясно ли си ,че този млад учител даже и преподава бълг.език и ако е от турски произход даже не може да говори правилно този език.Е това е положението в българските училища а искаме качество -кой тези младоци без опит и завършили незнам си как ще го дадат на учениците си.Объркано общество сме и излизане от тази каша няма.
27
2
 
25
 
! Отговори
до 26 преди 6 години
Ами те герберите точно това правят,наемат верни и зомбирани млади хора,които нищо не вършат само заплати получават.Затова и държавата ни е на това ниво.Спомняте ли си тоя Харизанов,които сега ни поучава от телевизорите защо беше махнат от Напоинелни системии колко поразии направи там,без никакъв ценз и образование отиде да ръководи такова дружество и стана за смях.Но сега е "виден" политолог и акъли ни раздава как Герб и Борисов са велики а другите ***-няма да му мине номера обаче!!!!
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зорлем ще направят нов девети септември, е го де е - след месец и половина.