Прослуженото време – да го бъде или да не го бъде?

Георги Харизанов и Димитър Байрактаров пред Bulgaria ON AIR
21 юли 2017 10:00,
99

Добавката за професионален опит и стаж - излишна или не? Двете гледни точки в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR застъпиха политологът Георги Харизанов и журналистът и депутат от 43-то НС Димитър Байрактаров.

Според Харизанов оттеглянето на предложението клас "прослужено време" да отпадне поставя под въпрос политическата ориентация на управляващата коалиция.

Още по темата

"Тъй като, когато разумни и добри предложения отпадат поради проблеми със синдикати, проблеми с организации с доста спорна роля в българската икономика, в българския живот, това не говори добре. Крачка напред, две назад не е винаги най-удачната политика. Предложението беше добро и разумно и според мен трябваше да мине и се отличава от повечето от нещата, които г-н Симеонов по принцип говори", посочи Харизанов.

В подкрепа на думите си той поясни, че не счита за справедливо да се толерират хората с трудов стаж за сметка на младите кадри, които в момента влизат в пазара на труда.

Димитър Байрактаров не се съгласи. Според него предложението добавката за професионален опит и стаж да отпадне говори за липса на експертиза и компетентност.

"Това е част от елемента на един фискален инструмент за попълване на приходната част на бюджета. Изсветляват се едни доходи, стимулират работника и служителя да сключват трудов договор. Работникът има полза да има трудов договор, за да расте неговия трудов стаж и опит", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В подкрепа на думите си той поясни, че не счита за справедливо да се толерират хората с трудов стаж за сметка на младите кадри, които в момента влизат в пазара на труда." WTF?! Какво значи да се "толерират"! Хората на по 40 и 50 години не работят ли, не са ли трудово активни, по какъв точно начин работодателят ги толерира? Ами да си наема само 23 годишни, без капка опит, отговорност или интерес и да ги толерира тях! Как някой изобщо може да говори такива глупости.
24
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е да се гласува в парламента,и да стане на всякъде 2 процента на година!!Задължителна за българският порочен бизнЪс!!
23
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
стаФката е по-добре да я махнат и да се остави на работодаля да решава - ако иска кадри с опит, отначало още дава висока заплата. Ако иска младоци - да им предлага по-ниско.Няма нужда държавата да задължава плащането за опит, т.нар. "стаж". Ако работодаля иска, нека си назначи абсолютни ***, без ден опит. После обаче да не реве за помощ от държавата, ами да си фалира, както си му е реда.!Навсякъде в обявите за работа търсят хора с опит. Значи е актуално.
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 20Така е, подкрепям доводите, но това трябва да го реши МС. Защото при учителите доколкото съм запознат е друга бира. Те са разделени на младши, старши и главен учител. На старши учител заплатата примерно е 700, а на главен -750, така е по норматив и няма как да ти дадат повече. Повечето се взема от надбавката професионален опит и лекторски. Няма как директор да скл. договор с младши учител със заплата за стари или главен. Но МС може да приеме стимули за млади учители, лекари...
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както се е видяло ще се работи до 75 години, така че при 55 години трудов стаж, надбавката може да е трицифрена
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 31 изобщо не си наясно начина на формиране на заплати, по-добре не се мъчи да разсъждаваш
19
37
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това наистина е несправедливо. Не може една даскалица на 55 години, дето не знае ни един чужд език (може би малко руски) и няма грам компютърна грамотност и преподава материала, както го е преподавала преди 30 години да има 20-30% по-голяма заплата от един млад, сега започващ кадър, който знае и може много повече неща!Ако тя наистина е кадърна, то повишението на заплатата и ще бъде отразено по друг начин, а не автоматично, само защото си клати краката в същата стая вече 30 години.
18
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В частният сектор масово се укриват данъци в огромни размери поради плащане на едни заплати, а осигуряване на други, а те взеха да се дръвчат за нещо не толкова съществено! Няма такава държава!
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От какво не разбира Жорката? Даже и не искам отговор.
16
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От много време не се казва клас-прослужено време, а е надбавка за придобит трудов стаж и професионален опит.Същите бизнесмени не искат да наемат млади, защото нямали опит и стаж, а сега искат да махнат надбавката за професионален опит. Ако т.нар. бизнесмени толкова държат да не ощетяват младите, ами да ги наемат на по-висока основна заплата или отново искат да им се работи без пари, договори, данъци и осигуровки?!До Мнение-и как си го представяш това? Кой, кога, къде и за какво тез изпити?
15
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точният термин е "надбавка за професионален опит и стаж", а не просто прослужено време. В частните фирми обикновено тази надбавка е минимална или липсва, защото се преценява, че предишната ви работа е от друг тип и натрупаният професионален опит не се признава. Ако наистина сте опитен специалист, то това ще е отразено в основното трудово възнаграждение, а не с някаква мижава надбавка!Проблемът на българските работодатели е ниското възнаграждение, а не надбавките!
14
0
 
29
 
! Отговори
промо преди 6 години
ей, нестига че им е най-ниския корп.данък, работниците не са защитени по никакъв начин - както са в Германия, Франция, САЩ - дори, ами и искат да не плащат , няма такава държаваа !!!
13
1
 
16
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
Никакво вдигане на доходите на българина ,460лв. минималнс им стига.
12
0
 
34
 
! Отговори
Папукчиев преди 6 години
Т. нар. "бизнес" май не могат да се справят с плащане на заплати над 500-600 лв. Трудно им е и изнемогват. Даже минималната заплата от 460 лв. я смятат за прекалено висока. Народа прекалено дълго ги търпи и вече станаха прекалено нагли.
11
1
 
27
 
! Отговори
Горан преди 6 години
Кое е разумното и доброто в това клас прослужено време да отпадне? Абсолютно нищо! По същата логика, няма да има и пенсии, защото нали няма да има прослужено време - за какво ни е! Не мога да повярвам, че ние сме ги избирали тези!
10
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво заслужено време, бе? Направо да им спират заплатите. Те пак ще си гласуват за Баце.
9
0
 
38
 
! Отговори
?!?! преди 6 години
На бос обувките ще вземат пък тия. Умрели сме за тия пари. Както живеем с по 400 лева на месец, така ще живеем и с 390. Взимайте си ги и свещи си купете с тях. Бал съм ви и майката!
8
1
 
47
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Няма такава наглост !Няма такива управляващи никъде по света !Вместо да вдигат доходите на хората, защото сме с НАЙ-НИСКИ доходи в цяла Европа, те се чудят как да намалят парите на хората.
7
1
 
23
 
! Отговори
zeus преди 6 години
До ПрофесорИма, има, депутатите вземат 1 процент, за 24 години стаж 900 лева плюс на заплатата, това се виждаше в един изгубен депутатски фиш ;)
6
6
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Прослуженото време в повечето случаи означава по-голяма квалификация и опитност, което покачва цената на труда. Но за да няма вместо прослужено продава време, което да се зачита, не е лошо с подходящи изпити за квалификация това да се доказва, а не да става автоматично....